Puistjes na de zomer

20 september 2022 | Auteur: Dana
puistjes-na-de-zomer

In de praktijk merken we dat veel cliënten minder last hebben van puistjes tijdens de vakantieperiode. Waarschijnlijk doet ontspanning veel goeds. Ook wordt de zon nog steeds gezien als weldoener voor de vette huid. De huid lijkt egaler en rustiger te worden door zonlicht. Daarnaast vallen puistjes en vlekjes minder op bij een zongebruinde huid. Goed voor het zelfvertrouwen! Maar helaas, je bent nog niet thuis en de puistjes schieten al omhoog. Hoe komt dit? Waarom hebben zoveel mensen last van acné-uitbraken na de vakantie of zomerperiode?

Effect van zon op puistjes

Nog steeds zien veel mensen de zon of zonnebank als remedie tegen acné. Op korte termijn kan zonlicht inderdaad puistjes verminderen. De huid droogt uit van UV-straling. Mensen met een vette huid merken dat hun huid minder glimt na het zonnen. Ook de bacterie die normaal ontstekingen veroorzaakt, kan niet goed tegen UV-straling en is minder actief, waardoor puistjes even uitdoven. Dit zorgt voor een groot misverstand.

Meer puistjes na de zomer

Want dit positieve effect is zeer tijdelijk. Zodra de bewolking weer terugkomt en je bruine teint verdwijnt, komen de puistjes en de mee-eters ook weer terug bij de meeste mensen. Je kan zelfs een acne-uitbraak krijgen na de vakantie. Dat komt omdat de zon de hoornlaag en het talg verdikt, waardoor talg zich ophoopt in de opperhuid. Dit is te zien aan kleine onderhuidse bultjes, ook wel ‘white heads‘ genoemd, die een glad huidoppervlak verstoren.

Puistjes op het lichaam

Niet alleen in het gezicht kan je last hebben van acné. Puistjes op de rug en schouders komen bijna net zo vaak voor. Ook kan scheren en andere vormen van ontharen in de zomer problemen met zich meebrengen, zoals ontstekingen door ingegroeide haren. Ontstekingen in de huidplooien, zoals de liezen en oksels, komen ook vaker voor bij warmte. Dit wordt ook wel hidradenitis supperativa genoemd.

Puistjes door vliegreis

Heb je net een vlucht achter de rug? Een vliegreis kan ook een oorzaak zijn van een acné-uitbraak. Door de airco in het vliegtuig is de lucht erg droog. Om te compenseren produceren de talgklieren extra veel talg, met een vette huid en meer verstoppingen tot gevolg. Ook de puistjes die onderhuids op de loer lagen, worden door een vlucht sneller rijp.

Afblijven!

Als je op vakantie een mooie huid hebt gehad, is het best frustrerend als de huid weer onrustig wordt. Net nu het ‘normale leven’ weer gaat beginnen. Maar knijp puistjes en de onderhuidse talgbultjes alsjeblieft niet uit! Je huid wordt daar echt niet beter van. Na de zomer komt het pus en talg door de verdikking van de opperhuid moeilijk naar buiten. Zelf uitknijpen brengt alleen maar schade, zoals hyperpigmentatie, korstjes, acné-littekens of nog grotere ontstekingen.

Puistjes door ongezond eten

Daarnaast ligt het ook een beetje aan het type vakantie wat je achter de rug hebt. Heb je een sportieve, culturele vakantie gehad? Of heb je vooral veel gefeest? Alcohol, suikerrijke drankjes, wit brood en snacks zitten vol enkelvoudige koolhydraten die zorgen voor een snelle stijging van het glucosegehalte in het bloed. De insuline stimuleert de productie van androgenen, waardoor de talgproductie verhoogt. Een verhoogde talgklierproductie zorgt op zijn beurt voor een toename van de acne. Even detoxen dus!

Puistjes voorkomen op vakantie

Meestal nemen we het ook wat minder nauw met het gebruiken van huidproducten op onze vakantie. Vanwege praktische redenen (niet alles paste in je toilettas), maar ook omdat het gewoon niet zo nodig leek. Door reiniging van de huid regelmatig over te slaan, hoopt het vuil op in de poriën en ontstaan er zwarte puntjes. Probeer toch in ieder geval elke avond je huid te reinigen en scrub of exfolieer de huid ten minste twee keer per week. Daarmee kan je veel onzuiverheden voorkomen. Laat de huid niet uitdrogen op vakantie en smeer je gezicht elke dag met een beetje hydraterende crème in, vóór het aanbrengen van je zonnebrandcrème.

Denk aan de lange termijn

Ook al onderdrukt zonlicht je puistjes even, vergeet niet welke schade zonlicht op lange termijn kan aanbrengen. Denk aan pigmentvlekken, huidveroudering en huidkanker. Blijf je huid dus goed beschermen tegen de zon, ook als je last hebt van acné. Liever een bleke, egale huid, dan een gebruinde huid met vlekken en huidschade, toch? Er zijn inmiddels veel goede zonnebrandcrèmes die niet vet of plakkerig zijn. De huidtherapeut beveelt deze graag aan.

Huidbehandeling na de vakantie

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten snappen precies waar je tegen aan loopt aan het einde van de zomer en staan weer voor je klaar om de huid op te frissen. Door de juiste voorbereiding, goede technieken en materialen verwijderen wij alle puistjes, mee-eters en onderhuidse bultjes op een effectieve manier, zonder risico op huidschade.

Met effectieve ingrediënten en peelings krijg je vast snel weer de gezonde glans terug. Bel gerust voor een behandeling of maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek om te kijken welke behandeling bij jou past!

Lees meer over onze behandelingen:

20 september 2022 | Auteur: Dana