Pionier zijn in de branche huidtherapie

22 maart 2022 | Auteur: Dana Dijs-Bom

Hoe is het om pionier te zijn in de branche huidtherapie? Als huidtherapeut is het erg belangrijk dat je altijd op zoek bent naar de beste en meest effectieve behandelmethoden. Je mag nooit achterover gaan zitten, anders is je aanpak op een gegeven moment achterhaald. Zonde van de tijd, geld en energie…voor zowel de behandelaar als de patiënt! Bij Huidzorg Houten lopen we het liefst voor op het narratief. Daar komt achter de schermen veel bij kijken en in dit blog leg ik er graag meer over uit.

Terug in de tijd…

We waren in 2009 één van de eerste klinieken die startten met de producten van ZO Skin Health (toen nog dr. Obagi). Zijn filosofie werd nog niet begrepen en omarmd, al helemaal niet door reguliere huisartsen. Toch hielden we vol. Ook waren we één van de eerste klinieken die wijnvlekken succesvol gingen behandelen met IPL. Daarmee zijn we zelfs op RTL4 verschenen (lees er hier meer over). Andere apparatuur en behandelmethoden, zoals SkinPen, M22 en Quattro van Lumenis en EndyMed, maar ook ME Line, hebben we als (één van de) eerste geïntroduceerd.

Testen van behandelmethoden

We worden dan ook best vaak benaderd om een nieuwe behandelmethode te testen en te implementeren. Uiteraard een compliment, maar daar gaat veel aan vooraf. Je helpt als kliniek mee om kinderziektes uit een behandelmethode te halen. Dat betekent veel extra aandacht naar reflectie, voorlichting, evaluatie en training. Want: we doen het goed, of we doen het niet. Voorwaarde voor het ontwikkelen van een nieuwe therapie, is dat we zelf overtuigd zijn van de werking en dit goed kunnen onderbouwen. Daarbij moet het uiteraard veilig zijn en er moet genoeg valide onderzoek verricht zijn om de werking te bewijzen.

Nieuwe ontwikkelingen binnen de huidtherapie

Waarom staan we altijd open voor nieuwe ontwikkelingen als het oude ook werkt? De praktijk gaat nu eenmaal sneller dan de theorie. Daarnaast weten we steeds meer over de huid en huidklachten. Er wordt steeds meer bekend over de relatie met voeding, stress, andere organen zoals de darmen en leefstijl. Hoewel er 10 jaar geleden vooral symptomen bestreden werden, kijkt men eindelijk ook naar de oorzaak van een huidklacht. Alleen behandeling van de binnenkant én buitenkant geven langdurige resultaten. Bij Huidzorg Houten omarmen we deze holistische aanpak en onze focus zal in de toekomst dan ook zeker in deze richting liggen.

Waarom pionieren?

Voordeel van pionier zijn is dat je als je iets ontdekt echt een expert kan worden in je vakgebied. Allereerst schenkt het veel voldoening om anderen te helpen met een nieuwe aanpak waar jij je nek voor hebt uitgestoken. Met die resultaten val je op en scoor je hoog. Daarnaast ben je als kliniek een inspiratiebron voor de branche. Je creëert een butterflyeffect en daarmee heb je invloed op de ontwikkeling van het beroep. Het nadeel van werken buiten de gebaande paden, is dat er weinig voorbeelden en hulpmiddelen zijn. Tarieven, voorlichting, meetgegevens…je moet alles zelf bedenken en op een begrijpelijke manier vertalen voor de nieuwe doelgroep. Al het werk dat wij als kliniek steken in het implementeren van een nieuwe behandelmethode, hoeven anderen alleen maar de kopiëren. Dat is voor hen veel makkelijker en goedkoper.

Voor Huidzorg Houten kiezen we er toch voor om pionier te zijn en te blijven. We hebben een belangrijke rol aangenomen om in huidtherapieland de toon te zetten en het pad voor andere klinieken te effenen, met alle voor- en nadelen van dien. Uiteindelijk gaat het erom dat we daarmee een grotere groep patiënten ook indirect kunnen helpen, of zij nu bij ons in de kliniek komen of bij een collega huidtherapeut in Nederland.

22 maart 2022 | Auteur: Dana Dijs-Bom