Microneedling en RF-microneedling: wat zijn de verschillen?

7 januari 2021 | Auteur: Dana Dijs-Bom
microneedling-en-rf-microneedling-wat-zijn-de-verschillen

Van microneedling hebben de meeste mensen wel eens gehoord, maar microneedling mét radiofrequentie, dat is voor velen nog een nieuw begrip. EndyMed combineert microneedling met radiofrequentie (RF) energie. Deze behandelmethode is ontwikkeld om de voordelen van microneedling nog meer te vergroten. Bij Huidzorg Houten bieden we zowel microneedling als RF-microneedling aan. Maar welke behandeling is voor jou geschikt? We geven je graag informatie om te helpen beslissing welke techniek het beste is voor uw huid.

Wat is microneedling?

Bij microneedling wordt een vibrerende pen (SkinPen) over de huid bewogen om gecontroleerde microverwondingen te veroorzaken in de vorm van microscopisch kleine gaatjes in de huid. Dit activeert de huidcellen om zich te vernieuwen en de bindweefselcellen om nieuw collageen te produceren. Op deze manier wordt de huid frisser, beter doorbloed en sterker.

Wat is RF-microneedling?

RF-microneedling (EndyMed INTENSIF) maakt gebruik van speciale ‘geactiveerde’ gouden naalden om micropuncties in de huid te creëren en tegelijkertijd radiofrequente energie af te geven via deze puncties. Bij RF-microneedling worden naaldjes dus gebruikt met als doel de radiofrequentie in de lederhuid te brengen. Radiofrequentie zorgt voor de toevoeging van warmte, waardoor de productie van huidverbeterende eiwitten en enzymen zoals collageen, elastine en hyaluronzuur nog sterker is. Bekijk deze video voor meer uitleg.

Verschillen in apparaat

Microneedling passen we toe met de SkinPen. Een heel slim en krachtig microneedling-apparaat met de beste kwaliteit naalden. Het is het eerste medische apparaat voor microneedling met de officiële keurmerken.

Bij RF-microneedling gebruiken we het speciale INTENSIF handstuk van de EndyMed. Bijzonder van dit apparaat zijn de disposables met niet-geïsoleerde gouden naalden. Dit houdt in: de afgifte van de RF warmte vindt plaats over de gehele lengte van de naald en niet alleen op het puntje van de naald. Dat maakt de EndyMed heel krachtig in zijn werking en resultaten.

Verschillen in uitvoering

Bij medische microneedling wordt eerst een tussenstof of serum aangebracht en daarna glijdt de huidtherapeut in banen over de huid. De vibrerende pen geeft honderden kleine prikjes per seconden. De nieuwste inzichten omtrent microneedling zijn dat de beste klinische verbeteringen worden ervaren met een kortere werkdiepte (0,5 mm). Als behandelaar moet je je richten op de dermale-epidermale kruising in de huid, deze grens corrigeert de structuur in de huid en zorgt voor een verhoogde productie van collageen type I, III, IV, VII en XVII.

Bij RF-microneedling  geven we pulsen af op de huid via een handstuk met een disposable met gouden naaldjes. Puls voor puls glijden de naaldjes soepel in de huid en zo gaan we het gehele behandelgebied nauwkeurig af. Microneedling met RF lijkt op een fractionele laser, maar de naaldjes kunnen veel dieper komen, variërend en instelbaar van 0,5 mm tot wel 5 mm. Het is voor bepaalde indicaties nodig om ook de onderlagen te behandelen. De diepte wordt ingesteld op het specifieke behandelgebied. Er wordt geen tussenstof gebruikt.

Verschillen in indicaties

De SkinPen is een perfecte methode om restacné, rode en bruine vlekjes na acné, kleine littekentjes (minder dan 6 maanden oud) en grove poriën te verminderen. Microneedling is ook een gemakkelijke en eenvoudige huidbehandeling voor mensen met beginnende huidveroudering, die de verschijning van fijne lijntjes en rimpelvorming op een natuurlijke manier willen uitstellen.

RF-microneedling volgens de EndyMed INTENSIF is, zoals het klinkt: intensief. Het is de meest effectieve manier om oudere acné-littekens, onregelmatige huidtextuur, striae, operatielittekens, littekens door brandwonden en andere traumalittekens te verbeteren. Bij rimpels en huidverslapping is RF-microneedling ook een stuk sterker, vanwege de werking in de diepte en de toegevoegde warmte. Als je van middelbare leeftijd bent, zal ik eerder kiezen voor RF-microneedling.

Toepasbaar bij acné?

Microneedling is vaak een ideale behandeling voor tieners en twintigers die genezen zijn van actieve acné. Zodra door de acnébehandelingen en het gebruik van goede huidproducten geen ontstekingen meer te zien zijn, stappen we vaak over op microneedling.

Wat je misschien niet zou verwachten, is dat RF-microneedling uitstekend ingezet kan worden bij actieve acné. Door de warmte van radiofrequentie krimpen de talgklieren, waardoor de talgklieractiviteit wordt geremd. De daaropvolgende vermindering van de talgproductie en afname van P. acnes bacterie, verbetert dus de huidconditie van de patiënt. Door de warmte van de naalden loop je geen risico op verspreiding van de bacterie tijdens de behandeling.

Verschillen in gevoeligheid

Microneedling voelt een beetje scherp aan, maar is prima te verdragen. Er is geen verdoving nodig.

De gevoeligheid die gepaard gaat met RF-microneedling  is misschien hoger dan traditionele microneedling, maar is zeer beheersbaar met behulp topische anesthetica zoals lidocaïne, die 30 minuten voor de behandeling wordt aangebracht. Zo blijft de behandeling een prettige ervaring.

Wat zijn de overeenkomsten van microneedling en RF-microneedling?

  • Zowel microneedling als RF microneedling kunnen beide op alle locaties van het lichaam worden gebruikt.
  • Beide behandelingen vereisen een reeks behandelingen in kuurvorm voor het beste resultaat.
  • Beide behandelingen zijn veilig voor meerdere huidtypes en huidtinten.
  • Je zou het niet verwachten, maar de hersteltijd van beide behandelingen is nagenoeg hetzelfde. Meestal een paar uur tot één dag roodheid en minimale zwelling, wat erg aantrekkelijk is voor mensen met een drukke levensstijl. Littekens kunnen bij RF-microneedling wat langer rood blijven, maar dat is juist een goed teken.

Benieuwd geworden naar deze mooie behandelingen? Kom gerust langs op intakegesprek en dan vertellen we je er alles over!

7 januari 2021 | Auteur: Dana Dijs-Bom