Waar moet een goede antizonnebrandcrème aan voldoen?

12 juni 2015 | Auteur: Dana Dijs-Bom
waar-moet-een-goede-antizonnebrandcreme-aan-voldoen

Nu de eerste zonnestralen weer te voorschijn komen en de terrassen vol stromen is het belangrijk je goed te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon zoals verbranding, huidveroudering en DNA schade wat op latere leeftijd huidkanker kan veroorzaken. Antizonnebrandcrèmes zijn één van de meest belangrijke beschermingsmiddelen tegen zonschade. Tegenwoordig zijn er vele soorten en maten antizonnebrandcrèmes op de markt. Maar waaraan moet een antizonnebrandcrème nu voldoen? En welke is het meest geschikt voor mijn huid?

Wat is het verschil tussen UV-A, UV-B en UV-C?

Zonlicht bestaat onder andere uit UV-licht dat niet door de mens zicht- en voelbaar is. UV-licht kan worden onderverdeeld in UV-C, UV-B en UV-A.

UV-straling bestaat voor meer dan 95% uit UV-A. UV-A dringt het diepst door in je huid en is onder andere verantwoordelijk voor het huidverouderingsproces (A = aging). Veel van het UV-B wordt tegengehouden in de atmosfeer, maar niet alles. Wanneer je te lang, of onbeschermd wordt blootgesteld aan UV-B kan dit verbranding van de huid veroorzaken (B = burning). UV-C wordt in zijn geheel tegengehouden en bereikt de aarde niet.

Welke antizonnebrandcrèmes zijn er?

Om het beschermingsmechanisme van de huid te ondersteunen zijn antizonnebrandcrèmes onmisbaar bij veilig zongedrag. Een antizonnebrandcrème is een product dat op de huid aangebracht kan worden en beschermd tegen UV-straling. De belangrijkste bestanddelen van antizonnebrandcrèmes zijn de filters.

Twee soorten antizonnebrandfilters zijn voorhanden, namelijk; de minerale ofwel fysische blokkers die zorgen voor reflectie en verstrooiing van licht en de organische, chemische UV ‘absorbers’ die in je huid trekken en daar de straling absorberen. Moleculen in de chemische filters zetten de UV-straling om in onschadelijke warmte. Tegenwoordig bevatten de meeste antizonnebrandproducten een combinatie van beide filters, dit biedt de beste bescherming tegen UV-A en UV-B straling.

Voorbeelden van fysische blokkers zijn Zinkoxide en Titanium Dioxide. Voorbeelden van chemische blokkers zijn Kamferderivaten, Cinamaten, Benzimidazol derivaten en Debenzoylmethanen.

Ingrediënten van anti-zonnebrandcrèmes in de media

De afgelopen tijd is er veel te doen over de ingrediënten in antizonnebrandproducten. Verschillende ingrediënten zijn in de media geweest:

Nanodeeltjes

Sommige fysische filters bevatten hele kleine nanodeeltjes. Deze nanodeeltjes zijn toegevoegd om het totale werkzame oppervlakte te vergroten, het product beter werkzaam en smeerbaarder te maken en de welbekende ‘witte waas’ te verminderen. De nanodeeltjes zijn zo klein dat ze in het lichaam zouden kunnen dringen waaruit ze lastig te verwijderen zijn en celbeschadiging kunnen veroorzaken. In de praktijk blijkt de opname van de nanodeeltjes gelukkig minimaal te zijn bij een gezonde huid.

 Oxybenzone

Zonnefilter Oxybenzone (benzophenone-3) is een chemische filter die anders dan andere chemische filters gemakkelijk via de huid terecht kan komen in het bloed. Deze filter kan hormoonverstorend werken en kan teruggevonden worden in de urine of zelfs in de moedermelk. Er zijn nog geen duidelijke bewijzen dat dit kwaad kan maar uit onderzoeksresultaten met proefdieren zijn toch verontrustende uitslagen gekomen.

Parfum

Parfum in antizonnebrandcrèmes zorgen voor een lekker geurtje, maar kunnen in combinatie met zonlicht een reactie op de huid aangaan waardoor pigmentvlekken kunnen ontstaan.

 Wat betekent SPF?

De beschermingsfactor van een antizonnebrandcrème (Sun Protection Factor) staat voor het aantal keer dat de verblijfsduur in de zon kan worden vermeerderd zonder te verbranden. Beschermingsfactoren worden overal op dezelfde wijze getest en bieden dus overal ter wereld dezelfde bescherming. De beschermingsfactoren kunnen variëren van SPF 6 tot SPF 50+. Een zonbeschermingsfactor van 30 biedt 97% bescherming tegen UV-stralen.

Geen enkel product biedt 100% bescherming, daarom is het altijd aan te raden naast het gebruik van een crème ook uw huid te beschermen met kleding en zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken.

Welke SPF het beste bij u past is afhankelijk van uw huidtype, uw zongedrag en de sterkte van de UV-straling. Het advies van Huidzorg Houten: gebruik minimaal een factor 30 en herhaal het gebruik minstens iedere twee uur. Zo loopt u het minste risico op zonschade.

Houdbaarheid antizonnebrandcrème

Let goed op de houdbaarheid van de antizonnebrandcrème. De meeste crèmes blijven 6 tot 12 maanden na open goed. Wanneer u het product te lang bewaard of wanneer de verpakking vaak warm is geworden daalt de SPF en daarmee ook de bescherming aan de huid. De houdbaarheidsduur van uw crème kunt u vinden op het potje met openstaand dekseltje op de verpakking van het product.

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je te weinig product op de huid aanbrengt de SPF zoals geclaimd op het etiket drastisch terugloopt en onvoldoende beschermd tegen UV-straling. Het is van belang ongeveer 35 milliliter per insmeerbeurt aan te brengen om de beloofde bescherming te bereiken. Een handig hulpmiddel hiervoor is het aanhouden van een hoeveelheid van 7 theelepels voor het gehele lichaam.

Wist u dat…?

…wanneer u op reis zes uur per dag aan de zon wordt blootgesteld en iedere twee uur opnieuw smeert zijn voor een vakantie van twaalf dagen, zes flessen van 200 milliliter per persoon nodig.

Assortiment van antizonnebrandcrème bij Huidzorg Houten

Bij Huidzorg Houten hebben we meerdere antizonnebrand producten die uw huid bescherming bieden wanneer u heerlijk zit te genieten op een terrasje.

Anti-zonnebrandcrèmes zijn niet bedoeld om langer in de zon te kunnen blijven, maar om gedurende de tijd dat de zon niet kan worden gemeden, de huid extra bescherming te bieden.

12 juni 2015 | Auteur: Dana Dijs-Bom