Huidzorg Houten bestaat 12,5 jaar!

23 april 2021 | Auteur: Dana Dijs-Bom
huidzorg-houten-is-125-jaar-terugblik-op-de-eerste-maanden

Deze week bestaat Huidzorg Houten 12,5 jaar! Op 21 oktober 2008 behandelde ik mijn eerste patiënt. Dat voelt nog als de dag van gisteren. Wat is er veel gebeurd sinds die tijd! In dit blog blik ik terug op de afgelopen jaren en vertel ik je hoe het is om op je 23ste een praktijk te beginnen.

Hoe het begon

Vanaf het begin geloofde ik voor meer dan 100% dat het ging slagen. Op deze jonge leeftijd weet je natuurlijk nog niet heel goed waar je aan begint, maar ik zag geen beren op de weg. Uit eigen ervaring wist ik dat het echt heel vervelend is om onzeker te zijn over je huid. En ook dat er behoefte was aan goede hulp op dit gebied, zoals een gemakkelijk toegankelijke praktijk voor huidproblemen, zonder al teveel toeters en bellen.

In Houten kreeg het oude CNV-gebouw een nieuw bestemming: op 1 september 2008 opende het Zorggebouw haar deuren. Dé kans om een praktijk te beginnen! De meeste zorgverleners bij mij in de gang waren volop in business, zij hadden immers al een bestaande praktijk. Ik had weinig te verliezen dus ik kon rustig opstarten en daarbij werkte ik ook nog parttime als huidtherapeut bij Derma2Care (nu de Huidkliniek) in Amsterdam.

Het jaar daarvoor had ik iedere vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur aan mijn ondernemingsplan gewerkt. Ik vond dit laatst weer in de garage en het is echt leuk om te zien hoe goed alles is uitgekomen. De bank zag het plan gelukkig ook zitten en ik kreeg een lening waarmee ik mijn inventaris en apparatuur kon kopen. Toen kon het echt beginnen.

In een ruimte van 35 m2 op de linkervleugel (waar nu de logopedist zit) moest het gaan gebeuren. Mijn vader had de pantry aangesloten en installeerde een balie/bureau waar ik de intakegesprekken aan kon voeren. De voorraadkast vormde tegelijkertijd een kamerscherm voor het behandelgedeelte. Het donkerpaars van het logo kwam ook terug in het behang. Die kleur zou ik nu niet meer kiezen, maar toen vond ik het prachtig.

De eerste patiënt

De allereerste patiënt kwam voor de behandeling van acné. Ik kan mij die dag nog zo goed herinneren. Ik was vergeten de stekker aan te sluiten in de vloerpot, dus moest ik nog even op mijn knieën terwijl de patiënt al op de behandelbank lag. Al snel had ik door dat de behandelbank niet goed stond, want ik moest met natte kompressen naar de gootsteen lopen. Uiteraard probeerde ik dit amateuristische gevoel te verhullen met mijn beste professionele glimlach.

Diezelfde week werd er in heel Houten een huis-aan-huis flyer bezorgd. Terwijl ik aan het werk was in Amsterdam, stonden er steeds meer berichten op mijn voicemail van mensen die op intake wilden komen. Dat had ik niet verwacht. Ik was pas een paar weken open toen RTV Utrecht belde of Henk Westbroek mocht langskomen om mij te interviewen over camouflagetherapie. Hij was echt heel aardig en oprecht geïnteresseerd. Het programma werd wel 20 keer herhaald, dus dat gaf aardig wat bekijks.

Van schoonmaak tot administratie: ik deed alles zelf. Met een voldaan gevoel zat ik pas om half negen aan het avondeten. Daarna waste ik ook nog de handdoeken. De huisartsen beneden stuurden veel patiënten door voor oedeemtherapie en het aanmeten van steunkousen. In het weekend huurde ik een ontharingslaser. Na een half jaar huren kreeg ik het dankzij Jos van Gemst van Laservision voor elkaar om een nieuwe ontharingslaser te leasen. Geleidelijk kon ik hem iedere maand een stukje afbetalen. Wat was ik trots!

Ik introduceerde het merk Obagi (nu ZO Skin Health) en stak heel veel energie in het Nu-Derm Systeem. Hierdoor maakte ik kennis met sterke ingrediënten, zoals tretinoïne en hydrochinon. Ik moest de huisartsen overtuigen om de recepten uit te schrijven. Het was zeker de moeite waard, want ik zag met eigen ogen hoe een huid in een aantal maanden tijd kon herstellen.

Uitbreiding van het team en de praktijk

Al na enkele maanden moest ik mijn baan in Amsterdam opzeggen. Toen vakantie nemen te veel chaos gaf, besloot ik dat het tijd werd om personeel aan te nemen. Binnen een jaar na de startdatum kwamen huidtherapeuten Wiesje en Sietske in dienst. Wat was het gek om ‘mijn’ patiënten los te laten!

Eén behandelkamer bleek te weinig dus we verhuisden naar 120 m2 in de rechtervleugel. Toen ging het hard. Natasja kwam ons als officemanager versterken en het team werd geleidelijk groter. Inmiddels werken we met een team van twaalf personen in een kliniek van 365m2 met vijf behandelkamers en gestroomlijnde processen. Dankzij alle patiënten die vertrouwen hadden in Huidzorg Houten kon mijn praktijk op een natuurlijke manier groeien. Ik heb zoveel geleerd over de huid, ondernemen, omgaan met mensen, leiderschap, balans vinden en vooral: over mijzelf. En het mooie is: je raakt nooit uitgeleerd!

Mijn speciale dank gaat uit naar: Sietske, Wiesje, Natasja, Thessa, Anne Bronsveld, Charlotte, Nienke, Evelien, Sandra, Mandy, Anne van Eck, Daphne, Stephanie, Mayra, Sjors, Annemieke, Suzanne, Melanie, Melissa, Tessa, Carol, Sophie en Mark.

23 april 2021 | Auteur: Dana Dijs-Bom