Trends en ontwikkelingen in de huidtherapie

1 juni 2018 | Auteur: Dana Dijs-Bom
trends-en-ontwikkelingen-huidtherapie

Er is de afgelopen tien jaar veel veranderd in de huidtherapiebranche. Ik heb in korte tijd veel nieuwe praktijken op zien komen, waardoor ons beroep meer bekendheid heeft gekregen. Je hoeft tegenwoordig niet meer met een huidklacht rond te blijven lopen. Mensen nemen sneller de stap om de huidtherapeut in te schakelen. Innovaties op het gebied van huidverbetering, licht- en laserbehandelingen en daarbij meer maatschappelijke acceptatie hebben ook een positieve bijdrage geleverd. Tegelijkertijd zoeken mensen steeds vaker zelf naar informatie op internet. Welke trends en ontwikkelingen spelen er op het gebied van huidtherapie? En welke kant zal het opgaan in de komende jaren? Ik heb mijn bevindingen op een rijtje gezet, dus lees vooral verder!

Gezondheid van binnen en buiten

Nog nooit zijn uiterlijk en lichamelijke gezondheid zo belangrijk geweest. Mensen willen er niet alleen goed uitzien, maar zich vooral ook goed voelen. Mensen zijn zich steeds meer bewust dat een gezonde levensstijl bijdraagt aan een mooi uiterlijk. Er komt dus veel meer belangstelling voor een totaalaanpak: gezond eten, meer bewegen, vaker ontspannen en beter slapen. Het effect van voeding en voedingssupplementen om huidproblemen tegen te gaan krijgt meer en meer aandacht. Schoonheid komt immers van binnenuit!

Weg met het schoonheidsideaal

We zijn de perfecte plaatjes op social media een beetje zat. Er is behoefte aan menselijkheid en jezelf kunnen zijn. Hoewel een gave huid zonder oneffenheden nog steeds hoog op het verlanglijstje staat, weten we ook dat perfectie niet bestaat. Zodra de huid weer gezond functioneert, is het doel bereikt. Op social media willen mensen niet meer de les gelezen worden, bijvoorbeeld wat je wel en niet mag doen om een gezonde huid te bereiken. Dacht je dat huidtherapeuten altijd groene smoothies drinken? Ook wij zondigen wel eens!

Mentale balans

De mens wordt steeds drukker. Genoeg ontspanning en een goede balans tussen werk en privé zijn dé antwoorden als het gaat om een aangename lifestyle. De mentale gezondheid is steeds vaker onderwerp van gesprek in de behandelkamers van Huidzorg Houten. Cliënten zien zelf ook in dat huidverschijnselen als jeuk, roodheid en ontstekingen in stressvolle perioden kunnen verergeren. Het bewustzijn groeit dat stress, zorgen en spanningen pulk- en krabgedrag in stand houden. Een positieve ontwikkeling, want bewustwording en het aanpakken van de oorzaak kunnen deze vicieuze cirkel doorbreken.

Aandacht voor onrealistische verwachtingspatronen

Slechts enkele jaren geleden kwamen patiënten pas na een lange omweg bij de huidtherapeut terecht. Tegenwoordig vinden mensen zelf de weg en kan men vaak ook direct door de huidtherapeut behandeld worden. De zorgvraag van deze nieuwe groep cliënten vraagt wel om extra alertheid bij de huidtherapeut. We merken dat er soms toch wat gemakkelijk gedacht wordt over bepaalde ingrepen. We hebben steeds vaker te maken met veeleisende en soms wat dwingende patiënten. Als er sprake is van onrealistische verwachtingen is het belangrijk om tijdens de intake goed te informeren over eventuele complicaties. De huid is namelijk een orgaan dat met veel beleid behandeld moet worden. Er bestaat immers geen ‘quick fix’ voor huidproblemen. Het is derhalve voor ons heel belangrijk om de informatievoorziening en behandelovereenkomsten goed op orde te hebben.

Beleving van de cliënt

Cliënten willen niet meer als een nummertje behandeld worden. Ze willen maatwerk en persoonlijke aandacht, want ze weten: iedere huid is uniek. Cliënten vinden het prettig om het gehele behandeltraject persoonlijk begeleid te worden. De ‘klik’ die ze voelen met een huidtherapeut, de sfeer in de praktijk en de missie van een bedrijf is tegenwoordig minstens zo belangrijk als de uitvoering van de behandelingen zelf.

Bruin bakken is uit

We voelen minder druk om poepiebruin terug te komen van vakantie. Hier in Nederland zijn we ons steeds meer bewust van de risico’s bij overmatige blootstelling aan zonlicht. De vele campagnes van de afgelopen jaren hebben daaraan bijgedragen. Helaas is dit niet te merken aan de huidkankercijfers. We vergeten ons in te smeren in de lentemaanden, wanneer de zon nog niet zo krachtig is. Juist dan lopen we met ons bleke huidje de meeste schade op. Lees meer in dit artikel.

No-nonsense huidverzorging

Er is enorm veel interesse voor cosmeceuticals. De werking van deze middelen gaat verder dan cosmetica daar zij hogere concentraties therapeutische ingrediënten bevatten. De consument wordt steeds kritischer en minder vatbaar voor ‘marketingpraatjes’. Men heeft behoefte aan zichtbaar effect en wil meer geld uitgeven aan producten met krachtige werkstoffen, zoals hoge percentages retinol en vitamine C.  Anderzijds is men er ook niet meer automatisch van overtuigd dat dure dagcrèmes wel moeten werken vanwege de prijs. Daar stinken we gelukkig niet meer in.

Natuurlijke cosmetica

We willen weer weten wat we op onze huid smeren en willen zo min mogelijk met synthetische stoffen in contact komen. Daarom kiezen we steeds vaker voor producten die bijvoorbeeld vrij zijn van parfum, siliconen, parabenen, sulfaten en andere chemische stoffen. Duurzame huidverzorgingslijnen met ingrediënten uit bijvoorbeeld planten, bloemen, kruiden en mineralen floreren. We willen niet alleen ons lichaam beschermen tegen vervuiling, ook het milieu speelt een belangrijke rol. Naast de ingrediënten van het product zelf, hechten we ook steeds meer belang aan ‘schone’ verpakkingen die gerecycled worden.

Transparantie in resultaat

De focus ligt steeds minder op de behandeling en steeds meer op het resultaat van de behandeling (evidence-based). Behandelingen moeten telkens zichtbaar resultaat opleveren, anders haakt de cliënt af. Omdat mensen snel wennen aan resultaat, moeten voor- en nafoto’s gemaakt worden gedurende het gehele behandeltraject. Visuele ondersteuning en meetinstrumenten worden steeds belangrijker.

Strengere polisvoorwaarden

Ook de overheid en zorgverzekeraars doen een beroep op het aantonen van kwaliteit en effectiviteit van behandeling. Er moet gepast gebruik worden gemaakt van de zorg. Dat betekent zorg die kosteneffectief is en die geleverd wordt op het moment dat de patiënt het echt nodig heeft. Dit zal ook effect gaan hebben op de verzekerde behandelingen vanuit de aanvullende polis. Alleen behandelingen met een medische indicatie (acné, overbeharing en huidkleurverschillen) in het gelaat worden nog vergoed.

Niet-invasieve behandelmethoden

Ook is er een toenemende vraag naar niet-invasieve anti-aging methoden, oftewel ‘mooi verouderen’, zonder ingrijpende procedures. Dit zijn behandelingen die niet gepaard gaat met heftige huidreacties, zoals roodheid, zwelling of korstvorming. Men wil na een behandeling representatief zijn voor werk en sociale activiteiten en wil geen kostbare vrije dagen inleveren voor herstel. We zullen komende jaren nog veel nieuwe effectieve therapieën tegenkomen waar geen mes of naald aan te pas komt. Huidzorg Houten volgt deze op de voet.

Cosmetische ingrepen

De stap naar cosmetische ingrepen zoals fillers en Botox wordt steeds sneller gezet. Toch zien we ook een toename van de groep mensen die zoeken naar behandelingen die wel zichtbaar werken, maar de huid eerst zelf op een natuurlijke manier aan het werk zetten. Dat resulteert in een stijgende vraag naar fractionele laserbehandelingen, peelings en micro-needling therapie. De juiste volgorde, als je het mij vraagt.

Acné wordt heel serieus genomen

Er wordt meer onderzoek gedaan naar de oorzaken van acné en de rol van de talgklier bij acné. Nieuwe lokale behandelingen zullen ook meer doelgericht zijn. Gezien de toenemende risico’s op antibioticaresistentie zullen middelen die antibiotica bevatten steeds minder vaak worden voorgeschreven.  Er wordt meer accent gelegd op het herstellen van de schade na een doorgemaakte acné, zoals acné-littekens, roodheid en hyperpigmentatie.(Bron: Huidarts.com)

Bescherming consument op het gebied van lasers

Veiligheid bij licht- en laserbehandelingen is de laatste jaren veel in opspraak in de media. Dit heeft er voor gezorgd dat oud-minister Schippers een brief heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Zij vindt dat licht- en laserbehandelingen opgenomen moeten worden als medische behandeling en om dat te kunnen doen moet de Wet BIG (beroepen individuele gezondheidszorg) aangepast worden. Op dit moment mag iedereen nog een laserapparaat aanschaffen en een praktijk beginnen, maar de kans is groot dat in de nabije toekomst alleen artsen en huidtherapeuten deze behandelingen mogen uitvoeren.

Conclusie

Mensen leven over het algemeen steeds bewuster en dat is te zien aan de trends en ontwikkelingen in ons vakgebied. De klant heeft behoefte aan eerlijkheid, betrouwbaarheid en authenticiteit. Daar kunnen wij als huidtherapeuten alleen maar achter staan. Sommige trends brengen natuurlijk wel uitdagingen met zich mee, maar we zien dit juist als kansen om ons nog verder te ontwikkelen en te verbeteren. Herken jij ook bepaalde ontwikkelingen? Of mis jij trends in het rijtje? Laat het ons weten!

1 juni 2018 | Auteur: Dana Dijs-Bom