Rosacea en voeding: do’s & don’ts

3 november 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom
rosacea-en-voeding-dos-donts

Rosacea en voeding: we krijgen hierover dagelijks vragen van onze cliënten en daarom hebben we besloten er een blog aan te wijden. Welke voedingsmiddelen kunnen rosacea uitlokken en verergeren? En zijn er ook voedingsmiddelen die zouden kunnen helpen om rosacea te verminderen? We geven je graag antwoord op deze vragen!

Wat rosacea is en hoe het ontstaat leggen we je graag uit op deze pagina. Wil je graag meer verdieping over voeding en rosacea? Lees dan snel verder!

Rosacea en triggers

Er zijn twee soorten uitlokkende factoren (triggers) bij rosacea: direct en indirecte triggers. Directe triggers zijn bijvoorbeeld temperatuurswisselingen, blootstelling aan uv-straling, hete of alcoholische dranken, gekruid of pittig eten, intensief sporten, stress en emoties (zoals woede, angst en schaamte). Eigenlijk alles wat direct de doorbloeding van het gezicht stimuleert kan zorgen voor vaatverwijding en voor een ontstekingsreactie in de huid.

Rosacea en de darmen

Naast dit directe verband is er ook een indirect verband tussen voeding en rosacea, namelijk via de darmen. De huid staat in verband met de darmen en we weten inmiddels dat een gezonde darmflora de huid aanzienlijk kan verbeteren, ook bij rosacea. Andersom kan het ook zo zijn dat bepaalde darmziekten tot uiting komen in de huid. Er is in meerdere studies aangetoond dat bepaalde darmklachten vaker voorkomen bij mensen met rosacea, zoals coeliakie en de ziekte van Crohn. Een stukje bewustwording over je voedingspatroon als je rosacea hebt, is dus echt een must.

Rosacea en voeding: welke voedingsmiddelen kunnen rosacea verergeren?

We hebben net al hete en alcoholische dranken en pittig en gekruid eten benoemd, maar er zijn meer voedingsmiddelen die rosacea kunnen verergeren. Wist je dat bijvoorbeeld histamine rijke voedingsmiddelen ook triggers kunnen zijn? Je kunt hierbij denken aan aubergine, avocado, tomaten, spinazie, citrusfruit, kaneel en koriander. Hiernaast zijn azijn, chocolade, soja en zuivelproducten ook voedingsmiddelen die volgens onderzoek rosacea kunnen triggeren.

Het betekent niet dat je al deze voedingsmiddelen niet meer kunt eten of drinken. Bij de één kan het een trigger zijn en bij de ander niet.

Rosacea en voeding: welke voedingsmiddelen kunnen rosacea verminderen?

Op dit moment zijn er nog weinig onderzoeken die wetenschappelijk aantonen welke voedingsmiddelen een gunstig effect hebben bij rosacea. Deze onderzoeken staan nog in de kinderschoenen. Met enige voorzichtigheid kunnen we wel een advies geven op basis van de informatie die wel beschikbaar is vanuit verschillende studies.

  • Prebiotisch en vezelrijk dieet: een prebiotisch en vezelrijk dieet zou een gunstige uitwerking op rosacea kunnen hebben, doordat dit een gezonde darmflora stimuleert.
  • Zink en omega-3 vetzuren: er zijn studies die het nut van zink en omega-3 vetzuren aanwijzen, de ontstekingsremmende werking zou een positief effect kunnen hebben bij rosacea.
  • Probiotica: probiotica in supplementen of voeding (yogurt, kefir, miso, kimchi en zuurkool) heeft verschillende positieve effecten op de darmen en de huid. Het zorgt voor een gezonde darmflora, het werkt ontstekingsremmend en verbetert de barrièrefunctie van de huid.

Advies van de huidtherapeut

Het zou fijn zijn als iedereen met rosacea hetzelfde dieet kan volgen om triggers te voorkomen en verbetering te bereiken. Helaas is dit niet het geval, bij iedereen verloopt het anders. En rosacea is niet alleen afhankelijk van voeding, maar ook van erfelijke factoren en leefstijl.

Naast ons advies over behandelingen, leefstijl en product gebruik, adviseren wij onze cliënten om een dagboekje bij te houden. Hierin kun je opschrijven wanneer je merkt dat de rosacea verergert en wat je hebt gedaan of gegeten die dag.

Wil je meer weten over de behandeling van rosacea? We denken graag met je mee en geven je graag een zo volledig mogelijk en persoonlijk advies! Maak een afspraak met een van de huidtherapeuten via onze website of via 030-6342561.

3 november 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom