Transgenderzorg – ervaring van Emma

16 december 2021 | Auteur: Dana Dijs-Bom

Emma komt nu enkele maanden bij Huidzorg Houten voor het behandelen van ongewenste haargroei. Voor Emma is dit onderdeel van haar transitietraject. Emma had met name last van dikke en blonde haren op de kin, de wangen, op de bovenlip en rondom de tepels. In overleg met de huidtherapeut is besloten om te starten met elektrisch ontharen. Emma heeft nu een aantal behandelingen achter de rug en wil graag haar ervaring delen. Ben jij ook benieuwd? Lees hieronder haar ervaringen in dit blog.

Hoe ben je bij Huidzorg Houten terechtgekomen?

“Ik had ongewenste haargroei op mijn bovenlip en kin waar ik graag vanaf wilde. Door op het internet te zoeken of er huidspecialisten in de buurt waren, vond ik Huidzorg Houten. Toen ik zag dat zij gespecialiseerd waren in transgenderbehandelingen wist ik dat ik een plek gevonden had die goed bij me paste. Het hielp ook dat het intakegesprek gratis was, dat verlaagde de drempel om te vragen wat de beste behandeling voor mij was. In dit gesprek kon ik al mijn andere vragen kwijt.”

In welke fase van de transitie bevind je je nu?

“Over het algemeen kan ik zeggen dat ik al een redelijk aantal stappen heb gezet, maar dat ik zeker nog een heleboel stappen wil zetten. Zoals ik het nu zie sta ik in het midden van mijn transitie. Een groot deel van mijn behandeling was psychologisch, omdat ik bang was voor de reactie van anderen op mijn transitie. Ik sta op het punt die behandeling -na bijna drie jaar hard werken- af te sluiten. Verder ben ik sinds een klein jaar gestart met hormonen. Deze worden langzaam opgebouwd om bijwerkingen zoveel mogelijk te beperken. Ik heb de maximumdosering nog niet bereikt. Op juridisch gebied zijn mijn naam en geslacht een maand of twee geleden officieel aangepast.”

Hoe ging de aanvraag van vergoeding bij de zorgverzekeraar in zijn werk? Heeft de huidtherapeut daarbij kunnen helpen?

“Ik ga niet liegen: vergoeding regelen voor elektrisch ontharen i.v.m. transgenderzorg was extreem frustrerend en bureaucratisch. Er is een grote kans dat dit aan mijn specifieke zorgverzekeraar ligt en dat dit niet veel voorkomend probleem is. Op bijna elke website van een zorgverzekeraar staat namelijk dat ze dit soort behandelingen wel vergoeden voor transgenders. Ik heb weinig advies te geven als je zelf vergoedingen hiervoor probeert te krijgen, alleen dat je niet moet opgeven en je een beetje geluk nodig hebt. Je kan ook altijd de huidtherapeut vragen om je te helpen wanneer je ergens tegenaan loopt. Zij heeft mij bijvoorbeeld geholpen met het opstellen van een brief voor de aanvraag van de vergoeding.”

Hoe ervaar je de behandelingen?

“De behandelingen zijn hartstikke goed te doen. Het komt er bij mij op neer dat ik gedurende 45 minuten op mijn rug lig, terwijl ik behandeld wordt. Ik vind het prima te doen en kan aardig relaxen, maar misschien is dat niet zo voor iedereen. Het is ook fijn om af en toe uit te rusten, en die tijd wordt dan ook gegeven. Dan kan je ook gezellig even kletsen met je behandelaar. Aan het begin van de behandeling kan je aangeven bij welke gebieden je nog het minste resultaten hebt geboekt. Op deze manier wordt bekeken op welke gebieden extra gefocust moet worden. Als je eenmaal wat behandelingen gehad hebt kan de huidtherapeut soms ook het hele gebied in één keer behandelen. Aan het einde van de behandeling wordt altijd een nieuwe afspraak ingepland.”

Wat vind je fijn aan Huidzorg Houten?

“Het grootste pluspunt van Huidzorg Houten is de flexibiliteit. Ik kan als patiënt kan aangeven door wie ik behandeld wil worden, hoe lang ik wil wachten tussen behandelingen, wanneer ik toe ben aan rust en wanneer ik weer door kan, welke gebieden nog moeten, etcetera.”

Vind je de behandelingen pijnlijk?

“Nee, niet echt. Is het onprettig? Ja. Dit kan komen omdat mijn pijngrens misschien hoog is, maar ik vind de behandeling prima te doen. Het komt eerder door het verwarmen en minder door de naald (het voelt een beetje alsof je getaserd wordt door een kabouter 😉  als je weet hoe dat voelt). Wanneer de huidtherapeut meerdere haartjes in eenzelfde gebied verwijdert zorgt dat voor een gezwollen en warm gevoel. Een beetje alsof je door een bij bent gestoken. Je kan dan gewoon de huidtherapeut vragen om zich op een ander gebied te richten.”

Wat is je huidreactie na de behandeling?

“Over het algemeen is mijn reactie op de behandeling niet erg. Ik merk dat het behandelde gebied sneller puistjes ontwikkelt. Hiertegen wordt zinkoxide gebruikt, wat erg goed helpt. Er is een of twee keer gebeurd dat ik last had van een lichtelijk gezwollen en rode huid. Hier geven ze aloe vera gel voor mee. Dan kan je de huid thuis nog even na koelen. Op die manier was het na een dag al over.”

Wat is het resultaat van de behandelingen tot dusver?

“Het verschilt per gebied, maar ik merk al een groot verschil op mijn kin en bovenlip. Er zitten nog wel donshaartjes, wat ik niet erg vind, maar geen echt grote of lange haren meer. Natuurlijk is het wel lastig te zeggen in hoeverre deze resultaten permanent zijn. Maar ik ben vrij tevreden als ik bedenk dat ik pas een paar behandelingen heb gehad.”

Heb je misschien tips voor mensen die eenzelfde behandeling willen ondergaan?

“Maak gebruik van het gratis intakegesprek. Je kan hier terecht met al je vragen. Dus als je je afvraagt of deze behandeling effect gaat hebben op jouw huid/haarkleur combinatie, is dit hét moment om dat te vragen. Het personeel is hartstikke aardig, dus wees niet bang. Zorg ervoor dat je alles op je eigen tempo doet, daar is hier de vrijheid voor. En als laatste, lees vooral verschillende ervaringen en niet alleen die van mij.”

Wil je graag meer weten over het verwijderen van ongewenste haargroei? Bekijk dan eens deze pagina. Ben jij ook benieuwd wat wij voor jou bij Huidzorg Houten kunnen betekenen? Neem dan snel contact op met onze officemanager en plan een afspraak in voor een vrijblijvend intakegesprek!

* Om privacyredenen is de naam gefingeerd. De gekozen afbeelding betreft een weergave van het elektrisch ontharen op een model. Emma is op de afbeelding niet te zien.

16 december 2021 | Auteur: Dana Dijs-Bom