Ouderdomsvlekken – de beste behandeling

23 juli 2022 | Auteur: Dana

Tijdens een zonnige vakantie steken ze ineens de kop op: ouderdomsvlekken. We associeren deze vlekken al gauw met een “oude mensen huid”. Gelukkig kunnen we dit bij Huidzorg Houten heel goed behandelen. Hoe we dat doen? In dit blog leggen wij alles uit over de beste behandeling van ouderdomsvlekken.

Hoe herken je ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken verschijnen altijd op lichaamsdelen die zijn blootgesteld aan de zon. Denk aan lichaamsdelen zoals het decolleté, de handen, het gezicht, de bovenkant van de armen en soms ook de benen. Hierdoor worden het ook wel ‘zonnevlekken’ genoemd. De vlekken zijn soms grillig van vorm en variëren vaak in grootte. Vooral die op de handen en het gezicht zijn extra goed zichtbaar. Ouderdomsvlekken zijn groter dan bijvoorbeeld sproeten en ontstaan vanaf het 30e levensjaar. Je hoeft dus niet per se ‘oud’ te zijn om een zonnevlek te ontwikkelen.

Help! Mijn vlekken lijken donkerder te worden in de zon!

Dit klopt, onder invloed van zonlicht worden ouderdomsvlekken donkerder. De pigmentcel in de huid voedt zich met zonlicht, waardoor deze extra gestimuleerd wordt om pigment te aan te maken. Dit pigment geeft de pigmentcel af aan de opperhuid. Na een fijne zomer vol zon zijn de ouderdomsvlekken daarom extra zichtbaar.

Moet ik ouderdomsvlekken laten behandelen?

Ouderdomsvlekken zijn goedaardig. Wel is het belangrijk om te weten dat sommige vormen van huidkanker op ouderdomsvlekken lijken. Verandert de vlek? Dan adviseren we altijd om een arts te raadplegen. Wanneer het een ‘gewone’ ouderdomsvlek betreft, behandelen we deze bij Huidzorg Houten veilig en effectief. Dit doen we door middel van Intense Pulsed Light (IPL) of de KTP-laser. Ouderdomsvlekken verdwijnen nooit spontaan. Wanneer je deze vlekken niet behandelt is de kans groot dat de klachten alleen maar toenemen.

Wat is de beste behandeling tegen ouderdomsvlekken?

1. Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten

Gebruik voor het beste resultaat dagelijks huidverzorgingsproducten met de juiste ingrediënten. Belangrijke ingrediënten in de strijd tegen pigment zijn tranexaminezuur, retinol en niacinamide. Producten met hoge percentages van deze werkstoffen zijn de Retinol Skin Brightener en Brightalive van ZO Skin Health. Onze huidtherapeuten helpen bij het opstellen van een op maat gemaakt productprotocol.

2. Behandel het bestaande pigment

Daarna is het belangrijk om het overmatige pigment in de huid aan te pakken. Wij kunnen met een IPL- of laserbehandeling het bestaande pigment verwijderen. Het laser- of IPL apparaat verhit het pigment in de huid, waarna het pigment wordt afgebroken in het lichaam. Soms kan na de behandeling een dun korstje ontstaan. Het korstje zal na ongeveer twee weken vanzelf verdwijnen. Voor het beste resultaat zijn vaak meerdere behandelingen nodig. De behandeling is gevoelig, maar wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren.

3. Voorkom de vorming van nieuw pigment

Ten slotte: gebruik dagelijks een zonbescherming met minstens factor 30. Breng de zonnebrandcrème royaal aan (de hoeveelheid van twee vingerlengtes) en herhaal dit elke twee uur. Op deze manier voedt de pigmentcel zich niet met zonlicht en maakt deze geen extra pigment aan. Het ontstaan van toekomstig pigment wordt hierdoor voorkomen.

Wanneer kunnen ouderdomsvlekken het beste behandeld worden?

Het meest ideale moment om ouderdomsvlekken te behandelen is net na de zomer. Gedurende de zomer kleuren de vlekken donkerder waardoor het contrast tussen de vlek en de omliggende huid vergroot. Het is dan makkelijker om de ouderdomsvlek met een IPL- of laserapparaat te verwijderen, omdat het apparaat de vlek hierdoor beter “ziet”.

Kom langs voor een vrijblijvend intakegesprek!

Wilt u na de zomer direct starten met de behandeling van ouderdomsvlekken? Plan dan nu een vrijblijvend intakegesprek in. Onze huidtherapeuten zullen u uitgebreid informeren over de veilige en effectieve behandelmethoden in onze kliniek. Plan eenvoudig een afspraak in op onze website of bel naar 030-6342561.

 

23 juli 2022 | Auteur: Dana