De gekleurde huid is heel vatbaar voor het ontwikkelen van pigmentvlekken, zoals post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). PIH treedt op wanneer een huidontsteking melanineproductie veroorzaakt. PIH wordt vaker en ernstiger aangetroffen bij een gekleurde huid dan bij een lichte huid en dit vereist een voorzichtige, maar doeltreffende aanpak. Waar moet je op letten bij het kiezen van een behandeling? In dit blog leg ik daar meer over uit!
Oorzaken pigmentvlekken bij een gekleurde huid
Pigmentvlekken worden veroorzaakt door een opeenhoping van overtollig melanine in de huid. Drie primaire oorzaken hiervan zijn blootstelling aan de zon, ontstekingen en hormonale veranderingen. Een gekleurde huid kan om dezelfde redenen pigmentvlekken krijgen als elke andere huidtint, maar loopt meer risico op PIH in vergelijking met lichtere huidtinten. PIH op de gekleurde huid komt vaak door:
- Het doormaken van acné (ontstekingen)
- Zelf onzuiverheden uitknijpen of aan de huid pulken
- Oplopen van zonschade
- Schuring en wrijving van de huid
- Ingegroeide haartjes bij epileren, scheren of andere ontharingsmethoden
- Irritatie of allergische reactie
- Mislukte huidbehandeling
Risicovolle behandelingen bij een gekleurde huid
Te krachtige inwerking van ingrediënten, overmatige irritatie en te veel warmte van laser of flitslicht kan leiden tot complicaties zoals PIH, huidverkleuringen, blaarvorming en littekens. Ook behandelingen die schurend zijn en infectie kunnen veroorzaken, moeten worden vermeden voor mensen met een gekleurde huid. Dergelijke behandelingen zijn bijvoorbeeld:
- Te krachtige chemische peelings zoals trichloorazijnzuur (TCA)
- Laser resurfacing, zoals de CO2 laser
- Microdermabrasie
- Sommige licht- en laserbehandelingen
Is laser en IPL geschikt bij een gekleurde huid?
Wees erg voorzichtig met licht- en laserbehandelingen bij PIH op de gekleurde huid. In sommige gevallen kunnen ze een effectieve aanvulling zijn op therapie of alternatief voor mislukte behandelingen. Groene (510 nm, 532 nm), rode (694 nm) of nabij-infrarode (755 nm, 1064 nm) lasers richten zich op pigment, maar vanwege het brede absorptiespectrum van melanine (250 nm– 1200 nm), kan laserenergie te diep in de huid geabsorbeerd worden. Ook heeft licht- en laser neiging tot het rebound-effect. Dit is het terugkeren van de pigmentvlekken in uitgebreidere vorm. Kies altijd voor een ervaren huidtherapeut die hierin is gespecialiseerd is en ook voldoende alternatieven kan aanbieden.
De beste behandelingen tegen pigmentvlekken op een gekleurde huid
ME Line Ethnic Skin
ME Line is een behandelprotocol met ingrediënten die gecontroleerd en selectief op de pigmentcellen inwerken, zonder risico op bijwerkingen. De behandelingen voor de etnische huid bevat een complex van onder andere amandelzuur, ascorbinezuur, tranexaminezuur, fytinezuur, druivenpitzuur en salicylzuur. De combinatie van de ingrediënten brengt irritatie en ontstekingsactiviteit onder controle. Daarnaast wordt de aanmaak van nieuw pigment geremd en overtollig pigment in de huidcellen geleidelijk afgestoten, maar zonder het risico van rebound-effect. Dit is een belangrijk aspect bij de behandeling van een gekleurde huid.
Chemische peelings voor de gekleurde huid
Hoewel ME Line onze duidelijke voorkeur heeft, zijn bepaalde chemische peelings ook geschikt voor de gekleurde huid. Ze werken door de bovenste huidlagen te verweken, waardoor een nieuwe, gelijkmatigere gepigmenteerde huid kan ontstaan. Met name de peelings met salicylzuur en melkzuur zijn veilig te gebruiken op een donkere huid. Ook zijn ze ontstekingsremmend, waardoor vorming van nieuwe PIH minder kans maakt.
Acnébehandeling
Acné kan huidontsteking veroorzaken, waardoor de activiteit van de cellen die melanine produceren toeneemt. Dit kan tot donkere vlekken leiden. Acnébehandelingen kunnen puistjes en donkere vlekjes verminderen en voorkomen.
Laserontharing
Veel vrouwen met een etnische huid hebben last van pigmentvlekjes op behaarde gebieden, zoals de kin en hals, oksels en bikinilijn. Epileren, scheren en ander traditionele ontharingsmethoden zijn te irriterend of te schurend voor de donkere huid, waardoor PIH ontstaat. Om pigmentvlekken op deze gebieden duurzaam te bestrijden, moeten de traditionele ontharingsmethoden gestaakt worden. Een optie is laserontharing met de Lightsheer Quattro. Langere golflengten (1060 nm) van laserlicht kunnen dieper doordringen met een meer selectieve absorptie door de haren, waardoor ze veiliger te gebruiken zijn voor patiënten met een donkere huid.
Lees meer over dit onderwerp in dit blogbericht van huidtherapeut Mayra.
Zonbescherming
Hoewel een gekleurde huid van nature meer melanine bevat om haar tegen de zon te beschermen, is ze nog steeds vatbaar voor schade door de zon en zonnevlekken. Regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger is daarom toch belangrijk om pigmentvlekken op een donkere huid te voorkomen. Wij adviseren vaak de zonbescherming van ZO Skin Health. De Smart Tone Broad Spectrum Sunscreen SPF 50, Daily Sheer Broad Spectrum Sunscreen SPF 50 en Sunscreen + Powder SPF 30 zijn fijne zonnebrandcremes voor de gekleurde huid, omdat ze geen witte waas achterlaten.
Middelen voor thuis
Naast bovenstaande behandelmogelijkheden is het bij pigmentproblematiek net zo belangrijk om thuis ook aan de slag te gaan. Sterker nog, sommige behandelingen kunnen alleen uitgevoerd worden indien de cliënt ook pigmentremmende ingrediënten gebruikt. Bij de behandeling van pigmentvlekken moeten de pigmentcellen door deze ingrediënten tot rust gebracht worden, anders is er risico op verergering van pigmentvlekken. Lees meer over dit onderwerp in dit blogbericht van huidtherapeut Stephanie.
Conclusie
Vanwege het hoge risico op PIH dat een gekleurde huid vertoont, worden behandelingen aanbevolen die ontstekingsremmend en niet te agressief zijn. De beste behandelingen zijn daarom niet-schurend en niet-invasief. Dat zijn behandelmethoden waarbij men de huid niet hoeft binnen te dringen.
Daarnaast bestaat er een verscheidenheid aan depigmenterende middelen. Het is belangrijk om vroeg met de behandeling te beginnen en tegelijkertijd voorzichtig te zijn met deze middelen om verdere verergering van de hyperpigmentatie te voorkomen. Afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de pigmentvlekken kan het enkele weken tot maanden duren voordat een zichtbare vermindering van hyperpigmentatie behaald wordt.
Wil je meer weten over welke behandeling veilig en effectief zal zijn voor jouw huid? Neem dan contact met ons op via 030-6342561 of plan online een intakegesprek in met een van de huidtherapeuten!