Een egale huid hebben is niet vanzelfsprekend. Veel vrouwen hebben last van pigmentvlekken in het gezicht. Vooral nu het zomer is, worden deze vlekken donkerder. Meestal gaat het om melasma, ook wel ‘zwangerschapsmasker’ genoemd. Een hardnekkige vorm van hyperpigmentatie die je flink onzeker kan maken. Gelukkig is er steeds meer aan te doen.
Wat is een zwangerschapsmasker?
Het zwangerschapsmasker kenmerkt zich aan licht -tot donkerbruine vlekken in het gezicht. Meestal zijn ze grillig van vorm. De pigmentvlekken komen voor op het voorhoofd, de bovenlip, de wangen en de jukbeenderen. De vlekken kunnen spontaan ontstaan, meestal tijdens een zonvakantie of op een zonnige dag. Blijf je onbeschermd in de zon, dan kan de vorm uitbreiden of opvallender worden.
Het zwangerschapsmasker is een hormonale huidklacht, die uitgelokt wordt door UV-straling. Meestal is er ook een erfelijke aanleg. Pilgebruik, veranderen van anticonceptie en zwangerschap spelen meestal een rol. Als reactie op deze hormale en omgevingsprikkels, geven de pigmentcellen meer pigment (melanine) af.
Als je melasma hebt…
..dan heb je best wel een beetje pech. De klacht heeft namelijk een chronisch karakter. Het is moeilijk om helemaal vrij van pigmentvlekken te komen, zeker als de pigmentvlekken diep in de huid bevinden. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om melasma minder opvallend te maken en te stabiliseren.
Bewust worden van zonblootstelling
Besef wel dat melasma altijd weer kan terugkomen, zodra je in de zon komt. Wil je dat de pigmentvlekken zo onopvallend mogelijk blijven, dan kan je het beste zongedrag aanpassen, oftewel: niet meer bruin willen worden (in het gezicht). Dit houdt in dat je elke dag sunblock zou moeten gebruiken. Wil je dat niet, dan moet je je beseffen dat de vlekken elke zomer weer opnieuw zichtbaar kunnen worden.
Ook al gebruik je elke dag een zonnebrandcrème met spf 50, het blijft zeer lastig om 100% UV-straling te blokkeren. Beter dan je best kan je niet doen. Laat de vlekken verder niet je zomer verpesten! Na de zomer kan je gelukkig weer werken aan vermindering, met onderstaande behandelmogelijkheden.
Wat kan je nog meer doen aan het zwangerschapsmasker?
Je kan wachten tot het zwangerschapsmasker weer wegtrekt, maar zodra dit niet het geval is of de pigmentvlekken worden steeds opvallender, dan is het verstandig niet te lang met het zwangerschapsmasker door te blijven lopen. Hoe oppervlakkiger de pigmentvlekken namelijk in de huid liggen, hoe beter het is te behandelen. De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek alles wat je rondom het behandelplan moet weten. Zongedrag, vakantieplannen, verwachtingspatroon, persoonlijke omstandigheden, motivatie en de aard van de klacht zijn belangrijke factoren waar we rekening mee houden. Behandeling van het zwangerschapsmasker is niet eenvoudig, maar kan voorspoedig verlopen bij heldere communicatie vanuit jou en onze praktijk.
ME Line pigmentbehandeling tegen het zwangerschapsmasker
Therapeutisch producten
Een sterk, therapeutische dagcrème met hoog percentage van ingekapseld Retinol (1%), anti-oxidanten en melanineremmers. De brightening lijn ZO Skin Health bevat producten met én zonder retinol om hyperpigmentatie aan te pakken, de huid te verhelderen en de algehele huidstructuur te verbeteren. Wij stellen graag een persoonlijk protocol op in de kliniek.
Pigmentvlekken camoufleren met Lycogel
Lycogel is natuurlijke, ‘ademende’ foundation met spf 30, kalmerende én ontstekingsremmende ingrediënten. Dat zijn veel voordelen in één flesje. Prettig om te gebruiken om de laatste restjes van melasma mee weg te werken en ’s ochtends de huid te egaliseren, op een manier waarbij je je niet schuldig hoeft te voelen. Je verstopt de huid namelijk niet, de huid wordt er alleen maar beter van. Lycogel wordt vaak vergoed door de zorgverzekeraar bij een aanvullende polis (kijk bij de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar) en is verkrijgbaar in 12 verschillende tinten.