Reiniging van de huid: de 6 meest gestelde vragen

20 januari 2015 | Auteur: Dana Dijs-Bom
reiniging-van-de-huid-de-6-meest-gestelde-vragen

Veel mensen zien ’s avonds op tegen het reinigen van het gezicht. Je bent moe en je wilt naar bed. Je moet al tandenpoetsen en moet je dan ook nog je gezichtshuid op een speciale manier reinigen? Het antwoord is: JA! Door je gezicht elke dag op de juiste manier te reinigen houd je het zichtbaar in goede conditie. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over de reiniging van de huid en hopen we jou te motiveren om dit korte ritueel toch maar serieus te nemen…

1. Waarom is reiniging van de huid zo belangrijk?

De huid reinigen is de eerste stap in de basisverzorging van de huid. Zoals tandenpoetsen nodig is voor een gezond gebit, zo is reinigen nodig voor een gezonde huid. Maar waarom is reinigen dan zo belangrijk? 

Reden 1: Het alledaagse vuil verwijderen

Reinigen van de gezichtshuid is nodig om het vuil van de dag van je gezicht te verwijderen. Overdag wordt de huid blootgesteld aan vuil zoals bacteriën, uitlaatgassen, stof, zweet, talg en make-up. Dit laagje vuil lost niet op door alleen een washandje met water te gebruiken voor je gezicht. Zie het als de afwas: zonder afwasmiddel wordt de vaat ook niet schoon. Voor de huid werkt dit eigenlijk hetzelfde.

Reden 2: Onzuiverheden voorkomen

Vooral als je een vette huid hebt met mee-eters en puistjes is het belangrijk om de huid te reinigen. Met een effectief reinigingsritueel kun je zelfs veel van deze narigheid voorkomen. Bij een hoge talgproductie hebben poriën de neiging sneller te gaan verstoppen met talg, vuil en dode huidcellen. Daarnaast kunnen de poriën ook grof zijn, waardoor ze juist snel verstoppen. Een goede reiniger zorgt er voor dat de poriën diep gereinigd worden, zodat het vuil geen blokkade vormt voor het talg wat naar buiten moet komen. Er bestaan zelfs reinigers die de dode huidcellen verweken en verwijderen (zie vraag 5).

Reden 3: Om werkstoffen beter in te laten trekken

Als je op zoek bent naar huidverbeterende producten, dan is een goede reiniger een onmisbare eerste stap. Reinig je niet of niet effectief, dan hebben overige crèmes en serums ook geen nut. Therapeutische werkstoffen zoals anti-oxidanten, retinol, hyaluronzuur en peptides trekken niet goed in als de huid vuil en verdikt is. Voor huidverjonging moeten we zelfs de lederhuid in. Als de producten niet door het bovenste laagje van de huid kunnen komen, kun je ook geen resultaat in de diepte verwachten.

Reden 4: Om een doffe huid te voorkomen

Door je huid dagelijks te reinigen met een goede reiniger, kunnen dode huidcellen beter afschilferen. Daardoor vernieuwen jonge huidcellen sneller en dit zorgt voor meer glans op je gezicht.

2. Wanneer kan je het beste met reinigen beginnen?

Je kunt het beste met reinigen beginnen zodra je merkt dat de huid vetter wordt en de eerste mee-eters ontstaan; dus in de puberteit. Bij de één begint dat bij 11 jaar, bij de ander pas op zijn/haar 16e. Vrouwen of meisjes kunnen ook beginnen met reinigen zodra zij make-up gaan gebruiken.

Maar let op: als je een paar onzuiverheden krijgt, wil dat niet zeggen dat je meteen ‘acné’ hebt. Grijp vooral niet te snel naar merken die speciaal voor de acnéhuid ontwikkeld zijn! Deze producten  kunnen o.a. alcohol en zeep bevatten en de huid tijdelijk uitdrogen. Als je je huid te vaak en te agressief reinigt, kan dat je de huid irriteren of juist vetter maken. De talgklieren gaan dan compenseren door heel veel talg te produceren.

Vind je het lastig om een goed product te kiezen? Vraag de huidtherapeut om advies!

3. Hoe vaak per dag kan ik mijn huid reinigen?

Je kunt je huid het beste ’s ochtends én ’s avonds reinigen. Dit lijkt misschien overdreven, maar dat is het niet. ’s Nachts herstelt je huid van de schade van alle dagelijkse invloeden. Daarbij maakt de huid in de nacht juist meer talg aan, dat als een vettig laagje voelbaar is in de ochtend. De poriën lijken de volgende ochtend beter zichtbaar en de huid oogt grauwer. Ook krijgt je huid ’s nachts het één en ander te verduren door o.a. vuil van je kussen. Door ’s ochtends het vuil en het vette laagje te verwijderen, voorkom je onzuiverheden, trekken werkstoffen van crèmes en serums beter in en zorg je voor meer glans op de huid. Waarom ’s avonds reinigen? De huid kan pas goed herstellen en vernieuwen als deze schoon is. Smeer je een nachtcrème op zonder eerst een reiniger te gebruiken, dan plak je als het ware het vuil aan je huid vast.

4. De huid wassen met water, is dat niet genoeg?

Water lost vet en make-up niet op, dus dat zal zeker niet voldoende zijn voor een vette huid of het verwijderen van make-up. Maar ook voor een droge/vochtarme huid is het gebruik van alleen water niet ideaal. Er wordt vaak gedacht dat wassen met water de meest milde manier is van reinigen. In water zitten zouten, kalk en zelfs chloor. Deze stoffen kunnen de droge en gevoelige huid extra uitdrogen. Dit is helemaal zo als je heel warm water gebruikt. Daarbij moet je niet vergeten dat het Nederlandse drinkwater op sommige plaatsen flink hard kan zijn. Zeepresten lossen niet goed op in hard water. Een goede reiniger kan juist kalmeren en irritatie en uitdroging voorkomen. Conclusie: water alleen is niet voldoende, ook niet voor een droge huid.

5. Welk soort reiniger kan ik het beste gebruiken?

De huidtherapeuten van Huidzorg Houten zijn voorstanders van ‘gel-achtige’ cleansers die je met water kunt afspoelen. Wij zijn van mening dat een reinigingsproduct geen restjes achter mag laten op de huid. Deze restjes kunnen alleen maar irriteren. Daarnaast zorgen ze er voor dat de werkstoffen van crèmes en serums niet goed opgenomen kunnen worden. Om deze redenen zijn wij geen voorstander van milk en reinigingsdoekjes. Deze laten vaak vuil en vetten achter op de huid.

Tegenwoordig heb je wateroplosbare cleansers voor alle type huiden, ook voor de droge en gevoelige huid. Wateroplosbare cleansers kunnen licht schuimen als je ze gebruikt. Je hebt er meestal maar weinig van nodig, omdat goede reinigers tegenwoordig heel geconcentreerd zijn. Een effectieve reiniger is daarom indirect ook goedkoper in vergelijking met de reinigers die in de drogist te koop zijn.

Vette huid met puistjes en mee-eters:

Kies een product dat dode huidcellen en talg verwijdert, factoren vermindert die ontstekingen op de huid veroorzaken en ongewenste bacteriën op de huid vermindert, zoals de Exfoliating Cleanser van ZO Skin Health.

Vette of gecombineerde huid met lichte onzuiverheden:

Kies een product dat de talgproductie reguleert, onzuiverheden verwijdert en schade aan de oppervlakte van de huid herstelt, zoals de Gentle Cleanser van ZO Skin Health.

Vochtarme, droge huid en/of gevoelige (rode) huid:

Kies voor een milde reiniging, die zorgt voor een juiste vochtbalans in de huid, ruwheid van de huid vermindert en de groei van gezonde cellen stimuleert, zoals de Hydrating Cleanser van ZO Skin Health.

6: Hoe moet ik een reiniger gebruiken?

1: Maak je gezicht nat met water (onder de douche of bij de wastafel). Gebruik ongeveer de hoeveelheid reinigingsproduct ter grootte van een amandel in je handpalm. Verdeel het reinigingsproduct over beide handen.

2: Masseer dan minimaal één minuut in ronddraaiende bewegingen over het gezicht. Zorg dat je overal komt, maar vermijd de ogen als dit op de verpakking staat. Bij veel make-up kan je het beste twee keer reinigen.

3: Spoel de huid daarna goed af. Je mag best overvloedig water gebruiken en vergeet daarbij niet de hals, kaaklijn, de huid bij de oren en de haargrens.

4: Als je zeker weet dat de huid helemaal schoon is, dep dan met een schone handdoek het gezicht droog.

5: Je mag daarna meteen je dag- of nachtverzorging gebruiken. Ons advies is om eerst ook nog te scrubben en te tonen. Lees in dit blogbericht waarom we dat adviseren. Na deze stappen neemt de huid de werkstoffen vanuit de andere huidverzorgingsproducten goed op.

Heb je nog vragen over het reinigen van de huid of wil je graag een persoonlijk advies voor jouw dagelijkse reinigingsritueel? De huidtherapeuten van Huidzorg Houten helpen je graag verder!

20 januari 2015 | Auteur: Dana Dijs-Bom