Retinol, wat is het en hoe werkt het?

16 december 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom
retinol-wat-is-het-en-hoe-werkt-het

Retinol is waarschijnlijk het populairste ingrediënt in huidverzorging. Deze alleskunner mag eigenlijk niet in je dagelijkse huidverzorgingsroutine ontbreken. Vooral niet als je het belangrijk vindt om je huid jong en fris te houden! Daarnaast heeft retinol ook een bewezen werking tegen huidproblemen zoals huidveroudering, pigmentvlekken en acné. Benieuwd naar de werking van retinol en wat het allemaal kan doen voor je huid? We leggen er alles over uit.

Vitamine A-zuur en retinol

Vitamine A is één van de allerbelangrijkste vitaminen voor de gezondheid van de huid. We krijgen het binnen via onze voeding, door het eten van bijvoorbeeld eieren, vlees, vis, bepaalden groente en zuivel. Ons lichaam kan ook vitamine A zelf aanmaken via betacaroteen, wat bijvoorbeeld zit in groente en wortels.

Vitamine A-zuur (tretinoïne) is de werkende stof van retinol. Retinol wordt in de huid omgezet tot retinoïnezuur en heeft het vermogen om zich te binden aan onze huidcellen, waardoor deze geactiveerd worden en sneller vernieuwen.

Voorheen was alleen vitamine A-zuur of tretinoïne verkrijgbaar als receptplichtig medicijn, dus met toestemming van de huisarts. Vitamine A-zuur kan namelijk echt de huidstructuur veranderen en een stof dat zo diep in de huid kan trekken wordt gezien als medicijn. Retinol is het ‘zusje’ van vitamine A-zuur of tretinoïne en werkt minder irriterend. Deze stof is wel vrij verkrijgbaar en heeft een vergelijkbare werking. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het gebruik van retinol.

Wat is retinol?

In cosmetica of cosmeceuticals zit geen pure vitamine A, want dat zou meteen oxideren waardoor de werking verloren gaat. Meestal wordt een vitamine A-palmitaat (retinyl palmitate) gebruikt, een beschermende vorm. Een klein percentage van deze vorm wordt door enzymen effectief omgezet naar retinol. Het overige percentage kan opgeslagen worden in de huid en wordt aangebroken als de huid het op een later moment nodig heeft. Bijzonder toch?

Slechts 1 % wordt uiteindelijk opgenomen door de levende cellaag en de lederhuid, om daar de huidcellen te vernieuwen en bindweefsel te versterken. Dat lijkt weinig, maar toch is het voldoende voor het maximale effect.

Wat is de werking van retinol in de huid?

We kunnen eigenlijk stellen dat retinol algehele huidverbetering geeft. Dat is inmiddels algemeen bekend en meerdere malen bewezen in wetenschappelijk onderbouwde klinische studies.

1. Retinol zorgt voor verbetering van de wondheling

Retinol bevordert het herstel van de huidbarrière door de stimulering van de aanmaak van nieuwe huidcellen. Dat komt onder andere door de stimulatie van de productie van hyaluronzuur, de meest belangrijke, natuurlijke hydratatiefactor van onze levende huidcellen. Hyaluronzuur werkt als een spons; het heeft het vermogen om grote hoeveelheden water aan zich binden.

2. Retinol werkt huidverjongend

Dagelijks smeren met retinol vermindert fijne lijntjes en andere huidverschijnselen van het ouder worden. Retinol stimuleert de productie van collageen en elastine in de lederhuid; de bindweefselvezels die zorgen voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Dit zorgt voor minder diepe rimpels en vervaging van fijne lijntjes, die het gevolg zijn van blootstelling aan zonlicht. Ook zorgt retinol dat de bindweefselcellen (die collageen en elastine produceren) langer blijven leven, dus stel je in principe huidveroudering een beetje uit.

3. Retinol voorkomt puistjes en mee-eters

Vitamine A-zuur wordt door huisartsen al tientallen jaren voorgeschreven als middel tegen acné, want het verwijdert dode huidcellen en ’ontstopt’ de mee-eters. Retinol bevordert de groei van normale, gezonde cellen in de huid en rondom de poriën. De poriën gaan hierdoor open, waardoor talg gemakkelijker naar buiten kan stromen en de vorming van nieuwe talgophopingen en puistjes wordt voorkomen.

4. Retinol vervaagt pigmentvlekken

Retinol heeft het vermogen om de huidteint te egaliseren en wordt aanbevolen als eerste stap in de behandeling van pigmentvlekken. Overactieve pigmentcellen worden door retinol tot rust gebracht. Onze huidtherapeuten adviseren mensen die gevoelig zijn voor hyperpigmentatie thuis retinol te gebruiken. Dit maakt het ondergaan van huidbehandelingen als een chemische peeling, Skinpen microneedling en laserbehandelingen veiliger en effectiever. Meestal moet het gebruik van retinol ongeveer drie dagen voor én na de behandeling gestaakt worden, anders in de huid te gevoelig voor de behandeling.

Waar moet je op letten als je retinol wil gebruiken?

Huidcrèmes met een hoog percentage retinol kunnen niet zonder aanwijzingen gebruikt worden. De huid moet erg wennen aan het middel. Lees daarom alvast een aantal tips van de huidtherapeut in dit blogbericht.

Huidproducten met sterk retinol

Bij Huidzorg Houten maken we veel gebruik van het populaire ingrediënt retinol in de producten van ZO Skin Health van dr. Zein Obagi. Enkele producten met dit ingrediënt die bij ons in de kliniek of de webshop verkrijgbaar zijn:

Ben je ook geïnteresseerd in huidverbetering en benieuwd naar de therapeutische producten met retinol of onze huidverbeterende behandelingen? Plan gerust een afspraak in bij een van de huidtherapeuten voor een persoonlijk advies.

16 december 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom