Thuis dokteren of naar de huidtherapeut: waar zit het verschil?

7 juli 2021 | Auteur: Dana

Je zou denken dat huidtherapeuten vooral richten op kalmeren en herstellen van een huid. Maar het tegendeel is waar. Daar bereiken wij meestal geen huidverbetering mee. Onze adviezen hebben een hele andere invalshoek dan je misschien in eerste instantie zal denken. Wie zijn of haar huid wil verbeteren, moet er iets voor doen. Wat dat betreft zijn wij eigenlijk een soort ‘sportschool’, maar dan voor de huid. Er bestaat geen quick fix. Wat dat precies inhoudt, zal ik je uitleggen.

Wat bedoelen wij eigenlijk met een gezonde huid?

Een gezonde huid is egaal van structuur en heeft ook een egale teint, is gehydrateerd en tolerant (niet gevoelig), stevig, met normale contouren en vrij van ziektes. Een gezonde huid is vaak ook ‘een mooie’ huid. Iedere huid is uniek en mooi van zichzelf. Wij streven ook niet naar een mooie huid, maar naar een gezonde huid, waarin alle functies, cellen en overige onderdelen goed werken.

Hoe komt het dat zoveel mensen met hun huid tobben?

De huid wordt vaak zwakker door het gebruik van verkeerde huidverzorging, overmatige UV-straling, het ouder worden en ziektes. Ook huidvet, ofwel talg, kan de huid zwak maken. Een misverstand is dat talg de huid jong houdt. Het is het collageen in de huid dat de huid jong houdt. Tot de leeftijd van een jaar of acht, negen heeft de huid geen last van talg, maar vanaf een jaar of elf kunnen puistjes en zwarte puntjes ontstaan. En juist dat talg op de huid, daar zijn bacteriën gek op, met bijvoorbeeld acné en rosacea als gevolg.

Waar gaat het mis?

Veel consumenten gebruiken te veel moisturizers met als gevolg dat de huid lui wordt en zelf geen vocht meer aanmaakt. En als je huid ruw aanvoelt, hoeft deze niet droog te zijn, het kunnen ook dode huidcellen zijn die op je huid liggen. Iedere dag komen daar miljoenen dode huidcellen bij omdat in je huid weer nieuwe cellen worden aangemaakt. Door gebruik te maken van een moisturizer, plak je die dode huidcellen aan de huid vast. Het gevolg: de huid kan zich niet vernieuwen en gaat er dof uitzien. De meeste crèmes zijn maar een kortetermijnoplossing. Als een huid zou kunnen verbeteren met de middelen van de drogist, dan hadden we het niet zo druk gehad.

Waarom blijven we geloven in crèmes van de drogist?

Het is ons aangeleerd dat we crème nodig hebben en we denken: baadt het niet, dan schaadt het niet. De meeste mensen kopen hun huidverzorging op basis van wat ze door de marketingafdeling van een bepaald merk wordt verteld. Het ziet er mooi uit, het voelt lekker en het ruikt lekker. Dit zijn niet de juiste motivaties om huidverzorging aan te schaffen. Aan deze producten ligt geen wetenschap ten grondslag, sterker nog, deze producten verstoren de werking van de huid.

Hoe kom je uit die vicieuze cirkel?

De huid kan alleen verbeteren door haar weer te activeren en daarna de eventuele aandoening te behandelen. Ook een ouder wordende huid kan weer wakker worden geschud door toepassing van vitamine A en retinol in de dagelijkse huidverzorging. De huid kan daarbij verbeteren met peelings, radiofrequentie, microneedling en laserbehandelingen. Preventie blijft natuurlijk het allerbeste.

Wat is het nadeel?

Een huid die uit de winterslaap komt, zal eerst kunnen protesteren met roodheid, schilfering en een trekkerig gevoel. Net als spierpijn bij de sportschool, je moet er even doorheen. Deze ontwenningsfase kan best 6 tot 8 weken duren. Laat deze huidreacties je juist motiveren om door te gaan! Het betekent dat je huid weer zelf aan het werk is en uiteindelijk huidverbetering zichtbaar zal worden. Wij begeleiden je in dit proces, want het moet wel leuk blijven.

Wat is er nog meer nodig?

Het huiswerk dat we onze cliënten meegeven is het stappenplan van  ZO Skin Health dat bestaat uit wassen, scrubben, overmatig talg verwijderen, het wakker maken van de huid met actieve therapeutische ingrediënten en zonbescherming. Het is ontzettend belangrijk om een gezonde leefstijl aan te houden, waaronder ook naar juiste voedingsgewoonten. En voldoende water drinken is essentieel. Het zorgt voor alle transport in het lichaam, zoals de hormonen.

Ga je dit keer de stap nemen?

Heb jij ook al zoveel geprobeerd, maar blijft het resultaat uit? Of lijkt iets even te werken en ben je daarna weer terug bij af? Voor ons een herkenbaar verhaal. Kom langs op een gratis intake en een persoonlijk behandelplan. We kijken vanuit een wetenschappelijk perspectief naar de gezondheid van de huid. De behandelingen en producten doen wat ze zeggen en zijn daarom succesvol.

7 juli 2021 | Auteur: Dana