Litteken na een keizersnede

15 maart 2024 | Auteur: Sophie
litteken-na-een-keizersnede

Een litteken na een keizersnede: wanneer je bevallen bent van je kindje via een keizersnede, heb je een litteken die staat voor de topprestatie die jij hebt geleverd. De zorg voor je kindje staat vaak op nummer één, maar vergeet ook jezelf niet! Een keizersnede litteken verdient de juiste zorg en aandacht, want de kans op complicaties of klachten is groot. Of dit nu in de herstelfase is, of vele jaren later, het is nooit te laat om het litteken de zorg te geven die het verdient. Maar wat is nu die juiste zorg? In dit blog lees je alles over de verzorging van en behandelmogelijkheden voor jouw litteken.

Een litteken na een keizersnede

Een keizersnede is een flinke buikoperatie. Er wordt een horizontale snede gemaakt ter hoogte van het bikinibroekje en er worden verschillende lagen en weefsels doorgesneden of aan de kant geschoven om uiteindelijk bij het kindje te kunnen komen. Het kindje komt ter wereld, de buik wordt gehecht en wanneer er geen complicaties optreden mag je na twee dagen naar huis om thuis verder bij te komen. De kraamzorg en verloskundige checken de wond dagelijks en na zes weken is er een follow-up bij de gynaecoloog.

Het litteken is vaak afgedekt in het ziekenhuis met een wondpleister, die er af gaat wanneer je naar huis gaat. Na twee weken is de wond grotendeels dicht en komt er geen vocht meer uit, maar de huid is nog wel ontzettend fragiel. Na ongeveer zes weken is het litteken echt goed dicht. De huid kan jeuken, rood of paars van kleur zijn en een beetje gezwollen zijn. Meestal is de huid om het litteken heen gevoelloos terwijl sommige plekjes in het litteken juist extra gevoelig kunnen zijn. Dit komt omdat er zenuwen zijn doorgesneden tijdens de keizersnede.

Het hele herstelproces van het keizersnede litteken kan tot een jaar in beslag nemen.

Hoe kun je een keizersnede litteken het beste verzorgen?

Tijdens de gehele herstelfase kun je verschillende dingen doen om het herstel te bevorderen. In de beginfase, zodra de wond gesloten is, kun je bijvoorbeeld denken aan het smeren van een goede littekencrème. Wij adviseren vaak Alhydran littekencrème om de huid mooi te laten herstellen. Ook kun je voorzichtig littekenmassage toepassen (doe dit wel altijd onder begeleiding van een professional). Verder kun je in deze fase ook bij de huidtherapeut terecht voor begeleiding bij de behandeling van het keizersnede litteken met silliconenpleisters. Bij Huidzorg Houten werken we met siliconenpleisters van BAPSCARCARE.

Na drie maanden kun je litteken verbeterende behandelingen ondergaan bij de huidtherapeut. Bij Huidzorg Houten behandelen we keizersnede littekens o.a. met SkinPen microneedling, EndyMed 3DEEP microneedling + radiofrequentie, fractionele lasertherapie en IPL om de huid nog beter te laten herstellen en het uiterlijk van het litteken te verfraaien.

Het is nooit te laat om deze behandelingen te ondergaan bij de huidtherapeut. Ook nog vele jaren na de keizersnede is dit mogelijk, bijvoorbeeld als je nog niet helemaal tevreden bent met het uiterlijk van het litteken of wanneer je klachten ervaart.

Aanhoudende klachten na een keizersnede

In maart 2023 heeft het Amsterdam UMC een onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat een groot percentage van de vrouwen die bevalt met een keizersnede last krijgt van het Caesarean Scar Disorder. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door een defect van het litteken aan de binnenkant, ook wel een niche genoemd. Wanneer je klachten ervaart zoals aanhoudende buikpijn, onregelmatig bloedverlies of verminderde vruchtbaarheid raden wij je aan om een arts te bezoeken.

Behandelen van een keizersnede litteken

Heb jij klachten of stoor je je aan het uiterlijk van het litteken? Blijf er niet mee lopen en zoek hulp bij een arts, specialist of huidtherapeut. De huidtherapeuten bij Huidzorg Houten voorzien je graag van een advies en passend behandelplan. Je maakt gemakkelijk een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek via ons online boekingssysteem.

15 maart 2024 | Auteur: Sophie