Tips om de huid onder het mondkapje gezond te houden

9 oktober 2020 | Auteur: Dana
tips-om-de-huid-onder-het-mondkapje-gezond-te-houden

De afgelopen maanden zijn we allemaal bekend geworden met een nieuw fenomeen: het dragen van mondkapjes. Vooral als je elke dag op het werk een mondkapje draagt of vaak met het openbaar vervoer reist, zal je merken dat het effect heeft op je huid. De één ervaart meer puistjes, de ander krijgt juist een droge en gevoelige huid. We geven graag tips om je huid gezond te houden in deze periode tijdens het dragen van een mondkapje.

Puistjes door dragen van een mondkapje

Hoewel mondkapjes erg belangrijk zijn om jezelf en anderen te beschermen, zijn ze niet zo goed voor je huid. Door je gezicht te bedekken, kunnen vuil en vocht gemakkelijker op de huid blijven zitten, wat de perfecte voedingsbodem is voor acné veroorzakende bacteriën. Laat dat je natuurlijk niet ontmoedigen een mondkapje te dragen! We geven een paar eenvoudige tips om maskeracné te voorkomen en onder controle te houden.

  1. Vervang of was je mondkapje na elk gebruik. Dit is niet alleen belangrijk om verspreiding van COVID19 te voorkomen, maar ook om verspreiding van bacteriën op je gezicht te stoppen.
  2. Probeer je huid te reinigen zodra je thuiskomt. Aangezien je poriën sneller verstopt raken door zweet en dode huidcellen onder het mondkapje, kun je een exfoliërend product gebruiken met zowel AHA als BHA voor een diepere reiniging. De Exfoliating Cleanser is hier perfect voor.
  3. Je huid kan minder goed ademen onder je mondkapje, dus geef je huid wat lucht door minimale make-up te dragen. Wellicht is de ademende foundation Lycogel iets voor jou!
  4. Mondkapjes kunnen soms ongemakkelijk zijn, maar probeer het niet continu te verschuiven om wrijving op de huid te voorkomen.

Droge en geïrriteerde huid door dragen van een mondkapje

Mondkapjes kunnen ook wrijving en striemen veroorzaken wanneer ze lange tijd achter elkaar worden gedragen. Dit kan de huid op je wangen, neus en kaaklijn flink rood en gevoelig maken. Vooral medewerkers in de zorg kunnen hier last van hebben. Ook in dit geval geven we graag tips.

  1. Het kan zijn dat een mondkapje niet goed bij je gezichtsvorm past en door wrijving irritatie geeft. Dat zou eigenlijk niet moeten. Kijk eens naar de opties voor een ander mondkapje. Een andere vorm of ander model voelt misschien comfortabeler aan.
  2. Gebruik een milde huidreiniger. Omdat je huid in deze gebieden gevoeliger is, moet je oppassen dat je geen belangrijke huidvetten verwijdert die je huid nodig heeft om zichzelf te beschermen. Weet je niet precies welke reiniger je moet gebruiken? De ZO Skin Health Gentle Cleanser is super zacht en verzorgend op een droge en geïrriteerde huid.
  3. Wees voorzichtig met scrubben. We houden van een goede exfoliant en normaal gesproken doen ze wonderen voor je huid, maar het is het beste om zuren of scrub een tijdje te vermijden in geïrriteerde gebieden. Voorlopig heeft je huid extra beschermingslagen nodig. Dit geldt overigens niet voor de gebieden buiten het mondkapje.
  4. Hydrateren! Hoewel we normaal gesproken niet aanraden om meerdere keren per dag te hydrateren (daar wordt de huid lui van), heeft je huid op dit moment wat extra liefde nodig. Een vochtinbrengende crème zorgt voor een extra barrière tussen het masker en je huid, waardoor verdere irritatie wordt voorkomen. Als je huid erg gevoelig aanvoelt en de irritatie ernstig is, gebruik dan een zalf met barrièrebescherming zoals de Hydrating Crème en spreek met je arts om een allergische reactie of dermatitis uit te sluiten.
9 oktober 2020 | Auteur: Dana