Wat doet vitamine C precies in de huid?

10 juni 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom
wat-doet-vitamine-c-precies-in-de-huid

Vitamine C, ook wel ascorbic acid in de wetenschap genoemd, is een anti-oxidant. Het wordt veel gebruikt in de cosmetica, doordat het een remmende werking heeft op de huidveroudering en pigmentvlekjes voorkomt. Inwendige inname van vitamine C verhoogt de weerstand, is belangrijk voor gezonde botten en tanden en zorgt voor betere wondheling.

Waarvoor wordt vitamine C gebruikt in cosmetica?

Vitamine C wordt uitwendig op de huid in cosmetica gebruikt voor verschillende indicaties, namelijk:

Effecten vitamine C op de huid

Het zuur in vitamine C zorgt voor een versnelde celdeling van de huid, waardoor de huid frisser oogt en gezonder is. Door deze reden wordt het ook vaak gebruikt als voorbehandeling op een peeling. De peeling kan dan gelijkmatiger inwerken op de huid en heeft een beter effect.

Ook heeft vitamine C effect op het proces van pigmentatie. Vitamine C voorkomt dat er teveel pigment door de huid wordt aangemaakt. Het geeft een mooie glow aan de huid en zorgt voor een egale huidskleur.

Bij Huidzorg Houten hebben we verschillende huidproducten waar vitamine C in zit of aan toegevoegd is, waaronder het 10% Vitamine C Serum van ZO Skin Health.

Iedereen is op zoek naar producten die echt iets kunnen doen voor onze huid. Het aantal ingrediënten op de markt is inmiddels niet meer te tellen. Probeer dan maar eens een product te vinden met een bewezen positieve werking. Om jullie een kleine beetje op weg te helpen leggen we in dit blogbericht uit waarom vitamine C zo’n belangrijk en werkzaam ingrediënt is en waarom vitamine C eigenlijk niet mag ontbreken in de dagelijkse huidverzorging.

Wat zijn anti-oxidanten?

Vitamine C wordt ook wel een anti-oxidant genoemd. En niet zomaar eentje! Vitamine C is één van de meest krachtige anti-oxidanten op het gebied van huidverzorging. Anti-oxidanten beschermen weefsel en het DNA in cellen tegen vrije radialen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen aanbrengen aan ons weefsel en aan onze cellen. Deze ontstane schade wordt dan ook wel ‘oxidatieve stress’ genoemd. Het ontstaan van vrije radicalen kan al bij een normale stofwisseling, maar ook door bijvoorbeeld roken en zonnen. Eén ding is zeker, oxidatieve stress kan een grote invloed hebben op de huidconditie.

Oxidatieve stress en huidveroudering

Vrije radicalen zijn één van de boosdoeners op het gebied van huidveroudering. Bij een overschot aan vrije radicalen raken de cellen hun controle kwijt en gaan ze zich binden aan gezonde cellen. De cellen worden op deze manier dus aangevallen en kunnen hierdoor zelfs vernietigd worden. Kortom veroorzaakt oxidatieve stress DNA-schade, tast het bindweefselvezels aan, maakt het de huid minder elastisch en zorgt het voor rimpels en ouderdomsvlekken.

Gelukkig heeft ons lichaam een natuurlijk beschermingsmechanisme, waarbij de vrije radicalen worden beperkt. Dit zijn de wel bekende anti-oxidanten die in vele soorten voorkomt. De kracht van een anti-oxidant zit hem in het feit dat deze een vrije radiaal een elektron teruggeven, zodat deze zich niet meer hoeft te binden aan de gezonde cel.

Anti-oxidanten in voeding

Het blijft belangrijk niet alleen in de huidverzorging rekening te houden met anti-oxidanten, maar ook in het dagelijkse voedingspatroon. Vitamines zijn bijvoorbeeld bekende anti-oxidanten die belangrijk zijn om binnen te krijgen. Denk hierbij aan vitamine B9 in bijvoorbeeld een banaan. Vitamine B5 in broccoli of vitamine C in sinaasappels. Helaas werkt alleen bergen sinaasappels eten niet als het aankomt op het bestrijden van vrije radicalen. Ons spijsverteringskanaal neemt maar een beperkte hoeveelheid vitamine C op en het overschot plas je weer uit. Daarnaast is de huid vaak pas als laatste aan de beurt bij het krijgen van een beetje vitamine C uit voedingsproducten. De organen hebben daar voorrang op.

De effecten van vitamine C in de huid

Nu we wat meer weten over de werking van anti-oxidanten, de voordelen hierbij en waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van producten met vitamine C is het ook belangrijk te weten wat nu precies de effecten op de huid zijn:

1. Vitamine C voor huidverjonging

Vitamine C ondersteunt de aanmaak van collageen. Dit is een eiwit dat helpt bij het behoud van de stevigheid en elasticiteit van de huid, zodat rimpels minder zichtbaar zijn/worden.

2. Vitamine C als vrije radicalen killer

Vitamine C bestrijdt vrije radicalen die ontstaan door oxidatieve stress in de cellen (door bijvoorbeeld zonnen of roken).

3. Vitamine C ontdoet de huid van dode huidcellen

Hogere concentraties vitamine C werken licht exfoliërend (afschilfering van de huid), waardoor de huid mooi dun en vitaal blijft. Een ander bijkomend voordeel is de mooie stralende gloed dit je hierbij krijgt.

4. Vitamine C zorgt voor een goede vochtbalans

Vitamine C ondersteunt een goede huidbarrière, waardoor de huid goed gehydrateerd blijft.

5. Vitamine C biedt bescherming tegen zonschade

Vitamine C herstelt niet alleen direct aangedane schade als gevolg van blootstelling aan UVB-straling, maar herstelt ook met terugwerkende kracht beschadigingen aan je huid. Het is daarom een echte must-have voor zowel de zomer als winter.

6. Vitamine C werkt egaliserend op pigmentvlekken

Vitamine C kan de productie van melanine door melanocyten (pigmentcellen) onderdrukken waardoor pigmentvlekken voorkomen worden.

7. Vitamine C repareert de beschadigde huid

Omdat vitamine C de wondheling stimuleert, littekens verzacht en roodheid verminderd, zetten huidtherapeuten vitamine C graag in bij ontstoken en rode huiden en huidaandoeningen als acné en rosacea.

Vitamine C in huidverzorging

Kortom, genoeg eigenschappen die we graag terugzien in producten die op de huid worden gesmeerd. Mocht je nu nog geen product met vitamine C in je badkamerkastje hebben staan is dit het moment hier verandering in te brengen!

Het is alleen ontzettend belangrijk goed te kijken producten waar vitamine C in verwerkt zitten. Dit heeft alles te maken met het feit dat vitamine C een instabiel ingrediënt is die snel zijn werking kan verliezen. Zodra vitamine C in aanraking komt met zuurstof, licht en/of water verliest het deels zijn werking. Mocht je dus een product willen met vitamine C is het heel belangrijk goed te kijken hoe deze verpakt is (het liefst een luchtdicht systeem). Daarnaast werkt vitamine C pas vanaf een bepaalde concentratie, namelijk 5% of hoger! Als laatste is de wijze van afgifte in de huid een belangrijke factor voor een goed werkend product. Om vitamine C daadwerkelijk in de huid te krijgen dient deze ingekapseld te zitten. Het het 10% Vitamine C Serum van ZO Skin Health voldoet aan deze voorwaarden, vandaar dat wij deze graag adviseren aan onze cliënten!

Advies over huidverzorging?

Wil je graag weten welke huidverzorgingsproducten bij jouw huid passen? Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een van de huidtherapeuten in via ons online boekingssysteem of neem contact op via 030 63 42 561.

10 juni 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom