In 2014 schreef ik een blog over het verschil tussen schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten. Nog nooit werd een blog van ons zoveel gedeeld en geliked, maar liefst 1200 keer. Vanuit beide beroepsgroepen werden reacties geplaatst met meningen. Voelen we concurrentie van elkaar? Of hebben we kritiek op elkaars werkwijze? Toen Minister Schippers in maart 2016 een brief stuurde naar de Tweede Kamer met het voorstel dat licht- en laserbehandelingen voortaan alleen nog door huidtherapeuten en artsen uitgevoerd mag worden, laaide de discussie weer opnieuw op. Genoeg over de verschillen. Met dit artikel wil ik juist dieper in gaan op de mogelijkheden tot samenwerking tussen schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten.
Dezelfde missie: beter in je vel
In mijn puberteit had ik zelf veel last van puistjes. Elk nadeel heeft zijn voordeel, want hierdoor ontstond mijn diepgewortelde interesse in de huid en huidverbetering. Ik schreef me in op een spoedopleiding tot schoonheidsspecialiste en liep stages bij verschillende instituten. Daar sprak ik cliënten die worstelden met dezelfde gevoelens en onzekerheden en nam ik mijzelf voor om alles te weten te komen over huidproblemen en hoe je er van af kan komen.
Met die missie startte ik de opleiding Huidtherapie en ondertussen bleef ik met veel plezier naast mijn studie werken als schoonheidsspecialiste in een salon in Utrecht. Omdat ik zelf schoonheidsspecialist én huidtherapeut ben, kan ik vanuit beide beroepsgroepen de knelpunten benoemen. Je wil allebei mensen helpen beter in hun vel te laten zitten, dus help je beide mensen die geen perfecte huid hebben. Schoonheidsspecialisten leggen daarbij het accent meer op ontspanning, huidtherapeuten zijn meer helend met de huid bezig.
Huidtherapie als aanvulling op de schoonheidsbehandeling
Ook schoonheidsspecialisten hebben regelmatig te maken met klanten met huidproblemen. De ene schoonheidsspecialist grijpt de behandeling van een problematische huid met beide handen aan, de andere schoonheidsspecialist verwijst meteen door naar de huidtherapeut of huisarts. Natuurlijk kunnen schoonheidsspecialisten met hun behandelingen, deskundige advies en vaak jarenlange ervaring veel van deze mensen helpen. Maar ook zij lopen wel eens tegen ‘een plafond’ aan. Bijvoorbeeld als de behandeling niet aanslaat en een intensievere therapie nodig is of als benodigde apparatuur ontbreekt. Huidtherapie is dan een zinvolle aanvulling op hun behandeling.
Naar elkaar verwijzen
Toen ik in 2008 mijn eigen praktijk startte in Houten, wist ik vanuit eigen ervaring hoe belangrijk het is om schoonheidsspecialisten in de omgeving te benaderen en te betrekken bij mijn werkzaamheden. Ik schreef alle schoonheidsspecialisten een brief en nodigde hen uit in de praktijk. De opkomst was groter dan verwacht. De kennismaking werd zeer gewaardeerd. Een groep schoonheidsspecialisten verwijzen nog steeds cliënten naar Huidzorg Houten.
Anderzijds wordt ons ook regelmatig gevraagd: “Kennen jullie een goede schoonheidsspecialiste in de buurt?” Het is prettig om een cliënt naar een vertrouwd adres te verwijzen. Om deze reden bieden wij ook bewust geen schoonheidsbehandelingen of onderdelen van een schoonheidsbehandeling aan bij Huidzorg Houten. Daar zijn genoeg experts voor in de omgeving.
Ideeën voor samenwerking huidtherapeut en schoonheidsspecialist
Inmiddels is Huidzorg Houten flink uitgebreid en gespecialiseerd. Het wordt hoog tijd om de schoonheidsspecialisten weer uit te nodigen om hen op de hoogte te brengen van de nieuwe behandelmogelijkheden. In onze ontvangstruimte geven we een presentatie met aansluitend demonstraties van behandelingen in de behandelkamers. Uiteraard geven we ter afsluiting een borrel waarbij we elkaar beter leren kennen en overhandigen we een informatiepakket voor de schoonheidsspecialisten. Een ander idee is het organiseren van workshops, waarin je in werkgroepen discussieert over het plan van aanpak voor een problematische huid of een bepaald onderwerp. Er is genoeg verdieping te vinden als het gaat om de huid. Daarnaast kan je ook hele mooie initiatieven organiseren samen, denk aan de zorg omtrent kankerpatiënten, ouderen of goede doelen.
Mijn advies voor schoonheidsspecialisten
Als je als schoonheidsspecialist samenwerking met de huidtherapeut wel ziet zitten, moedig ik schoonheidsspecialisten vooral aan de huidtherapeut in de buurt te benaderen en een kennismakingsgesprek aan te vragen. Misschien is het zelfs mogelijk om een dagdeel mee te lopen in de praktijk.
Het is leerzaam voor jezelf en ook goed om te weten wat de huidtherapeut precies doet en waarom. Daarnaast stelt zij het ook op prijs dat je cliënten doorverwijst, dus verteld ze vast graag over de indicaties die voorbij komen in de praktijk. Ik denk dat de huidtherapeut het ook heel belangrijk vindt dat je achter de behandelmethode staat, dus legt ze graag uit waarom een bepaalde behandelvorm gekozen is.
De behandelingen die huidtherapeuten uitvoeren geven soms huidreacties, zoals korstjes, schilfering en roodheid. Dit kan er best heftig uit kunnen zien, maar hoort meestal bij het genezingsproces. Als je als schoonheidsspecialist weet wat gewenste reacties zijn, kan je de schoonheidsbehandeling aanpassen op deze huidreactie en de cliënt gepaste nazorg verlenen.
Mijn advies voor huidtherapeuten
Wees niet bang om schoonheidsspecialisten te benaderen en gun ze een kijkje in je keuken. Ieder heeft zijn eigen specialisatie. Je staat er van te kijken hoe goed schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten kunnen samenwerken en kennis kunnen delen. Uiteindelijk willen we allebei cliënten een goed gevoel geven.
Door de jaren heen hebben we in de praktijk geleerd dat het heel belangrijk is om duidelijke afspraken te maken over productgebruik, manier van rapportage, de begeleiding en nazorg van desbetreffende cliënt. Zo voorkom je misverstanden en kom je niet in elkaars vaarwater.
Nog een tip: erken de vertrouwensband die een cliënt heeft met zijn/haar schoonheidsspecialiste en kom daar niet tussen. Heb interesse in haar werkwijze en visie over huidzorg. Mocht je je ergens niet in kunnen vinden, bespreek dat altijd rechtstreeks met de schoonheidsspecialiste, dus niet via de cliënt. Zo voorkom je ruis in communicatie en kan jarenlang profijt hebben van een goede samenwerking.