Overbeharing in het gezicht – ervaring van Nancy

28 november 2014 | Auteur: Dana
overbeharing-in-het-gezicht

Overbeharing in het gezicht komt vaak voor bij vrouwen. Nancy (42) uit Alblasserdam had vanaf haar 35ste last van beginnende overbeharing in het gezicht. Het werd steeds erger. Op haar kin, mondhoeken en in haar hals had zij stugge, donkere haren. In oktober 2013 durfde ze de stap te nemen om Huidzorg Houten te bellen. Ze maakte een afspraak voor een intakegesprek over laserontharing. Ze wil het taboe rondom overbeharing in het gezicht graag helpen doorbreken. Een jaar later deelt ze graag haar verhaal én haar voor- en nafoto!

Overbeharing in het gezicht

Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen en komt voor bij 5% van de vrouwen. Het beharingspatroon is echter typisch mannelijk en wordt veroorzaakt door een te hoog gehalte aan mannelijke hormonen in het bloed. Vaak is het erfelijk bepaald, maar het kan ook komen door medicijngebruik of verstoring in het hormonale evenwicht. Hirsutisme hoeft niet altijd gerelateerd te zijn aan een onderliggende ziekte. Veel vrouwen krijgen er last van in de overgang, wanneer het vrouwelijke hormoon oestrogeen afneemt. Dit is een normaal verschijnsel. Er zijn dus heel veel vrouwen die hier in bepaalde mate last van hebben!

Nancy: “Ik vond zo erg dat mijn kinderen ‘Mamma je prikt! zeiden. Mijn zus had toevallig al een afspraak gemaakt bij Huidzorg Houten. En toen voelde ik haar kin en dacht dat heb ik net zo. Ik had er al anderhalf jaar last van. Ik wist niet dat dit kon. Zelf was ik naar de apotheek gegaan, die adviseerde om hormonen te slikken. Daar stond ik niet zo positief tegenover.”

Hoe haalde je de haartjes voorheen weg?

Nancy: “Eerst gebruikte ik ontharingscrème, maar die harde haartjes  kwamen na een paar dagen al weer terug. Ik heb ook geëpileerd maar daar was geen beginnen meer aan. Ik durfde amper nog iemand een kus op de wang te geven.”

Laserontharing in het gezicht

De haren waren donker van kleur, dus er was voldoende pigment in de haarwortel aanwezig om te kiezen voor laserontharing. Bij Huidzorg Houten gebruiken we de Lightsheer QUATTRO. De laser absorbeert namelijk het pigment van de haarwortel. Hoe donkerder de haar is, hoe meer energie er vrij komt in het haarzakje. De energie van het laserlicht wordt in een fractie van een seconde afgegeven en omgezet in warmte. De warmte is heet genoeg om elk haarzakje te verwijderen, zonder dat de huid zelf beschadigd raakt. Er zijn gemiddeld zes behandelingen nodig.

Voorbereiding op laserontharing

We vertelden Nancy vooraf dat zij voorafgaand aan de behandeling niet meer mocht epileren en harsen. De haarzakjes moeten namelijk wel gevuld zijn met haartjes om de energie af te kunnen geven. Daarnaast raden we Nancy aan om de huid niet aan de zon bloot te stellen gedurende de behandelperiode. De laser kan minder goed onderscheid maken tussen de kleur van de haartjes en de zongebruinde huid. Daarnaast is de behandeling effectiever bij een lichte huid.  Nancy mocht de haartjes tussendoor wel scheren, alleen niet net voor de behandeling. De huidtherapeuten willen namelijk vooraf aan een behandeling de haartjes inspecteren; zo kan de voortgang goed beoordeeld worden en het laserapparaat goed ingesteld worden.

Vergoeding van laserontharing

Mensen die aanvullend verzekerd zijn krijgen meestal een groot gedeelte van huidtherapeutische behandelingen vergoed. We geven een beeld van het kostenplaatje van Nancy. Het tarief van haar behandeling was € 120,-. Er waren zes behandelingen nodig, dus kwam ze op totaal op € 720,-. Met haar aanvullende polis van CZ kreeg Nancy € 570,- vergoed. Dat betekent dat zij zelf € 150,- heeft moeten betalen om definitief van haar overbeharing af te komen.

Wist je dat je het vergoed kon krijgen?

Nancy: “Aan mijn verzekering was een totaalbedrag verbonden. De rest betaal ik zelf. Maar dat heb je ervoor over.

De voortgang

Al meteen na de eerste behandeling merkte Nancy vermindering van de haren op. Juist bij dikke, stugge haren heb je snel profijt van de laserbehandeling. Deze haren absorberen namelijk erg goed. Tijdens de laserbehandeling verschroeien de haartjes en deze vallen gedurende twee weken uit. Nadat de haartjes zijn uitgevallen ervaart de cliënt al meteen gladheid. Dat is bij epileren, harsen en scheren nooit het geval; daarbij voel je altijd wel stoppels zitten.

Een aantal weken na de voorafgaande laserbehandeling komen de haartjes op die tijdens de behandeling niet in de juiste haargroeifase zaten. Die komen natuurlijk ook aan de beurt. Vaak zijn die haren lang niet meer zo stug als voorheen.

Ervaring van de behandeling

“De behandeling was een beetje gevoelig, maar toen ik op de behandelbank lag had ik genoeg motivatie. Dan dacht ik maar gewoon: het is maar weg!”

De afloop

Nancy kwam afgelopen jaar elke zes á zeven weken op behandeling. Zij heeft in totaal zes keer een laserbehandeling ondergaan, dus keurig het gemiddelde aantal behandelingen dat wij doorgaans adviseren. Vorige week zagen wij haar weer sinds juli van deze zomer. Er waren slechts nog wat donshaartjes en paar witte haartjes aanwezig op haar kin. De resterende haartjes bevatten te weinig pigment voor de laser. Daarom gaan we deze nog netjes nabehandelen met elektrische epilatie wat ook een permanente methode is. Hiervoor zijn slechts enkele behandelingen nodig, met een tussenpoos van enkele maanden. Het gaat echt om de laatste puntjes op de ‘i’.

Nancy is enorm blij met het resultaat en schrok zelfs een beetje toen ze de eerste foto zag. Het resultaat went heel snel en ze kon zich niet meer voorstellen dat ze eerst zoveel haartjes had!

TIP van Nancy

“Zeg het tegen een ander, want er is iets aan te doen!”

28 november 2014 | Auteur: Dana