Lichaamsbeharing bij mannen; de één stoort zich er aan, de ander accepteert zijn beharingspatroon. In onze cultuur vinden we lichaamshaar over het algemeen minder mooi. Maar wanneer kan lichaamsbeharing een probleem vormen? Veel mannen willen er wel wat aan doen, maar de drempel is te hoog. Dat komt omdat zij meestal niet weten hoe makkelijk de oplossing kan zijn. Daarnaast heerst er ook een beetje schaamte en daardoor kunnen mannen soms jaren wachten voordat zij ons durven te bellen. Terwijl het voor ons bij Huidzorg Houten een hele normale zaak is.
De ontwikkeling van lichaamsbeharing bij mannen
Tijdens de puberteit worden haren onder invloed van androgenen, de mannelijke geslachtshormonen, dikker, zwaarder en donkerder. Zowel mannen als vrouwen krijgen okselhaar en schaamhaar. Mannen krijgen terminale haren in het gezicht, op de buik, borst, de armen en benen, nek en soms ook op de schouders en de rug. Bij mannen kan het langer duren voordat het uiteindelijke beharingspatroon bereikt wordt, omdat de hormoonspiegel bij mannen pas na het 30ste levensjaar stabiliseert. Bij het ouder worden krijgen mannen vaak stuggere beharing in de oren, in de neus en bij de wenkbrauwen.
Ongewenste lichaamsbeharing bij mannen
Wanneer spreken we van ‘ongewenste lichaamsbeharing’? Dat ligt aan een aantal factoren:
Huidige trend
In onze cultuur heerst schaamte rond overmatige lichaamsbeharing. Mannen (en vrouwen) vinden een gladde huid verzorgder ogen dan een huid met haren. Steeds meer mannen scheren tegenwoordig bijvoorbeeld hun okselhaar en schaamhaar. Mannen willen er goed uit zien voor het andere geslacht en besteden steeds meer aandacht aan hun lichaam. Hun lichaam en proporties komen beter uit als er geen vachtje op staat.
De mate van beharing bij mannen
De kleur en dichtheid van de beharing speelt een belangrijke rol in de storingsfactor. Sommige mannen vinden een beetje haar op hun rug, schouders, borst en buik niet erg, maar wel zodra het heel dichtbegroeid, donker of stug is. Dan wordt het door hun omgeving opgemerkt als de huid ontbloot wordt, bijvoorbeeld bij het zwemmen. Een zwaarbehaarde man kan onzeker zijn over de opvallendheid van zijn beharing.
Locatie van overbeharing
Op sommige plekken van het lichaam kan er haar zitten waar je het liever niet wil hebben, zoals tussen de wenkbrauwen of in de oren. Veel mannen ervaren lichaamsbeharing op de rug, schouders en de nek als ongewenst haar. Sommige mannen zien ook liever een gladde borst en buik.
Cultuur
De opvattingen over lichaamsbeharing verschilt van mens tot mens en per cultuur. In Aziatische landen komt lichaamsbeharing weinig voor en wordt schaamhaar gezien als ‘aantrekkelijk’, terwijl in islamitische landen schaamhaar geschoren wordt vanuit religieuze redenen.
Problemen bij het ontharen
Scheren, epileren en harsen kunnen de huid irriteren. Sommige mannen hebben snel ingegroeide haren en ontstekingen. Ook om deze reden kan lichaamsbeharing als storend worden ervaren. Daarbij houden we over het algemeen meer van een zachte, gladde huid dan van een stoppelige huid met bultjes en roodheden. Lees hier meer over irritatie na het scheren. Veel mannen zijn het zat om tijd en moeite te steken in het scheren, epileren en harsen en kiezen daarom voor een definitieve oplossing: laserontharing.
Laserontharing bij mannen
Uiteindelijk gaat het niet om de verpakking, maar om de uitstraling en je persoonlijkheid. Mocht je je beharing toch als een probleem ervaren? Er is wat aan te doen! Steeds meer mannen kiezen voor een definitieve oplossing voor ongewenste haargroei: laserontharing. Bij Huidzorg Houten trekken steeds meer mannen aan de bel en komen bij ons op consult om zich te laten informeren en te laten behandelen.
Bij de keuze voor een behandelkliniek is het belangrijk om te letten op welke type laser gebruikt wordt en de ervaring en deskundigheid van de behandelaar. Lees in dit blogbericht meer over laserveiligheid. Goedkoop is meestal duurkoop. Vooral mannelijke beharing dient met een krachtige laser aangepakt te worden. Wij gebruiken de Lightsheer Quattro; de best bewezen en meest betrouwbare laser op het gebied van laserontharing.
Lees in dit blogbericht meer over laserontharing bij mannen en welke resultaten je kunt verwachten.
Voordelen van laserontharing bij mannen
Het grootste voordeel van laserontharen is dat je je al na een aantal behandelingen niet meer druk hoeft te maken over je lichaamsbeharing. Over het algemeen geldt een gemiddelde van zes to acht behandelingen om permanent van de overmatige beharing af te zijn. Wil je alleen dat het minder opvalt, dan zijn een paar behandelingen al voldoende.
Het tweede voordeel van laserontharen is dat je een hoop tijd wint; je hoeft je niet meer te scheren. Ook op de plaatsen waar je zelf niet bij kan, zoals de nek en de rug. Dat scheelt een hoop gedoe!
De huid voelt na afloop van de behandelreeks niet meer stoppelig aan, zoals je kan ervaren na het scheren. Laserontharing is een veilige methode. Alleen de haarzakjes worden vernietigd door het laserlicht en de huid zelf blijft buiten beschouwing. Je blijft niet rondlopen met roodheid of kleurverschil, niemand kan zien dat je bij ons in behandeling bent.
Wel is het belangrijk dat je minimaal vier weken voor en na de behandeling met het behandelende gebied uit de zon blijft en deze niet bruin laat kleuren. Daarom zijn de wintermaanden ideaal om te starten met laserontharing!
Tarieven laserontharing bij mannen
Hier kun je meer lezen over alle behandelzones en de tarieven per behandeling. Tijdens het consult wordt de exacte prijsopgave gegeven. Het tarief voor laserontharen is namelijk afhankelijk van de oppervlakte dat behandeld gaat worden en daarvoor moet het gebied eerst gezien zijn door de huidtherapeut. Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek via onze website of via 030 63 42 561.