Hebben jullie ook zo’n zin in de lente? Dan kunnen we weer vollop van het buitenleven genieten! Maar dat betekent ook weer: ontharen. Er zijn zoveel verschillende soorten manieren van ontharen en ik vermoed dat je er in de loop der jaren redelijk wat hebt geprobeerd. Scheren, crèmes, harsen… de lijst is lang. Maar hoe zit het met laserontharing? Hoewel sommigen van jullie er wel van hebben gehoord, heb je het misschien niet echt geprobeerd. Dus: wat is laserontharing precies en wat mag je van de behandeling verwachten? In dit blogbericht geef ik je de belangrijkste informatie in een notendop.
Hoe groeit haar?
Het lijkt een beetje een vreemde vraag, maar om te begrijpen hoe laserontharing werkt, is het de moeite waard om wat over het haar zelf te weten te komen. Ons haar groeit in drie fasen: de anagene (de actieve fase), de katagene (de overgangsfase) en de telogene fase (de rustfase).
In de anagene fase is het haar het meest actief. Het heeft een bloedtoevoer, dus het ontvangt voedingsstoffen om te groeien. In deze fase werkt de laserbehandeling het beste. Omdat ons haar met verschillende snelheden groeit, zijn er meerdere laserbehandelingen nodig om al het haar in de actieve, anagene fase te kunnen behandelen.
Wat is laserontharing?
Hoewel lasers misschien nog een beetje spannend klinken, worden ze eigenlijk best veel gebruikt in de medische en cosmetische wereld. In het geval van laserontharing richten lasers zich op het pigment van het haar. Het licht van de laser verwarmt de haarzakjes, beschadigt ze en zorgt er uiteindelijk voor dat de haren afsterven en uitvallen. In de meeste gevallen groeit het haar in het behandelde gebied niet terug.
Voor wie is laserontharing geschikt?
Laserontharing werkt goed op gezichtshaar (zoals de bovenlip), de oksels, de bikinilijn, benen, armen, de rug en de borst en is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. In principe kunnen ook alle huidtypen behandeld worden, zowel de lichte als de gekleurde huid, mits de juiste laserappartuur gebruikt wordt. Laserontharing is een geweldige oplossing voor dikker, donkerder haar, maar niet voor mensen met licht haar, zoals blond, grijs, wit of rood, of voor mensen met heel fijn haar. We plannen van tevoren altijd een intakegesprek om er zeker van te zijn dat dit de juiste soort behandelmethode voor je is.
Is laserontharing permanent?
Nu je weet hoe laserontharing werkt, is je volgende vraag waarschijnlijk: blijven de haren voor altijd weg? Het “slechte” nieuws is dat het geen eenmalige behandeling is die meteen alles oplost. Om blijvende resultaten te krijgen, is het nodig om meerdere behandelingen te ondergaan – gemiddeld 6 – om de beste resultaten te krijgen, elke 6 tot 8 weken. 2 tot 3 weken na de eerste behandeling begin je vaak al wel verschil te merken. Het goede nieuws is dat aan het einde van deze behandelkuur de meeste mensen permanente ontharing ervaren. En dat betekent: geen krassen van scheermesjes, geen epilatie op ongemakkelijke plekken, geen behaarde bikinilijn meer voor de vakantie, geen ingegroeide haren en niet meer talloze scheermesjes, scheerschuim of wax strips kopen. Ideaal!
Doet laserontharing pijn?
Dat is erg afhankelijk van de locatie. De beste manier om het gevoel door laserbehandeling te beschrijven, is als een klein elastiekje die op je huid schiet – een beetje ongemakkelijk, maar draaglijk. De behandelingen zijn redelijk snel, afhankelijk van het gebied dat je haarvrij wil hebben. Dus al met al valt het mee.
Is laserontharing veilig?
Indien uitgevoerd door een paramedisch gekwalificeerde huidtherapeut, is laserontharing veilig en effectief. Laat je niet meeslepen door goedkope aanbiedingen. Hoewel goedkopere prijzen verleidelijk zijn, worden de aangeboden behandelingen niet altijd uitgevoerd door getrainde of gekwalificeerde behandelaars. Een paramedisch gekwalificeerde huidtherapeut zal er altijd voor zorgen dat zij je huid- en haartype beoordeelt om te zien of de behandeling voor je werkt, en zal alleen de veiligste apparatuur gebruiken.
Klaar om te beginnen?
Om goed van start te gaan mag je van tevoren het te behandelen gebied niet bruin laten worden door zon of zelfbruiner. Verwijder de haartjes ook een tijdje niet met harsen of epileren, omdat deze methoden ook de wortels van de haren verwijderen. En die hebben we juist nodig om de haarzakjes uit te schakelen. Meer informatie over laserontharing vind je op deze pagina.