Radiofrequentie voor huidverstrakking: is het effectief?

14 oktober 2020 | Auteur: Dana
radiofrequentie-voor-huidverstrakking-is-het-effectief

Radiofrequentie behandelingen zijn in Nederland steeds populairder aan het worden bij mensen die graag hun huid in optimale conditie willen houden, zonder tijd te investeren voor chirurgische ingrepen of herstel. Het is namelijk een snelle, comfortabele behandeling, waarbij je nauwelijks last hebt van huidreacties. In dit blog leg ik uit hoe radiofrequentie zorgt voor huidverstrakking en welke andere mogelijke voordelen het heeft voor je huid.

Werking radiofrequentie voor huidverstrakking

RF-therapie wordt sinds 2001 gebruikt om een verslapte huid en tekenen van veroudering te verminderen. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van energiegolven om de diepe laag van de huid te verwarmen, de dermis. Deze warmte stimuleert de aanmaak van collageen.

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam. Het vormt het netwerk van de huid en geeft de huid haar stevigheid. Naarmate je ouder wordt, produceren de cellen minder collageen, wat leidt tot een slappe huid en rimpels. Huidverslapping treedt op vanaf de leeftijd van 35 tot 40 jaar, wanneer de hoeveelheid en kwaliteit van uw collageen begint af te nemen.

Hoe werkt radiofrequente therapie voor huidverstrakking?

RF-golven verwarmen de diepe laag van uw huid tot ongeveer 55°C. Onderzoeken hebben aangetoond dat het vasthouden van een temperatuur van meer dan 46 °C gedurende meer dan drie minuten ervoor zorgt dat je lichaam Heat Shock Proteins (HSP) afgeeft. Deze eiwitten stimuleren je lichaam om nieuwe collageenvezels aan te maken. De behandeling duurt normaal gesproken minder dan een uur en is vrijwel pijnloos.

Wat zijn de voordelen van RF-behandelingen?

In tegenstelling tot lasers (die lichtgolven met een hogere frequentie gebruiken), kan de lagere frequentie van RF veilig naar een dieper niveau in de huid doordringen, waardoor de huidskleur en structuur worden verbeterd en zelfs de huid gelift kan worden door het samentrekken van de collageen- en elastinevezels. Lasers zijn ook fantastische methoden voor huidverbetering, maar die verbeteren voornamelijk het huidoppervlak, ofwel de bovenkant. Ook kan RF veilig patiënten met verschillende huidtinten behandelen zonder het risico te lopen op blijvende verkleuring of hyperpigmentatie.

Meer verdieping in de werking van radiofrequentie

  • In dit onderzoek werd gekeken naar het effect van RF in combinatie met gepulseerde elektromagnetische behandeling gedurende 8 weken. De onderzoekers vonden een significante verbetering in de verslapping van de gezichtshuid bij alle 11 deelnemers, en 73 procent van hen had verbeteringen van de gezichtscontouren.
  • Een studie uit 2017 onder 25 deelnemers dat op radiofrequentie gebaseerde methoden voor huidverstrakking effectief waren na vijf tot acht behandelingen. Deelnemers waren ook zeer tevreden over hun resultaten.
  • In een studie uit 2018 werd gekeken naar het effect van RF-therapie op rimpels rond de ogen van 70 vrouwen van middelbare leeftijd. De onderzoekers ontdekten dat drie behandelingen gedurende zes weken de rimpels aanzienlijk verminderden.

Indicaties voor huidverstrakking met RF

Huidverstrakking met RF is het beste voor patiënten die een subtiele, meer geleidelijke huidverstrakking en versteviging wensen. De ideale patiënt is halverwege de 30 tot midden de 60 met milde tot matige, maar geen ernstige huidverslapping. Patiënten die een chirurgische lift hebben ondergaan en op zoek zijn naar wat extra bijwerken van de contouren, zijn ook goede kandidaten. Patiënten met meer gevorderde huidverslapping kunnen nog steeds profiteren van de onderhoudsvoordelen huidverstrakking met radiofrequentie. Door het netwerk van collageen opnieuw op te bouwen, wordt het tempo van extra huidverslapping omgekeerd of vertraagd.

Meer weten over huidverstrakking met RF?

Lees meer over onze vijf verschillende radiofrequentie-behandelingen met behulp van EndyMed PRO op deze pagina. Weet je niet goed welke behandeling voor jou het meest geschikt is? Kom gerust langs voor een gratis intakegesprek voor een persoonlijk en vrijblijvend behandelplan.

Niet-chirurgische huidverstrakking met RF

Fractionele skin resurfacing met RF

Gepulseerde microneedling gecombineerd met RF

14 oktober 2020 | Auteur: Dana