Pigmentvlek op voorhoofd – ervaring van Anne

13 september 2013 | Auteur: Dana Dijs-Bom
pigmentvlek-op-voorhoofd-ervaring-van-anne

Pigmentvlek op het voorhoofd: een veelvoorkomend probleem bij onze klanten! Huidtherapeut Anne had ook last van een pigmentvlek op haar voorhoofd. Zij heeft ervoor gekozen om dit te laten behandelen met lichtflitstherapie (IPL). Lees hier haar ervaring en bekijk het resultaat!

Pigmentvlek op het voorhoofd

“Als huidtherapeut heb ik zelf lang niet altijd een mooie huid gehad. Door verhoogde gevoeligheid voor pigmentvlekken, met name mijn huidtype in combinatie met langdurig gebruik van de anti-conceptie-pil en blootstelling aan UV-licht, heb ik altijd wat last gehad van lichte melasma in mijn gezicht. Deze kwaal heb ik wel weten te verminderen door gedurende het hele jaar te blocken met een goede factor 50. Maar helaas is door deze prachtige zomer nogal prominent op mijn voorhoofd een pigmentvlek ontstaan. Balen, want als huidtherapeut bij Huidzorg Houten wil je zelf toch ook graag een gave huid hebben! Pas als je het eens hebt ervaren kun je pas echt goede voorlichting geven en overtuigd zijn van de behandeling, is mijn mening. Daarom twijfelde ik niet om als proefpersoon te fungeren bij het testen van een innovatief IPL-apparaat, welke recent aangeschaft is door Huidzorg Houten.”

De verwachting van de pigmentlaserbehandeling

De eerste voorspelling is een traject 1-3 behandelingen, waarbij er niet een waterdichte prognose gegeven kan worden, want iedere huid reageert anders. Het voordeel van de behandeling met de Harmony is dat het vooral snel is. Veel vlekken en vaatjes kunnen binnen 1-3 behandelingen tot 90% gereduceerd worden. Dat het snel en effectief is, brengt wel tijdelijke huidreacties met zich mee; roodheid, zwelling en een wat schrijnend gevoel treden direct na de behandeling op.  Goede zonbescherming voor en na de behandeling is essentieel. Een te gebruinde huid geeft namelijk kans op pigmentverschuivingen. Bij de pigmentvlek van Anne is het wat onzeker of het uit een oppervlakkig of diep pigment bestaat, of beide, en in die zin is het wat onzeker of er een voldoende reductie te bereiken is.

Wat is het effect van de Harmony laser?

Anne wordt behandeld met de Harmony, een apparaat wat geschikt is voor het behandelen van pigmentvlekken veroorzaakt door de zon of ouderdom én chronisch verwijde vaatjes, zoals couperose, diffuse roodheid en kersenwratjes. Het licht van de Harmony  heeft een lichtbundel in het spectrum van 540-950 nanometer. Absorptie van het licht vindt plaats door pigment, haemoglobine/oxyhemoglobine in de huid. De energie van het licht wordt omgezet in verhitting, waarna de cellen die veel pigment/ kleurstof bevatten (oppervlakkig in de huid) kapot worden gemaakt. De omliggende huid blijft ongedeerd. De huid gaat de dode cellen in de lederhuid vervolgens zelf afbreken en afvoeren via het lymfvatsysteem. De vernietigde cellen in de opperhuid schilferen op den duur af, waarna er een wat lichtere vlek overblijft die weer rustig bij moet kleuren.

Hoe heb je de pigmentlaserbehandeling voor de pigmentvlek op het voorhoofd ervaren?

“Ik ga op de behandelbank liggen, waarna mijn make-up wordt afgehaald. Ik krijg een donker afsluitend brilletje op, waardoor mijn ogen beschermd zijn tegen de lichtflitsen. Nu begin ik meteen al wat zenuwachtig te worden, want ik moet mij nu overgeven aan mijn collega’s. Gelukkig weet ik dat ik in goede handen ben en wordt mij stap voor stap verteld wat ik kan verwachten. De instellingen worden gemaakt op basis van het beeld van de vlek en de gekoelde kop wordt tegen mijn huid gezet. Ondanks de aankondiging schrik ik als de puls wordt gezet. Ik voel een klap op mijn voorhoofd en (ondanks het brilletje) ineens licht. Ik begin ineens zweethandjes te krijgen. Ondanks dat ik weet wat er nu gaat komen, schrik ik toch weer van de tweede en de derde flits. Het is even doorzetten, maar dan is de behandeling snel klaar. De bril mag af en ik krijg een coldpack om de huid 15 minuten na te koelen. Dit is zeker even nodig want mijn huid is rood, branderig en wat gezwollen. De plek wordt nabehandeld met verkoelende Aloe Vera gel. Naderhand voel ik het nog wat schrijnen, maar ’s avonds trekt dit gevoel gelukkig weg.”

Na de laserbehandeling: dag 1

“De eerste dag na de behandeling is mijn pigmentvlek donkerder geworden! Gelukkig weet ik dat dit juist het gewenste effect is en daarom maak ik mij geen zorgen. De donkere roestbruine kleur geeft aan dat het apparaat zijn werk goed heeft gedaan en dat de juiste cellen zijn vernietigd. Ik moet enkel de huid nu tijd geven om te helen en de dode cellen op te ruimen. Gelukkig kan ik goed uit de voeten met Lycogel, om mijn huid te camoufleren.”

Dag 2-4:

“De daaropvolgende dagen wordt mijn vlek nòg donkerder, maar hier en daar beginnen er al gaten in te vallen. Het ziet er nu wel wat gek uit, en mijn omgeving stelt vragen als: ‘wat heb jíj daar nou?’ De vlek ziet er uit als een onderhuidse schaafwond en valt nu wel op, ondanks mijn camouflage. Ik heb het ervoor over want ik weet dat het hartstikke mooi gaat worden. Dat kan ik zien aan de gaten die er langzaam in vallen, en de grilligheid van de vorm. Mijn huid is aan het werk!”

Dag 5:

“Als ik ‘s morgens onder de douche vandaan kom kijk ik eens van dichtbij in de spiegel zie ik dat de vlek echt aan het wegtrekken is. Ik wrijf wat ruw met mijn handdoek over de vlek en veeg zo de donkere dode huidcellen eraf. Dat had ik misschien beter niet kunnen doen, want nu komt er een beduidend lichtere huid onder vandaan! Nu heb ik een witte vlek….. Dit bestaat als het ware uit jonge baby huid, en met het zonnige weer van vandaag kan die makkelijk verbranden. Ik had mijn huid beter met rust kunnen laten en het de tijd gunnen om te helen. Ik smeer mijn huid goed in met factor 50 ( bijvoorbeeld Sun Shield SPF 50) om goed te beschermen.”

Dag 6-9:

“Mijn huid trekt helemaal bij qua kleur en ik kan zeggen dat een 90% reductie van de vlek is bereikt. De huid is egaler en je ziet eigenlijk niets meer van de vlek. Ik ben helemaal tevreden. Ik had meerdere behandelingen verwacht, maar het is nu goed zo.”

Wat is je conclusie van de pigmentlaserbehandeling?

Anne: “Ondanks de pittige behandeling, was dit hem zeker waard!! Zo’n snel resultaat, met één behandeling, had ik niet verwacht. Ik ben heel tevreden, weet nu hoe het voelt om behandeld te worden en kan deze behandeling nu aan anderen aanraden. De prijs is ook zeker redelijk, als je bedenkt dat het hier om zeer hoogwaardige apparatuur gaat, met goede resultaten en kwalificaties die de veiligheid van de behandeling verhogen. Het is nu zaak de huid voortaan dagelijks en gedurende het hele jaar door te beschermen met een SPF 30 of hoger om nieuwe pigment vlekken te voorkomen.”

(Hierboven ziet u de voor en na foto na één laserbehandeling.)

 

13 september 2013 | Auteur: Dana Dijs-Bom