De invloed van stress op de huid

22 januari 2018 | Auteur: Dana
invloed-stress-op-huid

Stress, iedereen heeft het wel eens. Maar wat voor effecten geeft stress eigenlijk op de huid? Het is al langer bekend dat stress bepaalde aandoeningen aan de huid kan verergeren en de huidconditie kan verminderen. Wanneer iemand een langdurige periode stress ervaart, maakt het lichaam te veel stresshormonen (cortisol) aan. Bij acute stress kan dit leiden tot huidkwalen zoals netelroos en psoriasis. Chronische stress kan ook gevolgen hebben voor de huidconditie.

Stress en acné

Cortisol stimuleert de talgproductie, waardoor poriën sneller verstopt raken en puistjes ontstaan. Daarnaast onderdrukt cortisol het immuunsysteem en hierdoor krijgen ontstekingen (puistjes) meer de kans zich te ontwikkelen. Niet alleen cortisol zorgt ervoor dat de talgproductie verhoogt, ook testosteron kan hierbij een rol spelen. Het lichaam maakt namelijk extra testosteron aan wanneer iemand stress voor een langere periode ervaart. Bij de productie van een grote hoeveelheid testosteron komt er een bepaald enzym vrij en ook dit geeft een verhoogde talgproductie.

Stress en huidveroudering

Wanneer iemand stress ervaart zorgt cortisol ervoor dat de collagene en elastine vezels in de huid worden beschadigd. Collageen en elastine zijn bepaalde eiwitten in bijvoorbeeld de spieren en in het bindweefsel die van belang zijn voor een stevige huid. Wanneer deze vezels beschadigen verliest het bindweefsel zijn stevigheid. Uiteindelijk zie je dan meer rimpels en fijne lijntjes verschijnen. Daarnaast kan chronische stress leiden tot een verminderde celdeling en hierdoor veroudert je huid.

Stress en wondgenezing

Wanneer we gaan kijken naar de invloed van stress op de wondgenezing zien we het volgende. Uit meerdere onderzoeken kwam naar voren dat wonden slechter konden genezen wanneer iemand veel stress had. Dit heeft ermee te maken dat cortisol het immuunsysteem onderdrukt en hiermee dus ook je weerstand. Door een verminderde weerstand gaat de barrièrefunctie van de huid achteruit, waardoor je sneller last hebt van irritatie of ontstekingen.

Stress en rosacea, eczeem of psoriasis

Cortisol heeft een negatieve invloed op de huidaandoeningen rosacea. Door biologische veranderingen in ons lichaam als reactie op stress, worden er in de huid bepaalde eiwitten losgelaten die voor huidklachten zorgen, zoals: jeuk, roodheid en ontstekingen. Daarnaast zorgt stress ervoor dat de huidbarrière wordt aangetast waardoor de huid gevoeliger is en roder wordt. Bij rosacea kan stress meer roodheid en ontstekingen veroorzaken in de huid, bij eczeem meer jeuk en bij psoriasis kan stress de schilfering, roodheid en jeuk verergeren.

Wat kan Huidzorg Houten voor u betekenen?

De huidtherapeuten bij Huidzorg Houten kunnen de stress niet wegnemen, maar wel helpen met de gevolgen van stress op de huid. Het belangrijkste is dat wij beseffen hoeveel invloed stress kan hebben op het functioneren van jouw huid. Het team van Huidzorg Houten erkent namelijk beïnvloedbare factoren van bepaalde huidklachten en zoekt naar achterliggende oorzaken. De huidaandoening die ontstaat na stress kan deels worden weggenomen door het aan te pakken, hierbij doorbreken we de vicieuze cirkel.

Welke behandelingen biedt Huidzorg Houten aan voor de huidklachten na stress?

Behandeling van acné

De huidtherapeuten onderzoeken de oorzaak van uw acné en behandelen de symptomen. Daarnaast wordt er naar een oplossing gezocht om nieuwe onzuiverheden te voorkomen. Hierbij wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld, waarin uw prioriteiten en wensen worden meegenomen. De behandeling van acné kan bestaan uit:

Behandeling van huidveroudering

Het verouderingsproces van de huid kan niet worden stop gezet. Wel is er een mogelijkheid om uw huid in optimale conditie te houden en om huidveroudering te vertragen. De behandeling van huidveroudering kan bestaan uit:

Behandeling van rosacea

Er zijn verschillende mogelijkheden om uitbreiding van de klachten te voorkomen en rosacea onder controle te houden. De behandeling van rosacea is gebaseerd op het verminderen van de ontstekingsreactie, verwijderen van diffuse roodheid en gesprongen bloedvaatjes en het opbouwen van de huidweerstand. De behandeling van rosacea kan bestaan uit:

Afspraak maken?

Denk je ook dat stress invloed heeft op jouw huid en ben je benieuwd wat de huidtherapeut voor jouw kan betekenen? Maak dan een afspraak door te bellen naar nummer 030 6342561 of vul onderstaand contactformulier in voor het plannen van een consult.

22 januari 2018 | Auteur: Dana