Tretinoïne: voordelen en nadelen

11 december 2018 | Auteur: Dana Dijs-Bom
tretinoine-voordelen-nadelen

Er is veel te doen om tretinoïne, oftewel vitamine A-zuurcrème. Dagelijks smeren met tretinoïnecrème (in concentratie van bijvoorbeeld 0,05%) vermindert acné, pigmentvlekjes, oppervlakkige rimpels en andere huidverschijnselen van het ouder worden. Dat is inmiddels algemeen bekend en meerdere malen bewezen in wetenschappelijk onderbouwde klinische studies.

Aangezien dit feit vaker in de media kenbaar wordt gemaakt én mensen het hebben van een ‘egale en jong ogende’ huid steeds belangrijker vinden, neemt men steeds vaker het heft in eigen handen en gaat zelf op zoek naar dit ‘wondermiddel’. Dat is te zien aan zoekresultaten op Google en ook wij merken dit aan de hulpvraag vanuit de cliënten in de praktijk.

Voordelen van tretinoïne

Tretinoïne wordt sinds de jaren ’80 in de dermatologie meestal voorgeschreven als middel voor acné, want het verwijdert dode huidcellen en ‘ontstopt’ de talgklieren. Daarnaast bevordert tretinoïnecrème de groei van normale, gezonde cellen in de huid en rondom de poriën. De poriën gaan hierdoor open, waardoor talg gemakkelijker naar buiten kan stromen en nieuwe talgophopingen en puistjes minder kans maken. Het viel op dat mensen die dit middel voor acné gebruikten ook een jonger ogende huid kregen. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar vitamine A-zuur methode tegen huidveroudering.

Tretinoïne stimuleert de productie van collageen en elastine in de lederhuid: de bindweefselvezels die zorgen voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Dit zorgt voor minder diepe rimpels die bijvoorbeeld het gevolg zijn van blootstelling aan zonlicht. Ook vervaagt tretinoïne pigmentvlekken en ouderdomsvlekken en zorgt het dat bindweefselcellen (de ‘fibroblasten’ die collageen en elastine produceren) langer leven.

Kortom, mensen die tretinoïne op de juiste manier smeren voor tenminste zes maanden, zien hun gezichtshuid geleidelijk gladder en egaler worden.

Nadelen van tretinoïne

Het nadeel van tretinoïne is dat het een receptplichtig medicijn is: het is alleen verkrijgbaar met toestemming van de huisarts. Het kan namelijk echt de huidstructuur veranderen en iets dat zo diep in de huid kan komen wordt gezien als medicijn. Huisartsen schrijven tretinoïne niet ‘zomaar’ voor. In het geval van acné of pigmentschade kan een huisarts zelf op het idee komen om dit middel voor te schrijven, maar om huidveroudering tegen te gaan… nee, dat komt in het nuchtere Nederland nauwelijks voor!

Tretinoïne is namelijk niet een huidcrème die je zonder aanwijzingen kunt gebruiken. De huid moet erg wennen aan het middel; huidreacties zoals roodheid, een branderig gevoel en schilferigheid zijn de eerste weken heel normaal. Het is verstandiger het percentage stap voor stap op te bouwen, anders houd je het niet vol. Ook komen de aanbrenginstructies zeer nauw. Om deze redenen is het verstandig om begeleid te worden door een huidtherapeut of arts.

Naast de bijwerkingen is de houdbaarheid (3/4 maanden per tube) een nadeel. Ook mag tretinoïne beslist niet bij zwangerschap gebruikt worden en is blootstelling aan de zon uit den boze. Patiënten die tretinoïne gebruiken moeten dagelijks beschermen met een zonnebrandmiddel met hoge factor.

Retinol als alternatief voor tretinoïne

Tretinoïne behoort tot de groep retinoïnen. Retinol is het zusje van tretinoïne, met dezelfde werkende stof als tretinoïne (vitamine A zuur), maar dan minder agressief. Retinol wordt steeds vaker in dure crèmes en serums verwerkt, die te vinden zijn bij drogisterijen en parfumerieën. Meestal zijn de concentraties echter zeer laag en dat is natuurlijk zonde van het geld. Het is heel belangrijk dat het percentage retinol hoog genoeg is om de werking met tretinoïne te kunnen vergelijken. Uit onderzoek blijkt dat 1% retinol een even goed resultaat geeft als 0,05% tretinoïne.

De sterkste huidproducten tegen huidveroudering

Bij Huidzorg Houten maken we veel gebruik van het populaire ingrediënt retinol in de producten van ZO Skin Health van dr. Zein Obagi. Dit zijn huidverzorgingsproducten met krachtige retinol (1%-1,3%). De producten zijn wel aan de prijs, maar bieden veel voordelen in vergelijking met tretinoïne. Ze zijn ontwikkeld met speciale aflevertechnieken waardoor de stoffen in de juiste huidlaag kunnen komen en het resultaat effectiever is. Daarnaast geven deze producten veel minder bijwerkingen (zoals roodheid en droogte) en dat is ook wat waard. Ook gaan ze lang mee, één pompje per dag is voldoende. Een praktisch voordeel is dat de aanschaf niet via de huisarts hoeft te gaan en dat de producten direct verkrijgbaar zijn bij ons in de praktijk of op onze webshop. Wel vinden we het belangrijk vooraf persoonlijk advies te geven.

Enkele producten met dit ingrediënt die bij ons in de kliniek of de webshop verkrijgbaar zijn:

Nieuwsgierig geworden over wat deze producten voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via 030 63 42 561 of maak een afspraak voor een adviesgesprek met een van de huidtherapeuten!

11 december 2018 | Auteur: Dana Dijs-Bom