Puistjes op de kin

22 mei 2020 | Auteur: Dana
puistjes op de kin

Puistjes op de kin zien we met name veel bij meisjes en vrouwen. Vooral puistjes in het mondgebied op volwassen leeftijd kunnen erg hardnekkig zijn. Acné op de kin, rond de mond, op de kaaklijn en op de onderkant van de wangen bestaat meestal uit kleine rode bultjes, die uiteindelijk kunnen ontsteken. Hoe ontstaan puistjes op de kin en wat kan je eraan doen?

Onderhuidse witte talgbultjes

We noemen ze ook wel ‘white heads’. Deze harde witte bultjes zie je eigenlijk alleen goed als je de huid tussen twee vingers stretcht. Maar het reliëf die ze geven aan het huidoppervlak wordt als minstens zo vervelend ervaren en is helaas niet gemakkelijk weg te werken met make-up. En laten ze nu precies op een plek zitten waar onze vingers de hele de dag naar toe gaan! Het voelen en pulken aan puistjes op de kin doen we vaak onbewust. Als je niet uitkijkt kan het een flinke obsessie worden.

De witte bultjes op je kin en kaaklijn zijn namelijk niet zo makkelijk uit te knijpen. De onderliggende talgklieren hebben geen opening en het laagje huid erover is erg stug.

Puistjes op de kin niet zelf uitknijpen

Knijp je ze toch uit, dan barst het bultje vaak onderhuids en daarmee scheurt de talgklier kapot. Meestal krijg je het talg er niet eens volledig uit. Resultaat? Een grotere puist, een korst en huidschade. Daarnaast verspreidt je de bacterie naar andere gebieden. Zelf uitknijpen is meteen ook één van de belangrijkste verergerende factoren van puistjes op de kin.

Puistjes op de kin door hormoonschommelingen

De interne oorzaken van puistjes op de kin zoeken we vaak in de hormonale hoek. Vandaar dat puistjes op de kin vaak toenemen of ontstaan in de week voor de menstruatie of bij het veranderen van anticonceptie.

Maar wist je dat overmatige stress en te veel suiker en snelle koolhydraten eten ook hormonale disbalans geeft? Deze twee uitlokkende factoren geven een piek van cortisol. Dit mannelijke hormoon stimuleert de talgklieren tot het aanmaken van extra talg en lokt een ontstekingsreactie uit.

Rode bultjes rond de mond

Puistjes op de kin en rondom de mond moeten overigens niet verward worden met dermatitis perioralis. Deze vurige rode bultjes hebben meestal niets met acné te maken, maar ontstaan eerder door een overgevoeligheidsreactie.

Wat kan je zelf doen aan puistjes op de kin?

Allereerst: afblijven! Hoe moeilijk het ook is. Je maakt het alleen maar erger en veroorzaakt misschien op den duur grote ontstekingen, acné-littekens en pigmentvlekjes. Pak de puistjes ook niet te agressief aan met allerlei uitdrogende middeltjes. Deze werken vaak averechts.

Kijk daarna of je de interne oorzaken kunt aanpakken. Dit lukt niet altijd, maar met een gezonde levensstijl, goede voeding en voldoende ontspanning kun je veel voorkomen. Anders blijft het toch dweilen met de kraan open.

Gebruik huidproducten die natuurlijke zuren bevatten. Alpha Hydroxy Acid’s zoals melkzuur, amandelzuur en glycolzuur en Beta Hydroxy Acid´s zoals salicylzuur verdunnen op een milde manier de bovenste huidlaag die uit dode huidcellen bestaat. Hierdoor komt talg beter naar buiten en maken verstoppingen minder kans. Ook hebben de zuren een ontstekingsremmende werking. De huidtherapeut weet precies welke zuren en concentraties voor jou geschikt zijn!

Het rode, ontstoken gebied aanstippen met benzoylperoxide kan vrij snel helpen. Gebruik het spaarzaam, want benzoylperoxide kan irriteren. Niet elk merk werkt goed, maar over deze zijn we echt lyrisch! Lees meer over de werking en aanbrenginstructies van benzoylperoxide.

Kom langs bij de huidtherapeut. Bij Huidzorg Houten zien we dit verschijnsel elke dag en weten we precies hoe we puistjes op de kin moeten aanpakken. Je kan thuis wel van alles uitproberen, maar soms heb je nu eenmaal een beetje hulp nodig van een expert. Met dieptereiniging, effectieve peelings en goed advies kun je de vicieuze cirkel doorbreken en puistjes op de kin weer de baas blijven.

Afspraak maken?

Heb je ook last van puistjes op de kin, rondom de mond, wangen of kaaklijn en is dit blogbericht voor jou een herkenbaar verhaal? Schroom niet om ons te bellen voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Wij helpen je graag!

22 mei 2020 | Auteur: Dana