Het verhaal van een kliniekeigenaresse: de grootste uitdaging van mijn vak

6 juni 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom
verhaal-van-een-kliniekeigenaresse-de-grootste-uitdaging-van-mijn-vak

Ik ben nu dertien jaar huidtherapeut en eigenaresse van Huidzorg Houten. Nog steeds is voor mij elke werkdag een uitdaging. Niet alleen door de ontwikkelingen van buitenaf, want die heb je toch niet in de hand. Dit keer doel ik juist op vakinhoudelijk gebied: inspelen op de behoefte van de huid en de cliënt. De manier waarop wij als huidtherapeuten naar een huid kijken, is door de loop van de jaren enorm veranderd. Je moet wel, anders kom je vroeg of laat tot de conclusie dat je dweilt met open kraan. In dit tweede persoonlijke blogbericht vertel ik wat voor mij de grootste uitdaging is.

Perfectionisme

Van nature ben ik niet snel tevreden. Continu vraag ik me af of we echt alles uit de kast halen voor onze cliënten. Ik kan echt wakker liggen van een tegenvallend behandelresultaat. Daarom werk ik bepaalde periodes alleen in het kantoor. Dan heb ik focus nodig om behandelmethoden te updaten en voorlichting te verbeteren. Want stilstand is achteruitgang. Soms besluit ik om bepaalde behandelingen of productmerken te schrappen uit het assortiment, bijvoorbeeld als er een nieuw, beter alternatief is. Want behandelen met achterhaalde methoden, dat willen we niet. Eigenlijk is het nooit ‘af’.

Het wiel uitvinden

Ik heb echt een prachtig beroep, maar je krijgt het niet op een presenteerblaadje. Het feit dat huidtherapie in Nederland nog een beetje ondergeschoven kindje is, zorgt ervoor dat je als werkgever veel zelf moet ontwikkelen. Het mooie daarvan is dat je veel positieve invloed hebt hoe huidtherapie in Nederland positioneert. Dat hebben we de afgelopen jaren veel gemerkt. Bijvoorbeeld hoe collega’s elders in het land een voorbeeld nemen aan onze teksten en protocollen.

Symptoombestrijding

Tijdens de HBO-opleiding Huidtherapie was dermatologie één van onze belangrijkste vakken. Je leerde alles over huidziekten en huidaandoeningen. Vervolgens leer je – theoretisch en praktisch – hoe je deze behandelt. Logisch gevolg dat je als werkend huidtherapeut deze instelling overneemt. Je ziet een klacht, stelt de diagnose, kiest een behandeling en die voer je uit. Maar zo makkelijk gaat dat niet, is gebleken. Om een huid weer in goede gezondheid te krijgen, moeten we verder gaan dan de traditionele behandelmethode: het behandelen van de aangetaste huid.

Verder kijken

Stap één is beredeneren vanuit de fysiologie: wat gaat er eigenlijk mis in de huid? Is het een verstoorde barrièrefunctie (waterverlies), zijn het luie huidcellen (versnelde huidveroudering en verhoorning), chronische ontstekingen (gevoeligheid en slechte genezing) of overactieve pigmentcellen (bruine vlekken)? Is er sprake van slechte doorbloeding (geen voeding aan de cellen), of zonschade (afbraak collageen en elastine)? Veel huidverschijnselen hebben met elkaar te maken en houden elkaar in stand.

Neem bijvoorbeeld de klacht acné. Een patiënt met acné heeft niet alleen puistjes en mee-eters. Er is óók sprake van een grove huidtextuur, vette huid, rode of bruine vlekjes en kleurverschil. Doe je daar niets mee, dan stel je de cliënt teleur. Hetzelfde geldt voor pigmentproblemen, roodheid en vroegtijdige huidveroudering. Er is vaak zoveel meer aan de hand in de huid naast die ene pigmentvlek, die rode bultjes op de wangen of die doffe huidskleur.

Wist je bijvoorbeeld dat de behandeling van pigmentproblemen kan mislukken als er sprake is van overtollig talg? Wist je dat chronische ontstekingen de huid sneller kunnen verouderen? En dat herhaaldelijk gebruik van hydraterende crèmes nadelig effect hebben op huidvernieuwing?

Nieuwe hulpvraag: een gezonde huid

Cliënten willen tegenwoordig algehele huidverbetering. Een huid die glad, stevig, egaal, gehydrateerd en tolerant is. En uiteraard ook vrij van huidaandoeningen. In principe komt het erop neer dat een huid die aan deze factoren voldoet, gezond is. En een gezonde huid is een mooie huid.

In de praktijk blijkt dat herstel van de huidgezondheid alleen slaagt als je naar het totaalplaatje blijft kijken. Doe je als huidtherapeut niets met bijhorende verschijnselen, dan zal het resultaat nooit optimaal zijn en de cliënt blijft onzeker over zijn of haar huid.

Medisch of cosmetisch?

Of het nu medische of cosmetische vraagstukken zijn, dit onderscheid hoeft én kan met deze zienswijze helemaal niet gemaakt te worden. Want wat maakt het uit in welk hokje je het plaatst? Uiteindelijk willen we willen toch allemaal zo lang mogelijk een gezonde huid hebben? En daar trots op zijn? Ik begrijp dat deze discussie helderheid geeft voor zorgverzekeraars of artsen, maar verder vind ik het tijdverspilling.

Investeren

Hoe wij een holistische benadering in de kliniek toepassen? Dit is een proces, welke ook nog aan het vormen is. Het begint bij motivatie. De wens om echt het verschil te maken voor de cliënt zit bij ons diep. Daaruit volgt educatie en training. Daar gaan heel wat uurtjes in zitten en voorlopig zijn we nog niet uitgeleerd. Ik wil dat al mijn huidtherapeuten deze visie kunnen uitdragen. Niet alleen theoretisch, maar ook communicatief. Want als je zelf het inzicht niet hebt, hoe kan je dan verwachten dat de cliënt het wel heeft?

Bedrijfsmatig moet je ook stappen maken. De intakegesprekken duren bijvoorbeeld langer, zodat we genoeg tijd hebben om het meest effectieve behandelplan op te stellen. Omdat we inmiddels genoeg keuze hebben uit de beste huidbehandelingen kunnen we een uniek programma maken voor elke cliënt. Daarin kiezen we niet meer voor één behandelmethode, maar maken we combinaties.

Met goede huidfoto’s kunnen we dieper in de huidlagen kijken en documenteren we resultaten. Een cliënt wordt vaker door één vaste huidtherapeut behandeld, zodat de begeleiding nog persoonlijker is en de voortgang beter geëvalueerd kan worden.

Therapeutische producten als onderdeel van behandelplan

Maar bewustwording bij de cliënt is ook nog belangrijker geworden. We benadrukken ook het belang van therapeutische huidproducten. En we hebben niet zomaar een merk gekozen. Therapeutische huidproducten verbeteren niet alleen de resultaten, maar zorgen ook voor betere genezing en minder complicaties. Om het vol te houden moeten cliënten wel op de hoogte zijn dat ze de eerste twee maanden mogelijk wat roodheid en schilfering krijgen. De huid moet namelijk even wennen en uit een winterslaap komen. Uiteindelijk werk je naar een fase toe waarin je de behaalde resultaten onderhoud. Je blijft ook niet altijd gespierd als je niet meer naar de sportschool gaat.

Geen half werk

Kortom, huidtherapie moet je goed doen, of niet. En dat geeft wel een bepaalde druk. Maar die druk heb je soms nodig om goed te presteren.

De cliënt moet zich bewust zijn dat een mooie huid ook van binnenuit komt en hij of zij zelf de meeste invloed heeft op het resultaat. Dat er geen wondermiddel is om de beschadigde huid in korte tijd te herstellen met slechts één manier. De huidtherapeut moet zorg bieden vanuit een multidimensionale aanpak om de huidgezondheid te herstellen, volgens wetenschappelijk onderbouwde methoden. Ja, het is een hele investering en we moeten nog bijkomen van Corona. Uiteindelijk zal het huidtherapie naar een hoger niveau tillen, zowel voor de cliënt als de huidtherapeut. Als we dit ook naar buiten toe uit gaan dragen, weet over een tijdje iedereen wat een huidtherapeut is!

Lees ook: Het verhaal van een kliniekeigenaresse tijdens Coronavirus

6 juni 2020 | Auteur: Dana Dijs-Bom