Is huidverbetering met radiofrequentie veilig?

24 november 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom
is-huidverbetering-met-radiofrequentie-veilig

Hoewel radiofrequentie (RF) al bijna 20 jaar wordt ingezet voor niet-chirurgische huidverstrakking, krijgt de behandelmethode nu pas erkenning. Dat komt doordat steeds meer beroemdheden enthousiast zijn over RF-behandelingen en dit naar buiten brengen. Als je er nog nooit van RF-behandelingen gehoord hebt, vraag je je misschien af: zijn deze behandelingen wel veilig? Hoe meer je over de techniek weet, hoe betere keuzes je kan maken. Daarom heb ik, Dana, deze vraag nader onderzocht.

Wat zijn radiofrequente golven?

Alle soorten energie, van de geluidsgolven uit je IPhone tot zonlicht, worden geclassificeerd volgens hun frequentie in het elektromagnetische spectrum. Radiofrequentie (RF) is een categorie in dit spectrum en omvat veel gangbare energiesoorten die we dagelijks gebruiken: wifi-signalen, radio- en tv-golven en magnetrons. Radiofrequentie kan worden geclassificeerd als lage energie of hoge energie, afhankelijk van de hoeveelheid vrijgegeven energie.

Is radiofrequentie veilig?

Omdat radiofrequentie voor zoveel dingen in het dagelijkse leven wordt gebruikt, is uitgebreid bestudeerd of het impact heeft op de menselijke gezondheid. Sommige mensen denken bij radiofrequentie aan een gevaarlijke vorm van straling. De RF-energie die wordt gebruikt bij het verbeteren van de huid bevindt zich in de marge van 450 kilohertz, wat aan het langzame einde van het radiofrequentiebereik ligt. Deze RF-energie is vrij kalm in verhouding tot het hele elektromagnetische spectrum. De radiofrequentie bij behandelingen voor huidverstrakking wordt sterk gecontroleerd door de FDA (Food and Drug Administration). Klinische studies hebben een uitstekend veiligheidsprofiel aangetoond voor RF-behandelingen voor huidverstrakking,

Effect van radiofrequentie

Net als elke andere vorm van energie heeft RF het vermogen om warmte te produceren. RF-huidverstrakking werkt door zich op de diepere huidlaag te richten met radiofrequentie-energie. Deze energie wekt warmte op, wat resulteert in nieuwe collageenproductie. Tegelijkertijd blijven de moleculen waaruit collageen bestaat onbeschadigd. De elasticiteit van de huid neemt toe en de verslapte huid wordt strakker. In dit blogbericht ga ik dieper in op het effect in de huid.

Werking van radiofrequentie

Tijdens de behandeling stuurt het handstuk van de EndyMed PRO wisselstromen van de punt van een elektrode naar het weefsel. De 3DEEP techniek van EndyMed bevat zes elektroden met elk een eigen generator (multipolair). De meerdere gecreëerde elektrische velden stoten elkaar af, wat leidt tot de ideale combinatie van energie die naar een diepere huidlaag wordt geleid.

Hierbij wordt de hoeveelheid melanine (pigment) die aanwezig is in de buitenste huidlaag ontzien, waardoor de behandeling veilig is voor alle huidtypes en huidtinten. De opperhuid blijft onbeschadigd. Tijdens de behandeling kan de huidtherapeut heel nauwkeurig de juiste temperatuur bereiken en bewaken, om nieuwe collageenproductie en celregeneratie te verhogen zonder oververhitting van de opperhuid.

Pijn

Pijn tijdens huidbehandelingen wordt in onderzoek vaak beoordeeld op een pijnschaal van vijf punten, waarbij nul gelijk is aan geen pijn en vijf gelijk is aan een ondraaglijk pijnniveau. De meeste patiënten die RF-huidverstrakking ondergaan, beoordelen de pijn op een niveau van één, terwijl de rest een pijnniveau van twee meldt.

Bijwerkingen en risico’s

Behandelingen met radiofrequentie veroorzaken weinig bijwerkingen en weinig tot geen hersteltijd. Bijna alle onderzoeken melden geen blijvende bijwerkingen na behandeling. Patiënten kunnen na een behandeling roodheid van de huid ervaren. Deze roodheid verdwijnt doorgaans binnen 24 uur na de behandeling. Oedeem of zwelling is een andere bijwerking die wordt veroorzaakt door RF-behandeling. Men kan verwachten dat de zwelling tot 24 uur na de behandeling aanhoudt, hoewel sommige patiënten langer last kunnen hebben van zwelling.

Andere bijwerkingen zijn zeldzaam en worden meestal veroorzaakt door een fout of een onervaren behandelaar, of door niet bekendgemaakte contra-indicaties (een bestaande aandoening waarbij een behandeling schadelijk kan zijn). RF-huidverstrakking mag niet worden gebruikt voor de behandeling van patiënten met pacemakers, defibrillatoren of gezichtsimplantaten, aangezien RF-energie de werking van het apparaat kan verstoren.

Kunnen RF-behandelingen gecombineerd worden met andere behandelingen?

RF-behandelingen kunnen veilig worden uitgevoerd in combinatie met injectables, peelings of andere behandelingen die minimaal invasief zijn.

Conclusie veiligheid radiofrequentie

Is huidverbetering met radiofrequentie veilig? Kort door de bocht, ja – zolang je maar een ervaren behandelaar kiest die door de FDA goedgekeurde technologie aanbiedt. Zoals elke geconcentreerde dosis energie, brengt RF een risico op brandwonden met zich mee als de behandeling niet correct wordt uitgevoerd. Je kan dit risico verkleinen door te kiezen voor een huidtherapeut met diepgaande kennis en uitgebreide ervaring met laser en andere Energy Based Devices en een specifieke opleiding op het gebied van huidverbetering.

Meer weten over deze behandelmethode?

Kijk gerust rond op onze website via onderstaande links om meer te weten te komen over de radiofrequentie behandelingen met de EndyMed. Je kunt ook een afspraak maken via ons online boekingssysteem of via 030-6342561 voor een vrijblijvend intakegesprek met een van de huidtherapeuten. We vertellen je graag meer over deze behandeling en de mogelijkheden voor jouw huid!

Niet-chirurgische huidverstrakking met RF

Fractionele skin resurfacing met RF

Gepulseerde microneedling gecombineerd met RF

 

 

24 november 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom