Huidverbetering op latere leeftijd: het ultieme behandelplan

13 mei 2022 | Auteur: Dana Dijs-Bom

De vraag “kun je deze rimpels weghalen?” horen we in onze kliniek steeds vaker. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar óók wanneer de tand des tijds heeft toegeslagen kunnen we nog huidverbetering bewerkstelligen. Benieuwd hoe we dat doen? Lees dan snel verder voor het ultieme behandelplan!

Huidveroudering… hoe werkt dat eigenlijk?

Huidveroudering neemt alleen maar toe. Dit gebeurt van binnenuit (intrinsieke huidveroudering), maar ook door invloeden van buitenaf (extrinsieke huidveroudering). Op intrinsieke huidveroudering heb je geen invloed: dit is nu eenmaal genetisch bepaald. De extrinsieke huidveroudering wordt beïnvloed door invloeden van buitenaf, zoals: roken, een slechte nachtrust, stress, UV-straling en voeding (snelle suikers). Dat zijn de factoren waar je wél invloed op hebt. Door je leefstijl aan te passen kan je dus rimpels deels voorkomen.

Het ontstaan van rimpels

In de diepere huidlaag bevindt zich het collageen. Dit is een belangrijk eiwit in het lichaam dat de huid stevig houdt. Collageen blijft lang in de huid aanwezig, maar wordt op den duur afgebroken door factoren zoals in de vorige alinea beschreven. Vanaf het 25e levensjaar neemt de hoeveelheid collageen in de huid jaarlijks af. De aanmaak en afbraak van collageen is uit balans. Na de menopauze raakt deze balans nog verder verstoord: er vindt een afname van oestrogeen plaats, waardoor collageen nog verder afneemt. De afname van collageen zorgt ervoor dat de diepere huidlaag volume verliest. Hierdoor ontstaan lijnen en groeven in de huid. Wanneer rimpels er eenmaal zitten, kunnen we ons er flink aan storen. Vooral wanneer de rimpels de gezichtsuitdrukking negatief beïnvloeden, zoals een fronsrimpel.

Huidverbetering op latere leeftijd? Alle zeilen bijzetten!

Het moge duidelijk zijn: op latere leeftijd is er minder collageen in de huid aanwezig. Hierdoor moeten we alle zeilen bijzetten als het gaat om huidverbetering. Dat klinkt niet leuk hè? Maar we zijn wel graag eerlijk. Een behandelplan gericht op anti-aging moet namelijk allesomvattend zijn. Alleen op die manier zijn we in staat om goede resultaten te behalen. Hieronder lees je alles over het ultieme behandelplan.

Het ultieme behandelplan

1) Dagelijks gebruik van hoogwaardige huidproducten

Het smeren van een vette crème (“want een vettere huid krijgt minder snel rimpels”) heeft geen effect op de aanmaak van collageen, en dus ook niet op het voorkomen van rimpels. Grijp liever naar producten met hoge percentages actieve werkstoffen, die écht in die diepere huidlagen kunnen komen, zoals de producten van ZO Skin Health. Deze producten bevatten  unieke afleversystemen waardoor ze tot diep in de huid doordringen. Van anti-oxidanten en retinol is wetenschappelijk bewezen dat ze de collageen aanmaak stimuleren. Wil je deze ingrediënten toevoegen aan je skincare routine? Onze huidtherapeuten kunnen helpen om een persoonlijk productprotocol op te stellen, plan hiervoor eenvoudig een afspraak in. Ook zijn er verschillende kits (pakketjes) verkrijgbaar om een goede start te maken. Zoals het Anti-Aging Program of het Aggressive Anti-Aging Program. Bescherm daarnaast je huid regelmatig tegen schadelijke UV-stralen met een zonnebrandcrème.

2) Behandelingen bij Huidzorg Houten of een arts

Huidzorg Houten biedt verschillende niet-chirurgische behandelingen die eventueel met elkaar gecombineerd kunnen worden. Deze behandelingen zijn ter verbetering van de structuur en de souplesse van de huid, door middel van activatie van celvernieuwing en collageen aanmaak in de huid. Voorbeelden van zulke behandelingen zijn de Skinpen, de Endymed FSR of de Endymed Intensif. De werking en resultaten zijn veelvuldig onderzocht en wetenschappelijk bewezen. Daarnaast bieden wij ook IPL-behandelingen aan om een frisse, en gelijkmatige huidteint te bereiken. Bij ernstig volumeverlies, huidoverschot of rimpels door overmatige spieractiviteit (zoals de frons) kan soms de behandeling van een cosmetisch arts of plastisch chirurg gewenst zijn.

3) Het gebruik van collageen supplementen

Het gebruik van collageen supplementen heeft geen direct effect op de huid. Wel kan de inname van collageen supplementen ervoor zorgen dat het lichaam de aminozuren waar collageen uit bestaat beter herkent. Een betere herkenning zorgt vervolgens voor een makkelijkere opname uit voeding, en een stralende huid!

Ten slotte: tips van de huidtherapeut

Tip 1: Heb geduld!

Een huid moet zich meermaals vernieuwen voordat de eerste tekenen van verbetering zichtbaar worden, maar bij de oudere huid is het vernieuwingsproces vertraagd. Voor het meest optimale resultaat geldt dan ook: heb geduld! Het uiteindelijke resultaat kan maanden later pas zichtbaar zijn.

Tip 2: Ben realistisch

Het volledig verwijderen van rimpels is een niet mogelijk. Wel kunnen we rimpels verzachten, minder opvallend maken, de structuur van de huid verbeteren en de algehele uitstraling opfrissen.

Ben je benieuwd of we jou hiermee kunnen helpen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek of productadvies.

 

13 mei 2022 | Auteur: Dana Dijs-Bom