Wat gebeurt er met de huid tijdens de overgang?

10 oktober 2023 | Auteur: Stephanie Rijks
wat-gebeurt-er-met-de-huid-tijdens-de-overgang

Op verschillende momenten in ons leven kunnen hormoonschommelingen ervoor zorgen dat onze huid er anders uit gaat zien en anders aanvoelt. De overgang of menopauze is een van die perioden die voor veel vrouwen ingrijpend kan zijn, zowel voor het lichaam als voor de huid. Er kunnen verschillende huidklachten ontstaan, waaronder een dunnere en droge huid, fijne lijntjes, acné of haartjes in het gezicht. Hoewel er geen wondermiddel is om deze veranderingen volledig te voorkomen, zijn er wel behandelingen, producten en leefstijl adviezen die de impact van de overgang op de huid verminderen.

De overgang en huidveranderingen

Je zit officieel in de overgang wanneer je een volledig jaar geen menstruatiecyclus hebt gehad. De meeste vrouwen ervaren de eerste symptomen eind veertig, begin vijftig en gemiddeld duren de symptomen tussen de vijf en vijftien jaar.

Elke vrouw ervaart de overgang anders, maar sommige huidveranderingen treden bij bijna elke vrouw op een bepaald moment vóór, tijdens en na de menopauze op. Enkele van de meest voorkomende huidveranderingen zijn:

Oorzaken van huidveranderingen tijdens de menopauze

Tijdens de overgang gebeuren er verschillende dingen in het lichaam en in de huid. Dit komt voornamelijk door een daling van het hormoon oestrogeen. We leggen je uit wat deze verandering kan betekenen voor de huid.

  • Minder oestrogeen: Dit hormoon helpt het lichaam vocht vast te houden. Wanneer oestrogeen afneemt, wordt de huid vaak erg droog. De afname van de oestrogeenproductie zorgt ook voor een vertraagde celvernieuwing, wat kan leiden tot een langzamere wondgenezing.
  • Verlies van collageen en elastine: Door de afname van oestrogeen daalt ook de productie van collageen en elastine in de huid. Deze bouwstenen geven de huid een gladde, soepele en jeugdige uitstraling. De verminderde productie hiervan zorgt voor de ontwikkeling van fijne lijntjes, rimpels en een slappe huid.
  • Androgenen: Androgenen zijn de mannelijke geslachtshormonen. Bij de meeste vrouwen fluctueren deze hormonen niet tijdens de menopauze, dus zijn ze op dezelfde niveaus aanwezig met minder vrouwelijke hormonen om ze in evenwicht te brengen. Dit kan leiden tot een toename van talg, acné, verstopte poriën en ongewenste haargroei in het gezicht.
  • Hogere pH-waarde: De pH-waarde van de huid verandert ook, deze wordt namelijk hoger. Dit zorgt voor een verstoring in de huidbarrière, waardoor de huid droger en gevoeliger kan worden en huidirritatie kan ontstaan.

Nu je de oorzaken van de huidveranderingen begrijpt, kunnen we je uitleggen hoe je met de juiste behandelingen, producten en leefstijl aanpassingen de impact van de overgang op de huid kan verminderen.

Huidbehandelingen tegen collageenverlies

Je kunt de huid optimaal in conditie houden door behandelingen te ondergaan die ervoor zorgen dat de huid meer collageen en elastine gaat produceren. Hierdoor zullen de tekenen zoals een droge huid, fijne lijntjes, rimpels en een slappe huid verminderen. Ook krijgt de huid een gelijkmatigere structuur en teint. Huidbehandelingen die de collageenproductie stimuleren:

Huidbehandelingen om de huidbarrière te versterken

Door de huidbarrière te versterken zorg je ervoor dat de huid minder kwetsbaar is en beter vocht kan vasthouden. Chemische peelings en SkinPen Microneedling maken de huid steviger en zorgen ervoor dat de huid gehydrateerd en gezond aanvoelt.

Huidbehandelingen tegen roodheid tijdens de menopauze

Roodheid in het gezicht door opvliegers of zichtbare vaatjes kunnen we behandelen met lichtflitstherapie. Deze behandeling zorgt voor een vermindering van vaatjes en diffuse roodheid, waardoor de huid er weer rustig en egaal uitziet. De roodheid van de ‘flare-ups’ door opvliegers neemt ook af.

Huidbehandelingen tegen acné en grove poriën

Door de talgproductie te reguleren, kunnen we acné en grove poriën verminderen. Huidbehandelingen die we hiervoor inzetten, zijn:

Huidbehandelingen tegen ongewenste haargroei

Haartjes op de bovenlip en kin tijdens de overgang kunnen ontzettend vervelend zijn. Als de haartjes donker gepigmenteerd zijn, kunnen we deze behandelen met laserontharing. Als de haartjes grijs of wit zijn, kunnen we deze behandelen met elektrische epilatie.

Orthomoleculaire therapie tijdens de menopauze

Wist je dat orthomoleculaire therapie ook een effectieve behandeling kan zijn tijdens de overgang? Door de juiste voedings- en leefstijlaanpassingen kun je de hormoonschommelingen en overgangsklachten verminderen. Hiervoor kun je terecht bij onze orthomoleculaire huidtherapeuten.

Huidverzorgings- en leefstijltips voor tijdens de overgang

Tot slot geven we nog enkele tips om je huid ook thuis op de beste manier te verzorgen!

  • Zonbescherming: zonnebrandcrème is het beste product om de huid te beschermen tegen het ontstaan van rimpels, pigmentvlekken en andere tekenen van huidveroudering. Smeer dagelijks met SPF30 of SPF50.
  • Hydrateren: tijdens de overgang kan je huid soms wat extra hydratatie gebruiken. Smeer dagelijks een hydraterende crème om droogheid te verminderen en te voorkomen.
  • Retinol: gebruik altijd retinol in je huidverzorgingsroutine als je werkt aan huidverbetering. Dit is het enige ingrediënt waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het de collageenproductie in de huid stimuleert.
  • Exfolieren: vergeet niet de huid regelmatig te exfoliëren. Glycolzuur is het beste als je last hebt van een droge huid en salicylzuur als je last hebt van een gevoelige of onrustige huid.
  • Leefstijl: vermijd stress, roken, alcohol en snelle suikers zoveel mogelijk. Zorg voor voldoende beweging en slaap en probeer voldoende te ontspannen.

Gratis advies

Heb je naar aanleiding van dit blog vragen over jouw huid of huidklachten? Neem dan gerust contact met ons op of plan een gratis en vrijblijvend intakegesprek in met een van onze huidtherapeuten.

10 oktober 2023 | Auteur: Stephanie Rijks