Huidverbetering met lasers: waar kun je uit kiezen?

23 februari 2021 | Auteur: Dana
huidverbetering-met-laserbehandelingen-waar-kun-je-uit-kiezen

Lasers worden in onze branche gebruikt voor onder andere huidverbetering. Met lasers kunnen we bijvoorbeeld vroegtijdige huidveroudering en zonbeschadiging verminderen, tatoeages verwijderen, (acné-)littekens verbeteren en striae verminderen. De techniek is ontstaan in de jaren zestig, maar de afgelopen 10 jaar is er veel vooruitgang geboekt in de wereld van lasers. Ik leg uit wat de belangrijkste verschillen in lasers zijn en welke uitwerking ze hebben op de huid.

Er zijn twee belangrijke categorieën lasers: ablatief (verdampend) en niet-ablatief.

Ablatieve lasers

De meest bekende ablatieve laser is de CO2 laser. Deze laser verwijdt de opperhuid en een deel van de lederhuid volledig door de huidcellen te verdampen. Dit betekent dat de huid wordt verwijderd tot een specifieke diepte waardoor het huidoppervlak gaat vernieuwen. De huid maakt nieuwe huidcellen om de opzettelijke verwonding van de huid te herstellen. Dit resulteert in een dikkere, gladdere huid.

Ablatieve laserbehandelingen kunnen veel resultaat geven, maar dit gaat samen met bijwerkingen en een flinke herstelperiode. Na een ablatieve laserbehandeling wordt de huid rood, kan er wondvocht ontstaan, doet de huid pijn en kan de huid gaan jeuken. Denk aan de ergste zonnebrand die je ooit hebt gehad, maar dan nog wat erger. “Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden” dus.

Niet-ablatieve lasers

Deze lasers veroorzaken gecontroleerde weefselschade in de lederhuid door deze te verwarmen tot een specifieke temperatuur en diepte, waardoor de opperhuid intact blijft. Niet-ablatieve lasers brengen een reactie op gang, waarbij collageen wordt versterkt en fibroblasten worden gestimuleerd om extra collageen en elastine te produceren. De resultaten zijn misschien minder spectaculair dan ablatieve lasers, maar er is geen herstelperiode, geen afschilfering en alleen kortstondige roodheid. De resultaten zijn dus nog steeds geweldig, maar je hebt waarschijnlijk net wat meer behandelingen nodig om de resultaten van één ablatieve laserbehandeling te benaderen.

Dan is er nog een ander belangrijk verschil bij lasers (om het nog even wat ingewikkelder te maken). Zowel ablatieve als niet-ablatieve lasers kunnen fractioneel of niet-fractioneel zijn.

Niet-fractionele lasers

Niet-fractionele lasers behandelen het hele gebied dat aan de laser wordt blootgesteld. Niet-fractionele laserbehandelingen zijn agressiever dan fractionele laserbehandelingen en lijken geleidelijk uit de branche te verdwijnen.

Fractionele lasers

Fractionele lasers behandelen een deel van het gebied dat aan de laser wordt blootgesteld (ze behandelen fracties van de huid). Hierdoor worden kleine kanaaltjes van de huid gecontroleerd beschadigd. Het behandelde weefsel wordt nog omgeven door gezond, onbehandeld weefsel. Dit betekent dat de hersteltijd en bijwerkingen aanzienlijk korter zijn in vergelijking met niet-fractionele lasers.

Is huidverbetering met lasers geschikt voor iedereen?

Door technologische aanpassingen kunnen we steeds meer huidtypes, huidskleuren en verschillende gebieden nauwkeurig en veilig behandelen. Toch kunnen laserbehandelingen nog steeds gepaard gaan met mogelijke risico’s. Daarom is het belangrijk dat de huidtherapeut of arts die jouw behandelt over veel kennis en ervaring beschikt. Een goede screening en een eventuele proefbehandeling wijst uit of je een geschikte kandidaat bent. Goede nazorg is zeer belangrijk, dus neem de instructies van de behandelaar serieus.

Hoeveel kost een laserbehandeling voor je huid?

De kosten van laserbehandelingen voor huidverbetering variëren afhankelijk van het type laser en het te behandelen gebied. Voor niet-ablatieve laserbehandelingen betaal je meestal tussen de € 250,- tot € 500,- voor een volledig gezicht. Ablatieve laserbehandelingen zijn een stuk duurder. Een behandeling in het gezicht kan tussen € 1000,- tot € 3000,- kosten.

Meer weten over huidverbetering met lasers?

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten behandelen met een niet-ablatieve, fractionele laser: de Lumenis ResurFX. Wij hebben voor dit type laser gekozen, omdat het een toegankelijke en veilige laser is voor veel verschillende huidtypen.

Deze laser heeft een golflente van 1540 nanometer. Een diepe laser, waarbij de huid volledig intact blijft. De laserkop met geïntegreerde koeling scant honderden microbeams in de huid en dat maakt de behandeling heel nauwkeurig en in verhouding ook comfortabeler. Wil je meer weten over deze laserbehandeling? Kijk dan op deze pagina of lees dit blog waarin alles over de behandeling wordt uitgelegd. Je mag natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen via de telefoon, mail of WhatsApp!

23 februari 2021 | Auteur: Dana