Huidtherapie voor mannen

20 juli 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom
huidtherapie-voor-mannen

Steeds meer mannen weten de huidtherapeut te vinden. Mannen hebben net zo goed als vrouwen, te kampen met huidklachten. Ze besteden steeds meer aandacht aan hun huid. Ook het feit dat huidtherapie op het moment bekender en toegankelijker wordt, kan verklaren dat de heren makkelijker de stap durven nemen om een afspraak te maken. Benieuwd voor welke hulpvragen de heren onze praktijk bezoeken? Lees dan verder! Tevens vind je in dit blogbericht veel leuke feitjes over de mannenhuid.

Verschillen tussen de huid van de man en de vrouw

Hoewel de huid van een man qua opbouw hetzelfde is als die van een vrouw, zijn er toch enkele verschillen, namelijk:

De huid van de man is dikker

De mannenhuid is ongeveer 20% dikker dan de vrouwenhuid. De dichtheid van collagene vezels is groter. Daardoor verloopt het verouderingsproces trager. Vrouwen daarentegen, verouderen minder geleidelijk. De huid verliest zijn stevigheid in een sneller tempo na de menopauze. Mannen hebben ook meer elasticiteit in hun huid, maar als de ‘rek’ er eenmaal uit is, resulteert dat meestal in diepere rimpels. Vrouwen hebben wel meer onderhuids vetweefsel dan de man en de verdeling over het lichaam is anders.

Mannen hebben een andere haargroei

Het is natuurlijk logisch dat mannen meer behaard zijn. Maar wist je ook al dat lichaamsbeharing bij mannen langer doorgroeit? De groei van lichaamshaar en schaamhaar breidt bij 80% van de jongens en 10% van de meisjes nog uit tot ze midden twintig of ouder zijn. Het volledige volwassenen beharingspatroon bij mannen is pas bereikt rond het 40ste levensjaar! Pas dan zijn de hormoonspiegels over hun hoogtepunt heen. Borstharen kunnen zelfs nog doorgroeien tot hun 60ste. Rond deze leeftijd kunnen ook haren in de oren gaan groeien. Naarmate mannen ouder worden neemt het aantal haarzakjes op het behaarde hoofd af. Op de leeftijd van 50 jaar heeft ongeveer de helft van de bevolking grijze haren. Dit komt omdat de pigmentcellen minder actief worden.

De huid van de man is vetter

De mannenhuid maakt onder invloed van testosteron meer talg aan in vergelijking met vrouwen. Ook hebben mannen meer talgklieren en dus meer poriën. De poriën zijn groter dan die van vrouwen, waardoor de structuur in het algemeen dus wat grover is in vergelijking met vrouwen. Om deze redenen komt ernstige acne vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Meisjes kunnen ook last hebben van ernstige acne, dit ligt dan niet aan een hogere productie van testosteron, maar aan een verhoogde gevoeligheid voor het hormoon. Mannen hebben meer last van acne dan vrouwen, maar groeien er na hun 25ste levensjaar uiteindelijk overheen. Vrouwen kunnen tot ongeveer hun veertigste nog last houden van acne (lees meer).

Nog meer feitjes over de mannenhuid:

  • Mannen zweten twee keer zoveel als vrouwen.
  • De pH-waarde van de huid van de man is zuurder dan die van vrouwen. Het zuurlaagje beschermt de huid tegen organismen en houdt de huid gehydrateerd en sterk.
  • Mannen hebben een sterkere doorbloeding aan het huidoppervlak.

Huidproblemen van mannen

Met bovenstaande verschillen is het logisch dat dat mannen weer tegen andere huidproblemen aanlopen dan vrouwen. Bij ons in de praktijk was altijd zo’n 15% van onze cliënten mannelijk, maar dit aantal neemt sterk toe. Elke mannenhuid is uniek, toch zie je bij mannen vaak dezelfde hulpvragen terugkomen:

1. Acne in het gezicht, borst, rug en schouders

De meeste mannen, of jongens bezoeken de huidtherapeut vanwege hun acne, een zeer veel voorkomende aandoening bij mannen tussen de 12 en 25 jaar. Acne wordt gekenmerkt door de verschijning van zwarte mee-eters, onderhuidse mee-eters, puistjes, rode bultjes, rode vlekjes, korstjes en soms littekens. Veel jongens krijgen daar rond hun puberteit last van, met name in het gezicht, maar ook de borst, rug en schouders. Het hebben van acne kan je als man flink onzeker maken.

Gemotiveerd

In de praktijk behandelen we veel jongeren voor acne waarvan een groot gedeelte mannelijk is. Jongens vanaf 12 jaar worden vaak aangestuurd door hun ouders, waarna ze uiteindelijk graag zelf de huidtherapeut bezoeken. Jongeren vanaf ongeveer 17 jaar bezoeken de huidtherapeut vaak uit eigen initiatief of op aanbeveling van hun partner.

Oplossing: acnetherapie voor jongens en mannen

De acnebehandelingen worden afgestemd op het type acne en de unieke huidconditie. Voor een hele vette huid met mee-eters passen we bijvoorbeeld andere technieken en ingrediënten toe dan bij een gevoelige, ontstoken huid. Acnetherapie kan bestaan uit dieptereinigingen, peelings, microdermabrasie, micro needling therapie (SkinPen) en ontstekingsremmers.

Geen schoonheidsbehandeling

De heren houden van een no-nonsense aanpak, zonder tierelantijntjes als maskertjes en massages. Ze worden gericht geholpen aan hun klacht en er wordt gekeken hoe ze hun acne kunnen voorkomen. De adviezen moeten duidelijk, beknopt en logisch blijven. De huidtherapeuten van Huidzorg Houten spelen daar goed op in. Lees meer over acnetherapie.

2. Acne-littekens in het gezicht

Als je niets aan acne doet, kan het jaren blijven bestaan en uiteindelijk acne-littekens veroorzaken. Daarom adviseren we altijd op tijd met acnetherapie te starten. Ondanks dat kunnen puistjes toch aanleiding tot blijvende weefselbeschadiging. Ontstekingen kunnen zorgen voor een golvend aspect aan de huid doordat het littekenweefsel van de lederhuid en de onderhuid wat naar beneden getrokken wordt. Men spreekt ook wel van ‘putjes’ in de huid. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van acne-littekens, maar bij mannen is het beeld meestal ernstiger.

Oplossing: laserbehandeling acne-littekens gezicht bij mannen

Voorheen behandelden we acne-littekens met intensieve chemische peelings en micro needling therapie (SkinPen). Inmiddels beschikken we over de M22, waarmee de  fractionele laserkop de Resurfx (Erbium Glass) wordt ingezet om acne-littekens effectief te vervagen. Soms wordt er nog een combinatie van behandelingen aangeraden. De laserkop scant heel nauwkeurig kleine laserstralen van warmte in de lederhuid, waar de schade is opgelopen. De warme bundels stollen de huid in fracties, waarna een sterk reparatieproces op gang komt. Het ‘oude’, gestolde weefsel wordt vervangen door nieuw, sterk weefsel. Hierdoor wordt geleidelijk het reliëf opgevuld, vanuit de diepte. De huid maakt zelf het collageen aan, dit proces duurt nog maanden na de behandeling voort.

Intensieve therapie zonder risico’s

Overigens, daar zie je vanaf de buitenkant vrijwel niets van. Het is een behandeling zonder vervelende bijwerkingen als korsten, verkleuring of huidvellen. Uiteindelijk worden littekens minder diep en de huid ziet en gladder en gezonder uit. Afhankelijk van de ernst en diepte van acne-littekens adviseren we doorgaans 3 tot 5 behandelingen te ondergaan. Lees meer over laserbehandeling van acne-littekens.

3. Storende haargroei op de rug en schouders

Veel mannen ervaren lichaamsbeharing op de rug, schouders en de nek als ongewenst haar. Soms zien zij ook liever een gladde borst en buik. Sommige mannen vinden een beetje haar op hun rug, schouders, borst en buik niet erg, maar wel zodra het heel dichtbegroeid, donker of stug is.  Dan wordt het door hun omgeving opgemerkt als de huid ontbloot wordt, bijvoorbeeld bij het zwemmen of bij het dragen van mouwloze shirts.

Testosteron

Meestal is overbeharing erfelijk. Vaak is er ook sprake van een overgevoeligheid van de haarzakjes voor het mannelijk hormoon. Soms wordt overbeharing veroorzaakt door een teveel van het mannelijke hormoon of medicijngebruik, zoals anabole steroïden.

Oplossing: laserontharing bij mannen

Lichaamsbeharing kan je tijdelijk verwijderen met methoden als scheren, harsen of epileren, maar ook permanent laten verwijderen door laserontharing. Een groot voordeel van laserontharing is dat het een blijvend effect heeft. Je hoeft je na de behandelperiode niet meer wekelijks bezig te houden met het verwijderen van storende haren. Daarnaast heb je ook geen hinder meer van de irritatie van de huid die gepaard gaat met het scheren of harsen van de haren.

Geavanceerde ontharingslaser

Bij Huidzorg Houten laseren we bij mannen ongewenst lichaamshaar weg met de Lightsheer desire QUATTRO, de meest effectieve laser van dit moment. De laser beschikt over een kleine laserkop en een grote laserkop. De grote laserkop is goed geschikt voor grote oppervlakten als ruggen en maakt de behandeling een stuk comfortabeler. De kleine kop wordt bij mannen toegepast voor kleine gebieden, zoals het stukje tussen de wenkbrauwen, maar ook voor neusharen, haren op de oorlellen en de nekrand. Lees meer over laserontharing.

4. Roodheid in het gezicht

Mannen hebben een sterkere huiddoorbloeding dan de vrouw, aangezien hun huid meer kleine bloedvaatjes en zenuwuiteinden bevat. Daarnaast verwijden de vaatjes in de mannenhuid sneller. Hierdoor vergroot je de kans op het ontstaan van een netwerk van kleine vaatjes in het gezicht, ook wel couperose genoemd. Roken en UV-straling kunnen voor de mannenhuid daarom nog schadelijker zijn dan voor de vrouwenhuid. Om deze redenen zijn er aardig wat mannen bij ons in de praktijk in behandeling (geweest) voor het verminderen van couperose en roodheid in het gezicht. Ook roodheden als kersenwratjes, spider naevus en de rode verkleuring van een zonnehals (Poikiloderma van Civatte) worden bij Huidzorg Houten bij veel mannen verwijderd.

Oplossing: laserbehandeling couperose & roodheid bij mannen

Mannen die snel roodheid vertonen in hun gezicht, of last hebben van verwijde vaatjes, kunnen zeer effectief behandeld worden met licht- en laserbehandelingen voor roodheid. Afhankelijk van de diepte en de grootte van de vaatjes kiest de huidtherapeut het juiste handstuk. Een groot voordeel van licht- en laserbehandelingen is het feit dat de huid zelf intact blijft en de hersteltijd zeer kort is.

Tussen de bedrijven door

Mannen hangen vaak niet aan de grote klok dat ze behandeld zijn bij een huidtherapeut. Na een nachtje slapen is de roodheid en zwelling van de behandeling weggetrokken en kan je gewoon weer naar je werk zonder vragen van collega’s te hoeven beantwoorden. Meestal zijn er drie behandelingen nodig voor het mooiste resultaat, maar elke behandeling geeft minder roodheid. Ben je heel gevoelig voor roodheid, dan kan een jaarlijkse onderhoudsbehandeling het resultaat mooi vasthouden. Lees meer over laserbehandeling van roodheid in het gezicht.

5. Steelwratjes en ouderdomswratjes op het lichaam bij mannen

Goedaardige huidtumoren komen het meest voor bij mannen boven de vijftig jaar. Vroeg of laat krijgt iedereen wel een keer in zijn leven te maken met goedaardige woekeringen van de huidcellen.

Herkenning via internet

Veel mannen die last hebben van goedaardige huidwoekeringen als steelwratjes, ouderdomswratten, xanthelasma rond de ogen of andere huidbultjes komen vaak via Google op de website van Huidzorg Houten terecht. Zij kunnen zich goed vinden in de omschrijving van de huidklachten en maken het liefst direct een afspraak. Het is bijzonder om te zien dat mannen vanuit alle uithoeken van Nederland komen om deze verhevenheden te laten verwijderen bij Huidzorg Houten.

Oplossing: goedaardige huidtumoren laten verwijderen

Goedaardige huidtumoren geven een onrustig huidbeeld en aangezien mannen, net als vrouwen, liever een gladde en egale huid zien, is de stap om deze huidbultjes te laten verwijderen bij de meeste mannen niet heel groot. Je moet alleen even weten dat het kan en dat je daar niet helemaal voor naar de dermatoloog of plastisch chirurg hoeft te gaan.

Behandeling op maat

Een huidtherapeut weet immers precies wat je wel en niet kan laten verwijderen en heeft daarvoor diverse technieken in huis. Afhankelijk van het type bultje, grootte, locatie en structuur, bespreekt de huidtherapeut vooraf wat de snelste en minst gevoelige techniek is. Het verwijderen gebeurt middels bevriezing, curretage (wegschaven), wegbranden of verweken van de huiddeeltjes. De huid houdt daar meestal niet aan over en na een korte herstelperiode zie je er niets meer van. Meer weten over het verwijderen van goedaardige huidtumoren.

7. Zonnevlekken in het gezicht en op de handen

Mannen beschermen zich doorgaans minder goed tegen de zon. Daarnaast is de mannenhuid ook gevoeliger voor de zon en zonverbranding. Dit kan zorgen dat mannen, ondanks hun vertraagde huidverouderingsproces, er uiteindelijk wel ouder uit kunnen zien in vergelijking met vrouwen. Wat de huid ook ouder kan laten lijken, is de verschijning van zonnevlekken. De officiële benaming is ‘lentigo solaris’, maar ze worden ook weleens ‘levervlekken’ genoemd, omdat men vroeger dacht dat ze ontstonden door leverproblemen.

Zonschade

Zonnevlekken zijn het gevolg van een toename van pigment tussen de huidcellen en een woekering van pigmentcellen. We zien het meestal bij blanke huidtypes en zonaanbidders. Hoe langer en vaker de huid aan zonlicht bloot is gesteld, hoe sneller en in uitgebreidere vorm deze vlekken kunnen voorkomen. Zonnevlekken komen bij mannen veel voor op zonbeschenen delen, zoals op de schedel, het gezicht, de onderarmen en de handen.

Oplossing: laserbehandeling pigmentvlekken

Zonnevlekken zijn zeer goed te behandelen met de pigmentlaser. Het speciale laserlicht absorbeert alleen het overtollige pigment en de huid zelf blijft ontzien. Na de behandeling worden de vlekjes even wat donkerder, maar na een dag of vijf zijn ze volledig afgeschilferd. Lees meer over pigmentlaserbehandeling.

Extra opmerking van de huidtherapeut

Zonnevlekken zijn onschuldig, maar heb je pigmentvlekken of moedervlekken die veranderen van vorm, structuur, kleur of grootte, laat deze dan altijd controleren bij de huisarts! En smeer je alsjeblieft ook beter in met zonnebrandcrème, want de groep mannen die overlijden aan het gevolg van huidkanker is nog steeds een stuk groter dan de groep vrouwen.

Huidadvies voor mannen

Bij het adviseren van producten en bij de uitvoering van behandelingen maken wij in principe geen onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke huidproducten. De ingrediënten die werken voor vrouwen, zijn net zo effectief voor mannen.

Huidbehandeling voor de man

Weliswaar houden we rekening met het feit dat een mannenhuid een dikkere dode huidcellenlaag heeft (exfoliëren), meestal vetter is (talgcontrole) en door rituelen als scheren ook juist heel gevoelig kan zijn. Ook al hebben mannen een sterkere huid, het wil niet automatisch zeggen dat ze beter bestand zijn tegen invloeden van buitenaf. De huid heeft net zo sterk te lijden onder weersinvloeden, roken en alcohol. Belangrijke factoren waar we rekening mee houden zijn ook lifestyle (werk/studie), voeding en de persoonlijke wensen van een man.

Mannen zijn welkom bij Huidzorg Houten

We vinden het heel leuk om te merken dat mannen steeds nieuwsgieriger zijn naar de mogelijkheden van huidtherapie en laserbehandelingen en gemotiveerd zijn om het beste uit hun huid te halen!

Stel je vraag of maak een afspraak!

Ben je door dit artikel geïnteresseerd geraakt over wat wij voor jouw huid kunnen betekenen? Maak dan nu een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult, zodat we je persoonlijk advies kunnen geven. We zijn ook in de zomer elke werkdag geopend, waaronder vier avonden.

20 juli 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom