Acne uitlokkende factoren deel 2: Nieuwe acné feiten

1 augustus 2013 | Auteur: Dana Dijs-Bom
uitlokkende-factoren-bij-acne-deel-2-nieuwe-feiten-over-acne

Bij Huidzorg Houten proberen we altijd achter de oorzaak van acne te komen. Want als de oorzaak bekend is, kan het probleem bij de wortel aangepakt worden. Helaas is het niet altijd zo simpel. Bij acne is er meestal sprake van een combinatie van factoren die invloed hebben op het ontstaan van een onzuivere huid. Deze week komt deel twee aan bod met de belangrijkste bevindingen van de acnecursus van ”acnegoeroe” dr. Tony Chu. Hij ging dieper in op enkele uitlokkende factoren waar je niet meteen aan denkt. Huidtherapeute Sietske wil ze graag met jullie delen.

Acne en eczeem

Heb je acne en naast een vette huid ook last van een schilferige huid die er droog uitziet maar dit niet is!? Volgens dr. Tony Chu horen deze symptomen bij seborrhoïsch eczeem. Deze vorm van eczeem wordt gekenmerkt door jeuk, roodheid en schilfertjes in het gezicht. Het komt vooral voor in de wenkbrauwen en de plooien naast de neus, maar ook roos is seborrhoïsch eczeem.

Mensen met acne hebben vaak een vettere huid, er is sprake van een verhoogde talgafscheiding. De oliën en vetten op de huid zijn een goede voedingsbodem voor de Pityrosporum Ovale gist die deze vorm van eczeem veroorzaakt. De behandeling van acne moet zich in dit geval richten op het verminderen van ophoping van schilfers rondom de porie. Wanneer de porie namelijk verstopt zit met schilfertjes dan kan talg de porie niet (goed) uit en ontstaan er comedonen. Ook krijgt de zogenaamde P.Acnes bacterie de kans om te vermenigvuldigen en kunnen ontstekingen ontstaan of verergeren. Beginnende acne wordt meestal gekenmerkt door hele kleine mee-eters. De eczeem moet apart behandeld worden met een speciale crème of lotion.

Acne en overbeharing

Heb je naast acne ook last van (overmatige) haargroei, menstrueer je onregelmatig en heb je last van overgewicht? Dan kan het zijn dat er meer in je lichaam aan de hand is en is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Er kan sprake zijn van PCOS, oftewel het Polycysteus Ovarium Syndroom. Dit is een afwijking waarbij in de eierstokken cystes aangemaakt worden. Hierdoor ontstaat een verhoogde productie van het mannelijke hormoon, die haarzakjes en talgkliertjes stimuleren. Lees hier meer over gezichtsbeharing.

Acne en voeding

Ik wist al dat bepaalde voeding acne kon verergeren, maar ik wist niet wat er precies in het lichaam gebeurde. Dr. Chu legde duidelijk uit dat het eten van zuivelproducten (o.a. kaas, melk, yoghurt) de afgifte van insuline in het lichaam stimuleert en het mannelijke hormoon testosteron verhoogt, wat kan zorgen voor verergering van acne. Ook voeding met een hoge glycaemische waarde (suiker!) kan acne verergeren.
Daarnaast kun je een overgevoeligheid hebben voor een bepaald voedingsmiddel, dit veroorzaakt een stressreactie in het lichaam en zorgt ook weer voor het vrijkomen van testosteron.
Van zout, verzadigde vetten en chocola is niet bewezen dat ze acne verergeren. Dit zijn wel producten die minder goed voor onze gezondheid zijn en een goede gezondheid draagt zeker bij aan een gezonde huid! Lees meer over de relatie van acne en voeding.

Acne en cosmetica

Veel mensen, waaronder ik zelf, hebben wel eens gehoord dat stomen goed zou zijn voor de huid.  Dr. Chu zei echter dat een vochtig klimaat of vochtige omgeving zoals de sauna of het zelf stomen van de huid juist niet bevorderlijk is bij acne. Het zorgt ervoor dat de corneocyten (hoornlaag, dode huidcellen) opzwellen en een blokkade van de porie veroorzaken. Dat kan ook gebeuren bij het gebruik van vette cosmetica; bepaalde (zonnebrand)crèmes, foundations en Bio-oil kunnen acne verergeren.

Andere ‘acne uitlokkende factoren’

  • Chronische stress; hierdoor scheidt de bijnierschors meer mannelijke hormonen uit, die de talgkliertjes weer harder laten werken.
  • Hormonenschommelingen (vlak voor de menstruatie, tijdens zwangerschap)
  • Medicijnen:
    • Androgenen
    • Anabole steroïden
    • Anticonceptiepil, spiraal, prikpil, pleisters, implantaten (3e generatie pil gaat vaak wel goed)
    • Lithium
    • Middelen bij epileptie

Mythes over acne

Tot slot besprak dr. Chu enkele mythes die bestaan rond acne. Wat klopt niet?

  • Acne komt alleen voor bij tieners; wij zien ook veel volwassenen met acne in de praktijk!
  • Je groeit eroverheen; acne gaat lang niet altijd vanzelf over.
  • Acne is gerelateerd aan te veel of weinig seks; acne is vaak een hormonale kwestie, maar seks heeft daar niets mee te maken!
  • Vaak wassen helpt. Dit is niet waar, was de huid maximaal 2 keer per dag.
1 augustus 2013 | Auteur: Dana Dijs-Bom