Wat is een fractionele laserbehandeling?

16 maart 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom
wat-is-een-fractionele-laserbehandeling

Er bestaan veel huidklachten die het gevolg zijn van schade in het bindweefsel, zoals acnelittekens, chirurgische littekens, brandwonden en striae. Ook rimpels en huidveroudering ontstaan door afbraak van bindweefsel en horen daarom in het rijtje. Met fractionele lasertherapie kunnen we zeer gecontroleerd en effectief schade van het bindweefsel herstellen, waardoor de huid sterker en gladder wordt. Benieuwd hoe dit werkt? Lees dan dit blogbericht en bekijk een filmpje van deze behandeling!

Waarom heet het “fractionele” laserbehandeling?

“Fractional”  heeft te maken met het feit dat maar een fractie van de huid behandeld wordt. Je kan de laserstralen zien als de waterstralen die uit een douchekop komen. Dus niet de volledige huid wordt behandeld, maar een gedeelte van de huid. Vroeger werd 100% van de huid behandeld en dan kreeg je wondgenezing vanuit de diepte. Het herstel duurde twee weken en in die twee weken was er kans op een gestoorde wondgenezing, een infectie en in het ergste geval littekenvorming. Dus die vorm van laseren gaf nogal wat complicaties.

Daarom is men de laatste jaren overgegaan naar de fractionele laser. Met fractionele lasertherapie krijg je niet alleen wondgenezing vanuit de diepte, maar ook vanuit de zijkanten, want je houdt kolommetjes met gezond weefsel over. Dus de huid is weer heel snel dicht en daardoor is het risico op complicaties nauwelijks aanwezig!

Hoe verloopt een fractionele laserbehandeling?

De kop van de laser wordt naast elkaar enkele milliseconden op de huid gezet. Dan voel je hete speldenprikjes. De kop van de scanner koelt ondertussen de huid, maar toch is de behandeling gevoelig. Op een gegeven moment ‘wen’ je aan het gevoel, waardoor je meer kan ontspannen.

Hoe werkt een fractionele laserbehandeling?

De huid wordt fractioneel ingestraald met alle laserstralen, dat betekent dat het water in die laserstraal wordt verwarmt. Het weefsel gaat coaguleren, dat houdt in dat de eiwitten gaan stollen. Het oude weefsel wordt opgeruimd en daarvoor komt gezond weefsel in de plaats. Tegelijkertijd wordt de collageenaanmaak gestimuleerd en uiteindelijk krijgt je een gezonder, steviger weefsel terug. Scheurtjes en schade in het bindweefsel worden hersteld met de fractionele laser.

Hoeveel fractionele laserbehandelingen zijn er nodig?

Dat kan niet allemaal in één keer, want je behandeld een deel van de huid en daardoor heb je meer behandelingen nodig om het uiteindelijke resultaat te krijgen. Soms zijn dat er drie, soms 5 en soms zelfs 7 behandelingen, ongeveer vier weken van elkaar gescheiden. Het is afhankelijk van de klacht. Daarna zal je ruim drie maanden moeten wachten tot na je laatste behandeling, tot je het eindresultaat kan zien, want zo lang werkt het effect van de laserbehandeling door.

Hoe toont mijn huid na de laserbehandeling?

De behandeling duurt ongeveer een half uur tot een uur. Je ziet na de behandeling dat de huid rood is en licht gezwollen. De roodheid kan twee dagen aanhouden en de zwelling neemt al binnen een half uur af. De huid kan wat branderig of prikkelend aanvoelen, maar dat is meestal dezelfde dag al verdwenen. Je hoeft dus geen vrij te nemen van je werk of feestjes te ontlopen. De behandeling past door de nieuwe techniek prima in je dagelijkse bezigheden.

Welke huidklachten komen in aanmerking voor fractionele lasertherapie?

De fractionele laser kan ingezet worden voor de behandeling van rimpels, maar ook acnelittekens en gewone littekens en striae.

Fractionele laserbehandeling bij acnelittekens

Ontstekingen ten gevolge van acne kunnen resulteren in acne-littekens. Het reliëf van deze littekens is vaak cosmetisch storend. Alle vormen van acnelittekens komen in aanmerking voor fractionele lasertherapie. Ook mildere vormen van acneschade, zoals restacne, grove porïen of een grove huidstructuur kunnen behandeld worden met fractionele laserbehandelingen. Meer info

Fractionele laserbehandeling bij huidveroudering & rimpels

“Fractionele non-ablatieve skin resurfacing” wordt de techniek genoemd die ingezet wordt om huidverjonging te geven aan de cliënt die de tekenen van huidveroudering wil verminderen. Deze huidbehandeling kan over het hele gezicht toegepast worden. Fractionele lasertherapie is ook perfect om dynamische en statische rimpels rondom de ogen en de mond te behandelen. Denk aan kraaienpootjes rond de ogen en verticale rimpeltjes op de bovenlip. Meer info

Fractionele laserbehandeling bij striae of huidstriemen (“stretch marks”)

Op het moment is dit de meest effectieve therapie voor behandeling van striae. De behandeling is het meest succesvol als de striemen nog lichtrood van kleur zijn. We behandelen striae bijvoorbeeld op de buik (na zwangerschap), maar ook striae op de benen, heupen, billen en armen. Meer info

Fractionele laserbehandeling bij littekens

Littekens die veroorzaakt zijn door een trauma of operaties kunnen minder opvallend gemaakt worden door fractionele lasertherapie. Daarnaast kunnen we met de ResurFX de littekens behandelen die ontstaan zijn na een brandwond, als ze niet hoger dan het normale huidniveau komen. Meer info

Meer weten over de fractionele laserbehandeling?

Benieuwd of de fractionele laserbehandeling voor jouw huidklacht een geschikte methode is? De huidtherapeuten van Huidzorg Houten beoordelen dit tijdens een persoonlijk intakegesprek en geven uitgebreid uitleg over deze behandeling. Voor meer informatie kan je alvast kijken op onze website of stel je vraag op onderstaand contactformulier.

16 maart 2016 | Auteur: Dana Dijs-Bom