Heb je een trekkerige huid met jeuk of schilfertjes? Dit kan duiden op een droge huid. Vooral in het najaar en de winter hebben veel mensen hier last van. Welke producten kun je het beste gebruiken voor de verzorging van een droge huid? En zijn er behandelingen die een droge huid kunnen verhelpen? In dit blogbericht vertellen we je hier graag meer over!
Heb ik een droge huid?
Voelt je huid strak en trekkerig aan, heb je een doffe teint, fijne rimpeltjes (“droogtelijntjes”), jeuk, schilfertjes of kloofjes? Mogelijk heb je dan last van een droge, vochtarme huid. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals het winterweer, vaak en warm douchen of het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten.
Bij een droge huid is er een tekort aan vetten in de huid. De barrièrefunctie wordt aangetast door dit tekort en hierdoor kan de huid minder goed vocht vasthouden. Wanneer de huid teveel vocht verliest, resulteert dit in bovenstaande huidklachten.
Puistjes en een droge huid
Naast het strakke en trekkerige gevoel kunnen puistjes ook een kenmerk zijn van een droge huid. Je hoort vaak dat puistjes horen bij een “vette” huid, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Door een tekort aan vocht in de huid kan de talgproductie gestimuleerd worden en hierdoor kunnen vervolgens puistjes ontstaan. Veel mensen denken dan dat ze een vette huid hebben, terwijl de huid eigenlijk een tekort aan vocht heeft.
Ingrediënten voor een droge huid
Om een droge huid te verhelpen en te voorkomen is het belangrijk om de huid te verzorgen met de juiste producten. Hierbij is het van belang om goed naar de ingrediënten te kijken die in het product zijn verwerkt. Je wilt producten gebruiken met barrière herstellende, hydraterende en exfoliërende eigenschappen.
Barrière herstellen
De huidbarrière is aangetast en deze wil je weer herstellen zodat het vocht minder snel verdampt en de weerstand van de huid wordt verhoogd. Deze weerstand heeft de huid nodig om zich te kunnen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en virussen.
Voorbeelden van ingrediënten die barrière herstellend werken, zijn; ceramide, cholesterol, glycerol (gycerine/ glycerine), glycolzuur (AHA/ glycolic acid/ alpha hydroxy acid), niacinamide (nicotinamide/ vitamine B3), panthenol (vitamine B5), shea butter (butyrospermum perkii/ pentadesma butter) en vitamine C.
Hydrateren
Hydraterende ingrediënten zijn nodig om het tekort aan vocht in de huid weer te normaliseren. Ze hebben de eigenschap om vocht te onttrekken van buitenaf en vocht vast te houden in de huid.
Voorbeelden van ingrediënten die hydraterend werken, zijn; collageen, glycerol (gycerine/ glycerine), glycolzuur (AHA/ glycolic acid/ alpha hydroxy acid), hyaluronzuur (hyaluronic acid), panthenol (vitamine B5), plantaardige oliën (jojoba olie/ macadamia olie/ olijfolie/ zonnebloemolie), shea butter (butyrospermum perkii/ pentadesma butter) en urea (ureum/ carbanmide/ phenyl acetyl).
Exfoliëren
Exfoliërende ingrediënten zorgen ervoor dat de huidschilfertjes worden losgeweekt op een milde wijze en dat andere ingrediënten vanuit producten beter kunnen worden opgenomen. Het heeft de voorkeur om de huidschilfertjes op deze wijze te verwijderen, omdat scrubben bij een droge huid soms te intensief kan zijn.
Voorbeelden van ingrediënten die exfoliërend werken, zijn; glycolzuur (AHA/ glycolic acid/ alpha hydroxy acid), niacinamide (nicotinamide/ vitamine B3), urea (ureum/ carbanmide/ phenyl acetyl) en vitamine C.
Welke ingrediënten kun je beter niet gebruiken bij een droge huid?
Er zijn een heleboel goede ingrediënten voor de behandeling van een droge huid. Helaas zijn er ook ingrediënten die de huidbarrière juist beschadigen met alle gevolgen van dien. Vooral parfum en alcohol kunnen deze eigenschap hebben. De volgende soorten alcohol in producten kun je het beste vermijden als ze hoog bovenaan de ingrediëntenlijst staan; alcohol denat, SD alcohol, ethanol, isopropyl alcohol, ethyl alcohol en benzyl alcohol.
Er zijn echter ook soorten alcohol die prima op de huid gebruikt kunnen worden, zoals myristyl alcohol, cetyl alcohol, behenyl alcohol en ceteary alcohol.
Wat kan de huidtherapeut betekenen bij een droge huid?
Bij Huidzorg Houten komen veel mensen die last hebben van een droge huid. De huidtherapeut bekijkt altijd per persoon en huidtype welke producten en/of behandelingen het beste ingezet kunnen worden. Naast een productadvies, kunnen peelings ook een uitkomst bieden bij een droge huid. Wij hebben verschillende soorten peelings die ingezet kunnen worden. Met name peelings die glycolzuur bevatten, kunnen zeer goed helpen om de huidbarrière te herstellen. Doordat deze peelings hogere percentages glycolzuur bevatten dan de thuisproducten, kan de combinatie van peelings en producten snelle resultaten geven bij een droge huid.
Producten bij een droge huid
Welke producten zijn nu geschikt voor de droge huid? Hieronder vind je een aantal ZO Skin Health producten die wij regelmatig adviseren aan onze klanten met een droge huid:
- Hydrating Cleanser
- Calming Toner pH Balancer
- Exfoliation Accelerator
- Renewal Crème
- Recovery Crème
- Hydrating Crème
Meer informatie over een droge huid?
Heb je last van een droge huid en wil je meer weten of een afspraak maken? Je bent altijd welkom bij Huidzorg Houten voor een persoonlijk huidadvies! Bel of mail ons gerust om een vrijblijvend gesprek in te plannen met een van onze huidtherapeuten. Je kunt contact met ons opnemen via 030-6342561 of via het onderstaande contactformulier.