Veel mensen hebben last van mee-eters in het gezicht; van zwarte puntjes op de neus tot witte onderhuidse bultjes op de kin. Ook op andere plaatsen komen mee-eters voor, zoals de rug, schouders en het decolleté. Sommige zijn onschuldig, andere brengen op den duur schade aan de huid. Uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal liever een gladde, schone huid dan een grove huid met onregelmatigheden en mee-eters. Alleen het verwijderen van mee-eters is niet genoeg, want ze zijn best hardnekkig. De kunst is om nieuwe mee-eters te voorkomen en daar kan je zelf aan bijdragen. In dit blogbericht geeft de huidtherapeut advies. Wil je eerst meer weten over de oorzaak en behandeling van mee-eters? Lees dan meer over acné comedonica.
Wat kan je beter niet doen tegen mee-eters?
1. Zelf uitknijpen van mee-eters
Zelf comedonen uitdrukken is niet bepaald verstandig, aangezien acné daardoor kan verergeren en puistjes, wondjes, pigmentvlekjes of acné-littekentjes kan veroorzaken. Vooral witte onderhuidse bultjes zijn zeer lastig zelf te verwijderen. Deze mee-eters hebben namelijk geen opening en de opperhuid die over white heads heen ligt is vaak zeer stug. Negen van de tien keer beschadig je de huid of druk je het het talgpropje in het omliggende weefsel, met een ontsteking of een wondje als gevolg.
Zwarte mee-eters op de neus zou je zelf uit kunnen drukken. Doe dit niet te vaak en forceer het niet, anders beschadigen de bloedvaatjes rondom de neus en kan couperose ontstaan. Als je zelf zwarte mee-eters uitknijpt, doe dit dan op een gereinigde huid en met een tissue. Dus niet met je nagels!
2. Agressief reinigen van de huid
Te vaak reinigen met sterk ontvettende reinigers heeft een averechts effect op mee-eters; talgklieren worden er juist actiever van. Ze krijgen een signaal dat ze harder moeten werken als het huidoppervlak trekkerig is. Op internet lees je veel over huis-, tuin en keukenmiddeltjes, van reinigen met citroensap tot scrubben met havermout. Op zich leuk om te lezen, maar verwacht geen wonderen.
Thuis de huid ontdoen van talg, opgehoopt vuil, bacteriën en dode huidcellen volgens een effectief reinigingsritueel is wel een belangrijke stap naar een zuivere huid. Gebruik een wateroplosbare reinigingsgel (met zuren) die de huid niet uitdroogt of beschadigt. In dit blogbericht lees je meer over de meest effectieve manier om de huid te reinigen.
3. Zonnebaden tegen mee-eters
Op korte termijn drogen de zon en zonnebank puistjes uit, dus afname van acné in de zomermaanden kan zeker voorkomen. Helaas zorgt de zon ook voor een dikkere dode huidcellenlaag, waardoor talg gaat ophopen en verstoppen. Ook een hoge vochtigheidsgraad en hoge temperatuur kunnen een negatief effect hebben. Dit zijn redenen voor een uitbraak van mee-eters na de vakantie en krijgen wij het in september weer erg druk in de praktijk met nieuwe aanvragen.
UV-straling en acnébehandelingen of peelings zijn ook geen goede combinatie. De huid is na een behandeling extra gevoelig en UV-straling werkt celvernieuwing tegen. Zonlicht verhoogt het risico op verbranding en vorming van hyperpigmentatie.
4. Stomen
Veel mensen denken dat stomen goed is voor de huid en helpt tegen mee-eters. Toch is een vochtig klimaat of vochtige omgeving zoals de sauna of het zelf stomen van de huid niet bevorderlijk bij mee-eters. Stoom zorgt er juist voor dat de dode huidcellen opzwellen en een blokkade van de porie veroorzaakt. Dat kan overigens ook gebeuren bij het gebruik van vette cosmetica; bepaalde (zonnebrand-)crèmes, foundations en Bio-oil kunnen mee-eters verergeren.
Wat kan je wel doen tegen mee-eters?
1. Reinigen en exfoliëren tegen mee-eters
Het verwijderen van dode huidcellen door middel van zuren noemen we ook wel exfoliëren. Met exfoliëren verwijder je de verdikte hoornlaag die bestaat uit dode huidcellen. Hierdoor komen de poriën weer vrij te liggen, waardoor talg soepel af kan vloeien en de vorming van nieuwe comedonen uitblijft. Ook worden de bestaande comedonen gemakkelijker losgeweekt door de zuren.
Reinigen en exfoliëren bij een vette huid met mee-eters
BHA’s (Beta Hydroxy Acids) zijn zeer geschikt voor een vette huid met comedonen. Salicylzuur is het meest gebruikte ingrediënt. Dit molecuul is namelijk vet oplosbaar en dus kan salicylzuur de talgprop oplossen. Salicylzuur remt ook de aanmaak van talg in de talgklier, waardoor de talgproductie weer onder controle komt. Daarnaast werkt salicylzuur ontstekingsremmend op puistjes. Wij adviseren hiervoor de volgende vier producten van ZO Skin Health: Exfoliating Cleanser, Dual Action Scrub, Oil Control Pads en Sulfur Masque.
Reinigen en exfoliëren bij een vochtarme huid met mee-eters
AHA’s (Alpha Hydroxy Acids) zijn onder andere glycolzuur en melkzuur en worden ook wel fruitzuren genoemd. Deze zuren adviseren we vaak bij een droge, vochtarme en gevoelige acnéhuid. De moleculen van AHA’s zijn wateroplosbaar en zeer klein, waardoor ze vastzittende comedonen goed losweken. Wij adviseren voor dit huidtype de volgende producten van ZO Skin Health: Gentle Cleanser, Exfoliating Polish, Complexion Renewal Pads en Exfoliation Accelerator.
2. Retinol tegen mee-eters
Vitamine A is één van de allerbelangrijkste vitaminen voor de huid. We krijgen het binnen via onze voeding (bij het eten van eieren, vlees, vis en zuivel) en het lichaam kan zelf ook vitamine A aanmaken via betacaroteen (groente en wortels). Retinol behoort tot de groep retinoïnen. De werkende stof van Retinol is vitamine A-zuur of tretinoïne. Retinol kan ook in crèmes verwerkt worden en daarmee is het tegenwoordig één van de belangrijkste ingrediënten op het gebied van huidverbetering.
Retinol heeft het vermogen om zich te binden aan onze huidcellen, waardoor deze geactiveerd worden en sneller vernieuwen. Retinol bevordert dus de groei van normale, gezonde cellen in de huid en rondom de poriën. De poriën gaan hierdoor open, waardoor talg gemakkelijker naar buiten kan stromen en nieuwe talgophopingen, mee-eters en puistjes minder kans maken. Bij mee-eters adviseren wij vaak de volgende producten met retinol: Daily Power Defense en Wrinkel + Texture Repair.
3. Minder suiker tegen mee-eters
Suiker zorgt voor een snelle stijging van het glucosegehalte in je bloed en heeft een negatieve invloed op acné. Door een suikerpiek wordt de aanmaak van insuline gestimuleerd. De insuline stimuleert de productie van androgenen, waardoor de talgproductie verhoogt. Een verhoogde talgklierproductie zorgt op zijn beurt voor een toename van mee-eters. Enkelvoudige koolhydraten zorgen voor deze snelle stijging van het glucosegehalte in het bloed. In suikerrijke drankjes, wit brood en snacks (zoals chips) zitten onder andere enkelvoudige koolhydraten.
Hoeveel suikers en enkelvoudige koolhydraten krijg je eigenlijk op een dag binnen? Misschien kan dat wel wat minder? Zou je zelfs een tijdje suikervrij kunnen eten? Probeer het eens! Baat het niet, schaadt het niet! De glycemische index geeft een inschatting met hoeveel det bloedsuikerspiegel zich verhoogt. Bij een hoge GI waarde (GI>80) is er sprake van een snelle glucose toename. Op deze website kun je kijken wat de GI is van verschillende voedingsmiddelen.
4. Stoppen met zuivel tegen mee-eters
Er is veel belangstelling voor de relatie tussen zuivel en acné. Uit onderzoek is gebleken dat acné verergert bij het eten en drinken grote hoeveelheden melkproducten. Hormoonachtige stoffen in melkproducten blijken hier de oorzaak van te zijn. Handig om te weten is dat in magere melk relatief meer van deze stoffen zitten dan in halfvolle melk. Echter kan het ook zijn dat de reactie ontstaat door de eiwitten in melk of de invloed van melk op een snelle stijging van het glucosegehalte.
Wij adviseren niet standaard om te stoppen met zuivel, maar kaarten dit wel aan als een acné hardnekkig blijkt te zijn. Heb je veel last van mee-eters en eet of drink je veel zuivel? Het is wellicht de moeite waard om melk, yoghurt en kaas eens een tijdje te vermijden. Om het effect te zien zou je tenminste een maand zuivel moeten schrappen uit je dagelijkse voedingspatroon (en dit te vervangen voor bijvoorbeeld soyaproducten of amandelmelk).
5. Laat mee-eters verwijderen bij de huidtherapeut
De huidtherapeut verwijdert comedonen zeer grondig door middel van op de huid afgestemde acnébehandelingen. De snelheid van het uitdrukken, de juiste materialen, de juiste techniek (inprikken, druk en drukrichting), goede voorbereiding van de huid, optimale hygiëne en goed zicht zijn belangrijke meerwaarden ten opzichte van zelf uitdrukken van de comedonen. De gebruikte producten tijdens de behandeling verminderen de ophoping van dode huidcellen rondom de porie, brengen de talgklieren weer onder controleren en maken huidschade minder zichtbaar.
Behandeling tegen mee-eters
Heb je last van mee-eters? De huidtherapeuten van Huidzorg Houten hebben veel ervaring in het behandelen van de onzuivere huid en inmiddels al honderden mensen geholpen om van vervelende mee-eters af te komen. Kijk eens op deze pagina voor meer informatie en maak gerust een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek.