Verwijderen van ouderdomswratten – ervaring van Ria

5 februari 2015 | Auteur: Dana
verwijderen-van-ouderdomswratten-ervaring-van-ria

Het is niet zo’n leuk woord: ‘ouderdomswratten’. Het zijn goedaardige ophopingen van huidcellen, die toenemen bij het ouder worden. Vandaar de naam. Bij sommige mensen begint het rond hun veertigste met een paar kleintjes, andere krijgen het pas rond hun zeventigste leeftijd. Bijna iedereen krijgt er wel één of paar in het leven. Sommige mensen hebben een sterke erfelijke aanleg en krijgen er wel honderd. Ria Reinhard (65) uit Culemborg is bij Huidzorg Houten geweest voor het verwijderen van ouderdomswratten en deelt graag haar verhaal!

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten komen voor bij mannen én vrouwen. Veel mensen vinden ouderdomswratten ontsierend vanwege het ruwe gevoel en het kleurverschil. Over het algemeen zien we de huid liever glad en egaal, zoals in de jongere jaren. Vandaar de hulpvraag aan de huidtherapeut: kan je ze verwijderen?

Ouderdomswratten zijn voor huidtherapeuten goed te herkennen. Het zijn goedaardige huidtumoren en mogen zonder problemen verwijderd worden. Het verwijderen van ouderdomswratten heeft geen nadelige gevolgen of risico’s voor de huid.

Hoe ben je bij Huidzorg Houten terecht gekomen?

Ria: Via de website ben ik bij Huidzorg Houten terechtgekomen. Ik had gezocht op huidtherapeuten. De site was duidelijk, dat was prettig.
Jaren geleden, toen ik in het UMC werkte, ben ik daar naar een dermatoloog geweest. Die behandelde dit echter niet meer. Dat was jammer.
Ik heb jaren daarna contact gezocht met een huidtherapeut in Culemborg maar die verwees ook weer naar een dermatoloog in Tiel. Die legde uit dat ze dit niet meer behandelt omdat het als cosmetisch wordt gezien en daarom niet meer kon declareren. Gelukkig kon ik bij Huidzorg Houten wel behandeld worden en het was een schot in de roos!

Verwijderen van ouderdomswratten

Bij Huidzorg Houten verwijderen we ouderdomswratten met een curette-ringetje of de KTP-laser. Bij Ria hebben we het curette-ringetje gebruikt. De curette is een steriel en scherp lepeltje en daarmee schaven we de verhevenheid heel precies weg. De ouderdomswrat laat meestal makkelijk los van de opperhuid. Er ontstaat dan een oppervlakkig schaafwondje. Dit geneest meestal binnen een week en zonder littekens. Per behandeling kunnen we (afhankelijk van grootte) twintig tot vijftig ouderdomswratten verwijderen. Naderhand plakken we kleine pleistertjes op de huid indien nodig. De behandeling is zeer effectief en licht gevoelig. 

Ria had last van een uitgebreide vorm van ouderdomswratten in de hals, het decollete, de rug en de buik. We maakten vooraf een schatting dat er tien behandelingen nodig zouden zijn, elke twee weken. Telkens een ander gebied. We begonnen met het verwijderen van de grootste plekken en geleidelijk aan zouden ook de kleine wratjes verwijderd worden, zodat deze ook in de toekomst niet snel groter zouden worden.

Hoe vond je de behandelingen?

Ria: De behandeling ging prima. Het was niet echt gevoelig, maar nu heb ik ook een hoge pijngrens. Ik wil nog wel een paar keer komen! Het is ook niet gaan ontsteken ofzo. Het is mooi opgedroogd.

Vergoeding van verwijderen goedaardige huidtumoren

Om het zeker te weten of uw behandeling vergoed wordt, kunt u het beste uw zorgverzekeraar bellen. Het benodigde aantal behandelingen is afhankelijk van de hoeveelheid ouderdomswratjes. De meeste cliënten ondergaan ca. twee of drie behandelingen om alles netjes te laten verwijderen. De jaren daarna laten zij het onderhouden door de huidtherapeut als er weer nieuwe verschijnen, door bijvoorbeeld één of twee keer per jaar een afspraak te maken.

Kreeg je de behandelingen vergoed?

Ria: “Of het vergoed kon worden weet ik nog niet. Ik ben blij dat het behandeld kon worden. Ik zeg het wel tegen anderen dat ze het ook kunnen laten doen!”

De afloop

Na tien behandelingen was Ria helemaal tevreden over het resultaat. De foto is gemaakt na de achtste behandeling, dus ook de laatste restjes zijn nog verwijderd. We hebben Ria na een half jaar teruggezien en gelukkig waren er nauwelijks nog ouderdomswratten terug gekomen. Voor de zomer van 2015 komt ze nog een keer voor onderhoud. De huid oogt een stuk rustiger en voelt glad aan.

Wat vind je van het resultaat?

Ria: “Het is veel mooier geworden. Ik heb het van de zomer meteen gemerkt: ik kan weer al mijn kleren aan! Voorheen zag je de donkere vlekjes doorschijnen, nu trek ik weer lichtere bloesjes aan. Het is echt een verademing. Ik hoef er niet meer bij stil te staan. Ik voel mij veel vrijer. Als ik een paar jaar geleden op een terras zat hield ik er echt rekening mee of iemand mijn rug zag. Het maakt je echt vrijer. Achteraf gezien heb ik er veel te lang mee doorgelopen”.

Wil je verder nog wat kwijt?

“Ik ben zo blij dat ik het gedaan heb. Het is een hele opluchting! Wat ook fijn is dat het prettig en rustig is bij jullie  en  iedereen is aardig.”

Meer weten?

Meer informatie over ouderdomswratten en andere goedaardige huidtumoren en de behandeling daarvan. Voor vragen, neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

5 februari 2015 | Auteur: Dana