IPL bij rosacea: hoe werkt het?

13 oktober 2020 | Auteur: Dana
ipl-bij-rosacea-hoe-werkt-het

Rosacea is een veel voorkomende huidklacht die wordt gekenmerkt door diffuse roodheid, gesprongen bloedvaatjes en flare-ups in het gezicht. Rosacea heeft vaak te maken met erfelijke aanleg en kan uitbreiden als je het niet laat behandelen. Bij symptomen van rosacea adviseren wij het ondergaan van IPL-behandelingen vanwege de effectiviteit en minimale bijwerkingen. Intense Pulsed Light Therapy (IPL) is een behandelmethode die kan worden gebruikt om de symptomen van rosacea aan te pakken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van flitslicht om de bloedvaatjes in de huid te vernauwen.

Wat is IPL?

IPL is een niet-invasieve lichtflitsbehandeling die wordt gebruikt om diverse huidklachten te behandelen. Met behulp van een handstuk met een gekoelde tip worden lichtflitsen op de huid gepulseerd. De energie die door de lichtflitsen wordt geproduceerd, helpt onder andere bij het verminderen van ontstekingen, het afbreken en gepigmenteerde huidcellen, het verminderen van de haargroei en het vernauwen van bloedvaten. Lasers gebruiken één specifieke golflengte van licht. IPL maakt gebruik van een breed spectrum aan golflengten, waardoor het zich op meerdere huidklachten kan richten.

Hoe werkt IPL om rosacea te behandelen?

IPL is een effectieve behandeling tegen rosacea. De felle lichtflitsen van een IPL-behandeling zorgen ervoor dat de verwijde bloedvaten samentrekken en krimpen. Dit helpt de diffuse roodheid die vaak met rosacea gepaard gaat te verminderen. Het vermindert ook de zichtbaarheid van de gesprongen bloedvaatjes door de temperatuur van oxyhemoglobine in het bloed te verhogen, waardoor egalisatie aan het huidoppervlak bereikt wordt.

Hoe voelt het?

Tijdens de behandeling wordt gel aangebracht op uw huid en daarna geeft de huidtherapeut met het IPL-handstuk korte pulsen af over het gehele behandelgebied. Je voelt kleine warme prikjes, alsof er herhaaldelijk een klein elastiekje tegen de huid aan tikt. De hele behandeling duurt meestal niet langer dan 30 minuten.

Hoe lang duurt het voordat het werkt?

Het is mogelijk dat je al enkele dagen na de eerste huidtherapeutische behandeling verbetering zult merken. Herhaalbezoeken worden wel aanbevolen. Meestal worden drie tot vijf maandelijkse behandelingen geadviseerd om de beste resultaten te bereiken.

Heb je na de behandeling lang last van huidreacties?

IPL bij rosacea heeft een korte herstelperiode. Een groot voordeel van IPL is dat de huid intact blijft, dus de kans op korstjes of ontstekingen is minimaal. Na de behandeling komt vaak tijdelijk meer roodheid op en kan uw huid wat branderig en gevoelig aanvoelen. Dit verdwijnt meestal in de loop van de dag, maar bij sommige mensen kan het meer dan drie dagen aanhouden.

Indien gewenst mag je de huid camoufleren met minerale make-up na de behandeling. Het is ook veilig om direct na de IPL-behandeling huidverzorgingsproducten te gebruiken. Vermijd wel het gebruik van sterke exfolianten gedurende een paar dagen om mogelijke irritatie te voorkomen. Om je huid te kalmeren, breng je een voedende vochtinbrengende crème aan met ontstekingsremmende ingrediënten. Het is ook belangrijk om gedurende de dag regelmatig een zonnebrandcrème met een hoge SPF aan te brengen.

Afspraak voor IPL bij rosacea

Heb je last van rosacea en overweeg je een deskundige aanpak? Kom gerust langs voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek waarbij onze ervaren huidtherapeuten een persoonlijk behandelplan voor je opstellen. Lees op deze pagina alvast meer over de behandeling.

13 oktober 2020 | Auteur: Dana