Peelings en hun belangrijkste ingrediënten

22 april 2017 | Auteur: Dana Dijs-Bom
peelings-en-belangrijkste-ingredienten

Ingrediënten in peelings: welke ingrediënten zijn belangrijk en wat doen ze precies in de huid? Peelings zijn geschikt voor elk huidtype, van een vette tot een gevoelige huid. Tegenwoordig kunnen huidtherapeuten de intensiteit van een peeling perfect afstemmen op de behoefte van de huid en de wensen van de cliënt. Om te weten hoe dat kan, leggen we je graag meer uit over de werking van de meest belangrijke zuren in huidverbetering: salicylzuur, glycolzuur, melkzuur, TCA, Jessner en enzymen.

Werking salicylzuur

Salicylzuur is een betahydroxyzuur (BHA) en als enige zuur vetoplosbaar. Salicylzuur is mijn favoriete zuur, omdat het al ontzettend veel cliënten van Huidzorg Houten heeft geholpen.

Salicylzuur klinkt chemisch, maar het zuur heeft juist een natuurlijke oorsprong. Salicylzuur is afkomstig van de bast van de wilgenboom en zit ook verwerkt in aspirine. Net als aspirine is salicylzuur ontstekingsremmend, maar dan op puistjes en andere ontstekingsreacties van de huid. Puistjes doven bijvoorbeeld direct na de behandeling uit.

Een ander voordeel van salicylzuur is dat het in de poriën en talgklieren terecht kan komen. Salicylzuur is in staat zich goed aan talg te hechten, de talgpropjes op te lossen en de talgklieren te controleren. Dat maakt salicylzuur zeer geschikt voor het behandelen van een vette huid en acné. Salicylzuur werkt dus ook preventief op acné-uitbraken.

Doordat salicylzuur een grote molecuulstructuur heeft, kan het niet heel diep in de huid trekken. Vandaar dat het zuur niet heel effectief is voor het behandelen van bindweefselschade, zoals acné-littekens. Gelukkig zijn daar weer andere peelings voor. Een voordeel is dan wel dat salicylzuur weinig risico heeft op complicaties en vervelling duurt niet zo lang. Dat maakt een salicylzuurpeeling geschikt voor lichte én donkere huidtypen.

Indicaties voor een peeling met salicylzuur

Vette huid, mee-eters, grove poriën, verstopte poriën, gerstekorrels, alle vormen van acné, voorbehandelde rosacea en keratosis pilaris op armen en benen.

Werking glycolzuur

Glycolzuur is het meest bekende zuur van de alphaydroxyzuren (AHA). Glycolzuur is afkomstig uit suikerriet heeft de kleinste moleculaire structuur van alle zuren. Dat zorgt er voor dat glycolzuur het vermogen heeft om diep in de huid te penetreren. Daar verweekt het de ‘lijm’ tussen de huidcellen, waardoor ze gaan afschilferen. Daarnaast zorgt de lage pH-waarde van het zuur dat de huidcellen zo schrikken, dat ze afsterven. Deze twee effecten noemen we keratolyse.

Hoe zorgt dit voor huidverbetering? Keratolyse zet de huid weer aan het werk. De cellen onderin de opperhuid maken hierdoor in een rap tempo nieuwe huidcellen aan. Deze gezonde, jonge cellen bevatten voldoende water, waardoor de huid intern beter gehydrateerd raakt. Dit maakt de huid zachter en frisser van kleur. Glycolzuur is daarom ook geschikt voor het verbeteren van de vochtarme en gevoelige huid.

De huidcellen die pigment bevatten en een vlekkerige huidteint veroorzaken, schilferen gelijk ook af. Dit zorgt voor een blekend effect op pigmentvlekjes.

Bij een hogere concentratie dan 10% kan glycolzuur zelfs de lederhuid bereiken en daar de aanmaak van elastine en collageen stimuleren, die zorgen voor stevigheid en veerkracht. Meerdere studies hebben bewezen dat glycolzuur een positief versterkend effect op de huid hebben en bij langdurig gebruik huidveroudering remmen.

Tot slot: door het gebruiken van glycolzuur werken alle andere ingrediënten in je huidverzorgingsproducten effectiever. Glycolzuur werkt als transportmiddel, waardoor ingrediënten als vitamine A en E makkelijker de diepere huidlagen kunnen bereiken.

Indicaties voor een peeling met glycolzuur

Verminderde huidkwaliteit, beginnende huidveroudering, oppervlakkige hyperpigmentatie zoals ouderdomsvlekken, postinflammatoire hyperpigmentatie, kleurverschil na acné, gerstekorrels, futloze huid, droge huid, rokershuid en keratosis pilaris op armen en benen.

Werking melkzuur

De werking van melkzuur krijgt steeds meer bekendheid. Net als alle andere zuren stimuleert melkzuur de celvernieuwing, maar de opvallendste eigenschap van melkzuur is de stimulatie van aanmaak van hyaluronzuur in de diepe huidlaag. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof (glucose) die het vochtgehalte in onze huid en andere weefsels van het lichaam op peil houdt. Het kan wel 1000 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden! Het ontstaan van rimpels komt voor een groot deel door een tekort aan hyaluronzuur.

Melkzuur beschermt de pH-waarde (zuurmantel) van de huid en doodt organismen die huidklachten kunnen uitlokken, zoals schimmels en gisten en de Demodex mijt die rosacea kan veroorzaken. Kortom, melkzuur maakt de huid zachter, weerbaarder en toleranter. Daarom zetten we melkzuur graag in voor de behandeling van de droge, gevoelige en kwetsbare huid met een verstoorde barrièrefunctie.

Melkzuur gebruiken we ook in de peelings voor behandeling van pigmentvlekken. Ten eerste remt melkzuur de vorming van tyrosinase; dit is een enzym die betrokken is bij de vorming van bij melanine in de huid. Dit zorgt ervoor dat pigmentcellen die zich onrustig gedragen en een onregelmatige teint veroorzaken, minder pigment kunnen vormen. Ten tweede vervaagt melkzuur door de versnelde afschilfering van de huidcellen de bestaande pigmentvlekken.

Indicaties peeling met melkzuur

Rosacea, droge huid, gevoelige huid, acné bij volwassenen, dermatitis perioralis, postinflammatoire hyperpigmentatie, zonschade en melasma.

Werking trichloorazijnzuur (TCA) peeling

Trichloorazijnzuur is een samenstelling afkomstig uit azijnzuur en chloor. Het zuur komt dieper dan de andere zuren hierboven beschreven. De concentratie kan variëren van 7-50%; de peeling kan oppervlakkig en diep inwerken in de huid. Omdat TCA de lederhuid kan bereiken zetten we TCA-peelings in om diepere huidschade te behandelen. Anders dan de bovenstaande peelings werkt TCA niet verwekend op de huidcellen, maar stolt de eiwitten van de huid en lost het de huidcellen op.

Dat klinkt agressief, kan dat wel goed zijn voor de huid?…zou je kunnen denken. Zonder deze gecontroleerde huidbeschadiging is het onmogelijk om van buitenaf een een gladder huidoppervlakte te behalen. Met onze fractionele laser gebeurt eigenlijk hetzelfde, maar dan op een andere manier. Gelukkig kan de huid zichzelf heel goed repareren en van dit regeneratievermogen maken we juist gebruik in huidtherapieland. Door de celdood krijgen de bindweefselcellen namelijk een seintje om collageen, elastine en hyaluronzuur te gaan produceren. Dit zijn de belangrijkste bouwstenen van de lederhuid; ze zorgen voor stevigheid, veerkracht en hydratatie.

Bij Huidzorg Houten werken we met 7% TCA gecombineerd met 2% salicylzuur. Dit heeft de voordelen van een TCA 30% peeling, maar dan zonder vervelende bijwerkingen. De TCA-peeling wordt laagje voor laagje opgebracht, waardoor we veel controle hebben op de inwerkingsdiepte.

Indicaties voor een peeling met trichloorazijnzuur (TCA)

Verminderde huidkwaliteit, beginnende huidveroudering, fijne lijntjes, hyperpigmentatie en acné-littekens.

Werking van een Modified Jessner peel

Modified Jessner is een naam voor de een combinatie van 14% salicylzuur, 14% melkzuur en 14% resorcinol. Deze zuren bij elkaar zorgen voor een optimaal effect en maken de Jessner peel geschikt voor diverse huidklachten. Het is een intensievere peeling om actieve acné aan te pakken vanwege de ontstekingsremmende en antibacteriële werking van salicylzuur en resorcinol. De toegevoegde resorcinol heeft een jeukstillend effect en kan de dode huidcellen sneller laten afschilferen. Het melkzuur werkt hydraterend en vervaagt donkere pigmentvlekken. De Modified Jessner peeling gaat de verschijnselen van beginnende huidveroudering tegen, werkt verhelderd op de huidteint en verfijnt de huidstructuur. Deze peeling is ook veilig bij donkere huidtypen.

Indicaties voor Modified Jessner peel

Verminderde huidkwaliteit, beginnende huidveroudering, fijne lijntjes, hyperpigmentatie, acné-littekens, acné conglobata en acné vulgaris.

Werking van enzymen in een peeling

In veel peelings zijn ook natuurlijke enzymen toegevoegd. Deze enzymen zijn afkomstig uit bijvoorbeeld mango, pompoen, tomaat, papaya of ananas. Door zuren en enzymen te combineren kan een peeling dieper in de huid komen, zonder dat het risico op complicaties toeneemt. Meer intensiteit zorgt uiteindelijk voor een sterker effect in huidverbetering. Enzymen kunnen daarnaast schade aan huidcellen voorkomen door antioxidanten en vrije radicalen te verbinden. Lees meer over vrije radicalen en anti-oxidanten.

Thuis exfoliëren

Exfoliëren kan je overigens ook thuis doen, met een lager percentage van de zuren in jouw huidverzorging. Dit zorgt niet alleen voor een goede voorbereiding op de peeling, maar ook voor een egale inwerking van de peeling, betere penetratie van de zuren en een lang behoud van het behaalde behandelresultaat. Dit kan door de huid te reinigen met een wasgel, pads of dagverzorging met zuren. Uiteraard is het belangrijk om de huid daarbij voor de zon te beschermen met een goede zonnebrandcrème. Bij Huidzorg Houten adviseren we u graag over onze therapeutische huidproducten.

Peelings bij Huidzorg Houten

Onze huidtherapeuten vinden het altijd erg leuk om een peeling te geven. Door de grote keuze aan peelings en ingrediënten kunnen we namelijk een zeer persoonlijk behandelplan opstellen. De éne cliënt kiest voor een snelle, intensieve aanpak met sterke peelings, de andere cliënt ziet liever een geleidelijk resultaat door een aantal mildere peelings te ondergaan. Dat heeft voor een groot deel te maken met de huidreacties die kunnen ontstaan de dagen na een peeling. Je huid kan namelijk een paar dagen een beetje gaan schilferen. Helemaal niet erg natuurlijk, want dat betekent dat de huid zich vernieuwd. Na elke peeling ziet de huid er weer gezonder uit. En een gezonde huid is automatisch een mooie huid.

Meer informatie vind je op deze pagina. Wil je een afspraak maken? Je mag ons altijd bellen op 030 63 42 561 of maak direct online een afspraak. Tot ziens!

22 april 2017 | Auteur: Dana Dijs-Bom