Waarom ga je naar een huidtherapeut?

27 mei 2019 | Auteur: Dana Dijs-Bom
waarom-naar-huidtherapeut

De redenen waarom cliënten ons benaderen lopen uiteen. ‘Huidtherapeut’ klinkt heel medisch, alsof je echt een huidziekte moet hebben om bij ons terecht te kunnen. Om deze reden kozen wij ook voor de naam “Huidzorg”, want de zorg voor de huid is een veel breder gebied. In dit blogbericht leg ik uit in welke categorieën je onze cliënten kunt verdelen. Herken jij jezelf daar in?

1. Je hebt een terugkerend probleem met je huid of haargroei

Roodheid wat maar niet weg gaat, een litteken dat vervelend blijft trekken, haartjes op je kin die steeds stugger worden, pigmentvlekken die steeds meer opvallen of steeds meer puistjes in je gezicht: het is zomaar een greep van de problemen die we kunnen hebben met onze huid.

Meestal zijn we er in het begin niet van bewust dat het vervelend is, totdat je merkt dat je er eigenlijk dagelijks mee bezig bent. Je verblijft steeds langer in de badkamer. Of je gaat bepaalde activiteiten overslaan, zoals naar feestjes gaan of zwemmen. Sommige mensen worden pas bewust van hun huidprobleem als ze een foto van zichzelf terug zien of vragen krijgen van nieuwsgierige mensen. Je krijgt gevoelens van schaamte en denkt: dit is eigenlijk niet leuk meer…

Een grote groep mensen probeert eerst zelf middeltjes uit, zoals littekenzalf, make-up, bepaalde voeding, supplementen of sapjes, of huidproducten uit het buitenland waarvan ze reviews hebben gelezen. Elke keer is er weer een beetje hoop, want misschien werkt dit wel echt! Totdat je de moed opgeeft en op zoek gaat via internet naar een behandelaar.

De andere groep slaat het thuisdokteren over en gaat meteen op zoek naar een hulpverlener. Soms maken zij eerst een afspraak met hun huisarts, soms vragen zij eerst hun schoonheidsspecialist om raad. Door het gemak van internet is huidtherapie steeds bekender geworden, daarom maken veel mensen direct de stap richting de huidtherapeut.

2. Je hebt vroeger een huidprobleem gehad

Deze hulpvraag zien we steeds vaker in de praktijk: je hebt een huidklacht gehad, maar je stoort je nog aan de overblijfselen van deze klacht. Natuurlijk ben je blij en opgelucht dat je huidprobleem niet meer zo actief is, maar toch verlang je weer naar die huid van vroeger. Als het mogelijk zou zijn om de huid weer wat egaler en gladder te krijgen, waarom dan niet proberen?

Een herkenbaar voorbeeld zijn acné-littekens. De ontstekingen in de huid hebben een reliëf, grove poriën of putjes veroorzaakt aan het huidoppervlak. Omdat er steeds meer behandelmethoden zijn om collageen, ofwel bindweefsel, te stimuleren, neemt automatisch de vraag naar huidvergladding toe.

Huidschade na een huidprobleem kan zich ook uiten in de vorm van gesprongen bloedvaatjes, rode vlekken, goedaardige huidtumoren of pigmentvlekken na puistjes, irritatie, bacteriële infectie of ingegroeide haren. Gelukkig zijn er steeds meer effectieve technieken om de huid een tweede kans te geven en de sporen van het verleden enigszins uit te wissen of op zijn minst te verminderen.

3. Je hebt geen huidprobleem, maar je wilt iets doen tegen huidveroudering

‘Mensen die er jong uit zien voor hun leeftijd, zorgen goed voor hun gezondheid’, is tegenwoordig bewust of onbewust de opvatting. Er lang jong uit blijven zien en een ‘healthy lifestyle’ worden voor steeds meer mensen belangrijk en daardoor neemt ook de vraag naar preventie op het gebied van huidveroudering toe. Vooral dertigers en veertigers beseffen dat dit belangrijke jaren zijn om huidveroudering te vertragen. Dit kunnen we doen met behandelingen zoals peelings, micro-needling en fractionele laserbehandelingen. De huidtherapeut kan zinvol werk verrichten voor deze groep mensen, hoewel onderhoud belangrijk blijft.

Soms is het leed al geschied. Dan is er al zoveel collageen en elastine in de huid beschadigd, dat dit nog moeilijk te herstellen is. Een versnelde huidveroudering is bij de meeste mensen ontstaan door te veel zonnen in de jongere jaren. Ook chronische stress of traumatische levensgebeurtenissen kunnen snel tekenen in het gezicht. Daarnaast spelen de genen, alcoholgebruik, voeding en roken natuurlijk ook een belangrijke rol.

Bij deze groep cliënten is het verwachtingsmanagement zeer belangrijk. Vooral als het gaat om huidverslapping en rimpels moeten de wensen kloppen bij de haalbaarheid. Soms hebben mensen een plaatje in hun hoofd hoe ze er uit zouden willen zien en dan is het moeilijk om daar eerst van af te stappen. Om de huid voor lange termijn in de diepte te versterken is een langer en intensiever behandeltraject nodig. Huidversteviging gaat namelijk zeer geleidelijk. Daarnaast moet men enigszins bereid zijn om te dealen met sterke huidreacties, zoals tijdelijke roodheid, schilfering en zwelling.

4. Je hebt een normale huid en je wilt de huid gezond houden

Natuurlijk kan je ook bij de huidtherapeut terecht om juist je normale, gezonde huid te behouden. De huidtherapeut beschikt over wetenschappelijk bewezen preventieve protocollen voor een algehele gezonde huid met weinig tot geen tekenen van huidproblemen – met de essentiële tools die nodig zijn de huid gezond te houden en vroegtijdige beschadiging en huidaandoeningen te voorkomen.

Schamen is niet nodig!

Het is soms moeilijk om de stap te zetten en daadwerkelijk een afspraak te maken bij de huidtherapeut. Vaak komen er gevoelens van schaamte en onzekerheid bij kijken. Don’t worry, wij zijn veel gewend in de praktijk en hebben al zoveel voorbij zien komen. We kijken naar jou huid met belangstelling en vinden niets ‘vies’, ‘lelijk’ of ‘raar’. Huidtherapeuten hebben niet voor niets dit vak gekozen! Daarnaast oordelen we niet over jou als cliënt, maar zoeken we direct naar een oplossing om jou, het liefst zo snel mogelijk, van je klacht af te helpen. Daar gaan we uiteraard discreet mee om en nemen we de geheimhoudingsplicht in acht.

Afspraak maken bij Huidzorg Houten?

Herken jij jezelf in dit blogbericht en ben je benieuwd welke behandelingen en thuisproducten bij jou passen? Kom gerust eens langs bij Huidzorg Houten! We nemen uitgebreid de tijd voor je tijdens een vrijblijvend en kosteloos consult.

27 mei 2019 | Auteur: Dana Dijs-Bom