Mooie blote benen zonder blauwe beenvaatjes

9 februari 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom
mooie-blote-benen-zonder-blauwe-beenvaatjes

Het lijkt nog even te duren, maar voor je het weet is het blotebenenseizoen weer aangebroken. Het liefst zou je in je favoriete cocktailjurk de deur uit gaan maar de schaamte voor beenvaatjes maakt dat je je benen weg wilt stoppen onder een lange broek. Zorgen over je kledingkeuze is wel het laatste waar je aan wilt denken als het zonnetje weer tevoorschijn komt. Eén derde van de volwassenen heeft last van ontsierende blauwe vaatjes op de benen. Het zijn vooral vrouwen die hiervan balen. Naast het jeukende of tintelende gevoel dat de adertjes kunnen geven vinden zij het vooral cosmetisch storend. In dit blogbericht lees je hoe jouw benen (weer) egaler en zomerproof worden!

Ontsierende beenvaatjes

Veel mensen hebben oppervlakkige beenvaatjes, dit zijn zichtbaar verwijde adertjes die heel ondiep in de huid liggen. Doordat de vaatwandjes zijn verslapt blijft het bloed in deze adertjes stil staan. Deze vaatjes hebben geen functie meer, andere bloedvaatjes hebben hun rol overgenomen.

Een andere benaming voor deze blauwe, rode of paarse vaatjes is besenreiser of berkentakjes. Beenvaatjes waaieren vaak vanuit één punt uit waardoor het lijkt op een bezem van berkentakjes en komen het meest voor op de onderbenen en de binnenzijde van de enkels. De vaatjes hebben geen actieve betekenis in het bloedvatensysteem en kunnen dus zonder gevolgen behandeld worden.

Oorzaak van blauwe beenvaatjes

De oorzaak voor het ontstaan van besenreiser is nog niet helemaal duidelijk, er bestaat een vermoeden dat een overmaat aan het vrouwelijk hormoon ‘oestrogeen’ een rol speelt. Ontsierende vaatjes op de benen is een probleem dat op alle leeftijden kan opspelen. In de meeste gevallen ontstaan ze vanaf ongeveer 25-jarige leeftijd. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontwikkelen van beenvaatjes zijn onder andere zwangerschap, een staand beroep, leeftijd en erfelijke aanleg.

Behandeling van beenvaatjes bij Huidzorg Houten

Bij Huidzorg Houten beschikken wij over de laser Long Pulsed Nd:YAG (1064 nanometer). Met deze laser kunnen we oppervlakkige beenvaatjes met een doorsnede van 0.1 tot 4.0 mm goed behandelen. Uniek aan deze laser is de OPT techniek, waarmee de afgifte van energie verdeeld kan worden in een enkele, dubbele en driedubbele puls. Hierdoor is de behandeling goed controleerbaar en veilig.

Hoe werkt de Long Pulsed Nd:YAG voor beenvaatjes?

Het vaatje wordt over de gehele lengte met laserpulsen belicht. Dit speciale licht wordt geabsorbeerd door de rode kleur van het bloed en de blauw/paarse kleur van de vaatwanden. De laser zorgt voor verwarming van het vat waardoor de bloedtoevoer stopt en het vaatje door het lichaam kan worden opgeruimd. Direct na de behandeling zijn de vaatjes nog een beetje rood. Daarna trekken ze geleidelijk weg. Het opruimingsproces van de vaatjes kan wel zes maanden duren.

Hoe veel behandelingen zijn er nodig?

Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig om optimaal resultaat te behalen. Het aantal is afhankelijk van de dikte en de hoeveelheid van de beenvaatjes. Meestal zijn er minimaal drie behandelingen nodig.

Wanneer je last hebt van spataderen of wanneer er sprake is van een onderliggend probleem van de bloedvaten is het belangrijk dat een arts of vaatchirurg beoordeelt of nader onderzoek nodig is. Soms is een andere behandelmethode noodzakelijk voor het mooiste resultaat.

Afspraak maken bij de huidtherapeut voor een laserbehandeling van blauwe beenvaatjes

Wil je jouw benen ook zomerproof maken? Kom gerust langs voor een intakegesprek om te horen wat wij voor jou kunnen betekenen. Wil je meer weten over hoe de behandeling in zijn werk gaat? Dan kun je hier meer lezen!

9 februari 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom