Puistjes op de rug kunnen heel vervelend zijn. Veel mensen die last hebben van puistjes op hun rug schamen zich ervoor. Ze maken zich vaak zorgen over wat ze wel of niet kunnen dragen. Als het mooi weer is wil je lekker kunnen genieten en je vooral niet bezighouden hoe je je huid kunt verstoppen. Toch zijn er veel mensen die dan standaard een T-shirt aanhouden of zelfs helemaal niet gaan zwemmen. Herkenbaar? Als je er last van hebt: weet dan dat je echt niet de enige bent. Het komt heel veel voor. We hopen dat je iets hebt aan dit blogbericht.
Acné op de rug
Acné op de rug en schouders komt veel voor bij jongeren, maar ook nog bij volwassenen. Bij de meeste mensen worden de acnéklachten minder na hun 25ste levensjaar. Toch is er ook een groep van dertigers en veertigers die er dan nog steeds last van heeft. Het betreft dan meestal vrouwen. Mocht je er gevoelig voor zijn, dan kan het in een bepaalde periode ineens opvlammen en een aantal weken tot maanden later ook weer uitdoven. Bij sommige mensen zie je door het reliëf aan het oppervlakte van de huid dat zij in het verleden acné hebben gehad. Dit worden acné-littekens genoemd.
Acné op de rug kan verschillende vormen aannemen, van heel mild tot ernstig. Soms gaat het om enkele mee-eters en puistjes op de schouders, bovenrug, nek en ook op de borst, soms is de hele rug bezaaid met diepe ontstekingen. Acné op de rug kan meerdere kenmerken hebben: zwarte mee-eters, onderhuidse mee-eters, bultjes, puskopjes, diepe ontstekingen, cysten en acné-littekens.
Vlekjes op de rug na acne
Als de ontsteking na verloop van tijd uitgedoofd is, kan op die plek een donkerrood of bruin vlekje te zien zijn. Puistjes op de rug kunnen snel pigmentvlekjes veroorzaken, wat we in de praktijk met een moeilijk woord postinflammatoire hyperpigmentaties noemen. Mensen met een getinte huidskleur, type drie of hoger, zijn daar gevoeliger voor dan mensen met een hele blanke huid.
Bij mensen met een hele blanke huid, huidtype één en twee, zie je wel sneller rode vlekjes ontstaan als het puistje uitgedoofd is. Dit noemen we postinflammatoir erytheem. Dit is een hele oppervlakkige roodheid, die na ongeveer een half jaar tot een jaar vanzelf weer vervaagt.
Als je regelmatig krabt aan de huid op je rug, of puistjes en mee-eters zelf uit probeert te drukken, heb je een grote kans op pigmentvlekjes en roodheden.
Is het moeilijk om puistjes op de rug te bestrijden?
Je hebt misschien liever puistjes op de rug, dan in het gezicht. De rug kan je immers nog bedekken en het gezicht niet. Helaas is acné op de rug wel wat moeilijker te bestrijden. Dat komt omdat de huid daar vrij dik is. Dat zorgt ervoor dat deze puistjes hardnekkiger zijn. De huid op de rug heeft ook meer talgklieren dan de gezichtshuid, waardoor er meer plekken zijn waar puistjes kunnen ontstaan. Daarnaast kan je zelf moeilijker bij je rug komen dan bij je het gezicht. Dat maakt verzorgen en wassen lastig met als gevolg dat we vaak minder aandacht besteden aan onze rug.
Wat is de oorzaak van de puistjes op de rug?
Het is moeilijk om één oorzaak aan te wijzen, omdat er meerdere factoren zijn die acné op de rug kunnen uitlokken. Erfelijkheid en hormoonschommelingen spelen een belangrijke rol. Er zijn ook onderzoeken waarin is vastgesteld dat het groeihormoon IGF-1 (Insuline-like Growth Factor) een boosdoener is. Dit groeihormoon komt van nature voor in ons lichaam en is verhoogd tijdens de puberteit. Het blijkt dat mensen met acné een verhoogde IGF-1 hebben. Als je veel suiker en koolhydraten eet, ontstaat een verhoogde insulineproductie in het lichaam, dit leidt weer tot een verhoging van het groeihormoon IGF-1. Ook het eten en drinken van zuivelproducten kan een piek in het groeihormoon uitlokken. Verder zijn er nog factoren die de acné kunnen verergeren, zoals stress, het gebruik van vette bodylotion en massage-olie, synthetische kleding en wrijving van tassen of boorden. Zelf uitknijpen van mee-eters en puistjes maakt het beeld meestal erger.
Wat kan je zelf doen aan puistjes op de rug?
Onderstaande adviezen kunnen jou misschien goed op weg helpen in de strijd tegen acné op de rug:
1. Probeer de puistjes en mee-eters niet zelf uit te knijpen!
Naast dat je je nek bijna verdraait, krijg je negen van de tien keer de mee-eters of het pus er niet goed uit. Dat komt omdat je er niet bij kunt en omdat de huid op de rug dik is. Meestal maak je schade door onrijpe puistjes uit te knijpen en veroorzaak je grotere ontstekingen. Krab ook niet aan de huid als je korstjes of bultjes voelt. Hierdoor geneest de huid niet goed en is de kans groot dat daar een pigmentvlekje ontstaat. Ook verspreid je de bacteriën naar andere gebieden van de rug.
2. Gezondere voeding
Kijk eens kritisch naar je voedingspatroon en de hoeveelheid koolhydraten, suikers en zuivel die je binnen krijgt. Misschien kan je een tijdje minderen of bepaalde producten zelfs vermijden.
3. Draag het liefst katoenen kleding
Katoen ‘ademt’ beter. Slaap ’s nachts in een schoon T-shirt en douche altijd direct na het sporten. Douche overigens niet met te heet water: dt kan de talgklieren activeren.
4. Reinig je rug met een speciale reinigingsgel
Gebruik elke dag een reinigingsgel onder de douche. Het liefst één met salicylzuur of amandelzuur, zoals de Exfoliating Cleanser van ZO Skin Health. De zuren in dit product zorgen ervoor dat de dode huidcellen verweekt worden, waardoor deze afschilferen en verstoppingen worden voorkomen. Reinig de huid van de rug pas aan het einde van de douchebeurt, dus nadat je je haar hebt gewassen met shampoo en conditioner. Zo blijven er geen restjes shampoo op je huid achter. Spoel de huid tot slot goed af met water.
5. Exfolieer regelmatig
Daarnaast heeft het veel zin om te scrubben, om de hoornlaag mooi dun te houden. Het aantal keer per week is afhankelijk van de klacht. Sommige mensen mogen elke dag scrubben, anderen kunnen dit beter beperken tot twee keer per week. Als je er lastig bij kunt, vraag dan iemand anders om het te doen. Bij Huidzorg Houten adviseren we de krachtige Dual Action Scrub van ZO Skin Health. Er zijn ook speciale scrubhandschoenen of borstels te koop.
6. Rem de talgproductie
Na het douchen en afdrogen kun je met een watje met speciale lotion over de rug wrijven om de poriën extra diep schoon te maken. In de praktijk adviseren we vaak de Oil Control Pads. Dit is een echte thuis-therapie! De pads bevatten 2% salicylzuur om de talgproductie te verminderen. Door goed met de pads over de rug te wrijven haal je overtollige dode huidcellen weg. Daarnaast verminderen amandelzuur en Triclosan ontstekingsveroorzakende factoren die irritaties veroorzaken en werken antibacterieel. De mensen die de pads consequent gebruiken zien vaak een aanzienlijke afname van de acnéklachten!
7. Spot Treatment
Ontstekingen kun je zelf ook lokaal behandelen door een dun laagje Acne Control aan te brengen. Dit middel neutraliseert de acné-bacterie en voorkomt toekomstige acné-uitbraken.
Afspraak maken met de huidtherapeut bij puistjes op de rug
Soms kun je de klacht niet in je eentje verhelpen. De huidtherapeuten van Huidzorg Houten hebben al veel mensen geholpen met puistjes op de rug, nek of schouders. Wij zien het dagelijks in de praktijk en helpen je graag bij het bestrijden van acné.
De huidtherapeut kan de huid op de juiste manier reinigen, door zorgvuldig alles mee-eters en puistjes weg te halen met een dieptereiniging. Dat is echt geen overbodige luxe! Daarna krijgt de huid een speciale peeling, die ontstekingen remt en preventief werkt op de vorming van nieuwe mee-eters. Ook kunnen we restacné, zoals pigmentvlekjes, littekentjes en korstjes behandelen.
Met een aantal behandelingen zien we vaak dat de huid steeds rustiger en egaler wordt. Kom gerust langs voor een intakegesprek om te horen wat we voor jou persoonlijk kunnen betekenen!
Wellicht zijn volgende behandelingen interessant voor je: