Rode vlekken op de huid: hoe kom je er vanaf?

4 augustus 2022 | Auteur: Dana Dijs-Bom

Rode vlekken op de huid kunnen erg vervelend zijn. Soms is de oorzaak niet precies te achterhalen. Dit is frustrerend: want het kan je aardig bezig houden. In dit blog lees je wat de verschillende oorzaken zijn en hoe we dit kunnen behandelen.

Hoe ontstaan rode vlekken op de huid?

Rode vlekken kunnen verschillende oorzaken hebben. Is de huid droog, rood en schilferig? Dan is waarschijnlijk de huidbarrière verstoord. Er verdampt tijdelijk teveel water uit de huid waardoor er een ontstekingsreactie plaatsvindt. Dit resulteert in rode vlekken en een branderig gevoel.

Heb je tijdens spannende momenten wel eens last van rode vlekken op de huid, zoals tijdens een belangrijke presentatie? Je bent niet de enige! Veel mensen hebben last van zichtbare rode vlekken tijdens periodes van stress. Deze rode vlekken ontstaan door verwijding van de haarvaatjes en zijn altijd tijdelijk van aard. Ook rosacea kan een oorzaak zijn van rode vlekken in het gelaat. Naast rode vlekken zijn dan ook vaak couperosevaatjes en kleine puskopjes zichtbaar. Vaak vlamt de roodheid in korte tijd op en voelt de huid branderig aan. Soms speelt voeding een rol. Hier hebben we eerder een blog over geschreven, deze kun je hier terugvinden.

Is er een oplossing?

In de kliniek kunnen we rode vlekken goed behandelen. We achterhalen eerst wat de oorzaak is van de rode vlekken. Zijn er bijvoorbeeld verwijde bloedvaatjes zichtbaar? Wanneer dit het geval is, dan kunnen we dit goed behandelen door middel van Intense Pulsed Light (IPL) of de KTP-laser. IPL- en laserbehandelingen zijn bewezen effectieve methoden om rode vlekken, rosacea, couperosevaatjes en diffuse roodheid aan te pakken. Gepulseerde lichtflitsen verwarmen bloedvaatjes tijdelijk, waardoor deze ‘dichtplakken’ en worden afgestoten door het lichaam. Rode vlekken en roodheid verminderen hierdoor aanzienlijk.

Direct starten met een behandeling

In de praktijk zien we dat rode vlekken onder invloed van externe factoren (zoals zonlicht) verergeren. Het is daarom belangrijk om de vlekken tijdig aan te pakken. Het ideale moment om te starten met de behandeling is na de zomer: dan is het meeste actieve pigment uit de huid, waardoor alle energie van de laser of IPL-apparaat naar de rode vlekken kan gaan. Hierdoor is de behandeling erg effectief. Voor het mooiste resultaat is een jaarlijkse onderhoudsbehandeling nodig. Wil je het liefst zo snel mogelijk starten? Plan dan nu alvast een afspraak in voor een vrijblijvend intakegesprek. De huidtherapeut kan dan de oorzaak van de vlekken achterhalen en een passend behandelplan opstellen. Zo kun je na de zomer direct van start!

Huidverzorging bij rode vlekken

Heb je al veel producten geprobeerd, maar nog niks gevonden dat werkt? Dit is helaas een veelgehoord probleem. Sommige producten verstoren namelijk de huidbarrière en verergeren juist de klachten. De behandeling van rode vlekken behoeft daarom altijd een specifieke aanpak. In sommige gevallen kan een juiste productroutine een uitkomst zijn. Bij Huidzorg Houten helpen onze gespecialiseerde huidtherapeuten daarbij. Wij gebruiken protocollen die zijn ontwikkeld door dermatoloog Dr. Zein Obagi van ZO Skin Health. Dit zijn preventieve dagelijkse huidverzorgingsprogramma’s die de huid gezond houden en toekomstige beschadigingen tegengaan. Roodheid, rode vlekken en textuurveranderingen kunnen hiermee effectief worden aangepakt.

Wat kun je zelf doen tegen rode vlekken?

Draag altijd een goede zonnebrandcrème. Zonnestralen beschadigen het oppervlakkige vaatbed. Met name de zon beschenen delen zoals de wangen en neus raken snel aangedaan. Wanneer de huid niet goed beschermd is kunnen rode vlekken daarom op den duur verergeren. Wil je de rode vlekken camoufleren? Gebruik dan altijd een foundation of poeder op basis van mineralen. Een mineraal zoals zinkoxide werkt kalmerend en heeft een ontstekingsremmende werking. In de kliniek adviseren wij daarom altijd de producten van Colorescience. Deze producten bevatten minerale zonnefilters en zijn vanwege hun natuurlijke dekking erg geliefd bij onze cliënten.

Kom langs voor een vrijblijvend intakegesprek!

Het kan lastig zijn om zelf de oorzaak van rode vlekken te achterhalen. Onze huidtherapeuten helpen u graag. Wilt u een vrijblijvend intakegesprek inplannen? Doe dit gerust via onze website of bel naar 030-6342561.

 

 

 

 

 

 

4 augustus 2022 | Auteur: Dana Dijs-Bom