Welke ingrediënten kunnen pigmentvlekken verminderen?

28 februari 2024 | Auteur: Dana Dijs-Bom
welke-ingredienten-kunnen-pigmentvlekken-verminderen

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken, waaronder melasma, ouderdomsvlekken, postinflammatoire hyperpigmentatie, sproetjes en zonschade. Pigmentvlekken komen voor bij ieder huidtype en op iedere leeftijd. Benieuwd welke ingrediënten in huidverzorgingsproducten pigmentvlekken verminderen? Lees dan snel verder!

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn opeenhopingen van pigment, ofwel melanine. Pigmentvlekken ontstaan vaak door blootstelling aan zonlicht, hormonale invloeden en/of erfelijke invloeden. Het ontstaan van pigmentvlekken is een gecompliceerd proces. De vorming van pigment bestaat uit meerdere fasen.

Combinatie behandelingen én producten

Pigmentcellen zijn erg gevoelig en het is moeilijk om het pigment te bereiken. Hierdoor is er helaas geen behandeling of product die alle soorten pigmentvlekken in één keer verminderd. Naast de behandelmogelijkheden bij ons in de kliniek, is het bij pigmentproblematiek net zo belangrijk om thuis ook aan de slag te gaan. Sterker nog, sommige behandelingen kunnen alleen uitgevoerd worden indien de cliënt ook pigmentremmende ingrediënten gebruikt. Bij de behandeling van pigmentvlekken moeten de pigmentcellen door deze ingrediënten tot rust gebracht worden, anders is er risico op verergering van pigmentvlekken. En dat wil niemand!

De behandelingen en producten die het beste ingezet kunnen worden, verschillen per huidtype en soort pigment. Daarnaast zal het resultaat altijd onderhouden moeten worden, anders kunnen pigmentvlekken weer terugkomen.

Welke ingrediënten kunnen pigmentvlekken verminderen?

We hebben een indeling gemaakt van belangrijke ingrediënten/producten die inspelen op de verschillende fasen bij pigmentvorming. Het beste is om alle fasen van pigmentvorming aan te pakken. Dat betekent ook dat er meestal meerdere ingrediënten nodig zijn voor zichtbaar effect.

Zonbescherming

Met een goede zonbescherming voorkom je de vorming van nieuw pigment en verergering van bestaand pigment. Bescherm de huid daarom dagelijks met een SPF 30 of hoger en kies voor een zonbescherming die zowel tegen UVA-straling als UVB-straling beschermt.

Pigmentremmers

  • Hydrochinon (hydroquinone): dit ingrediënt onderdrukt het enzym tyrosinase, waardoor er minder pigment wordt aangemaakt. Het kan irriterend werken op de huid, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn in het gebruik ervan (op recept verkrijgbaar).
  • Azelaïnezuur (azelaic acid): wordt soms ingezet als alternatief voor hydrochinon vanwege de vergelijkbare werking. Het geeft echter minder bijwerkingen dan hydrochinon.
  • Arbutine (arbutane): dit ingrediënt in qua werking ook te vergelijken met hydroquinone, maar arbutine is iets minder agressief voor de huid en geeft daardoor minder bijwerkingen, maar het is ook iets minder effectief.
  • Vitamine C (ascorbic acid): vitamine C kan de (overmatige) productie van melanine door tyrosinase onderdrukken waardoor pigmentvlekken worden voorkomen. Het werkt tegelijkertijd anti-oxiderend en ontstekingsremmend. Een combinatie met vitamine E versterkt de werking van vitamine C.
  • Kojic zuur (kojic acid): dit ingrediënt heeft ook een remmende werking op tyrosinase, maar zorgt tegelijkertijd ook voor een diepere penetratie in de huid van andere ingrediënten.
  • Zoethoutwortelextract: dit ingrediënt bevat van nature een hoog gehalte aan glabridin, welke een remmende werking heeft op het enzym tyrosinase.
  • Niacinamide (vitamine B3): verschillende onderzoeken en onze praktijkervaring laten zien dat dit ingrediënt erg goed kan werken bij het verminderen van pigment, doordat het de melanogenese onderdrukt. Het voordeel is dat er bij dit ingrediënt een kleine kans is op bijwerkingen en dat het ook een hydraterende en barrière herstellende werking heeft.

Exfoliërende ingrediënten

Exfoliatie is nodig voor een versnelde celdeling. Doordat er nieuwe en gezondere cellen worden aangemaakt, komt er een lichtere en minder gepigmenteerde huid tevoorschijn. Voorbeelden van ingrediënten:

  • Vitamine A zuur (tretinoïne): vitamine A zuur is een ingrediënt met verschillende voordelen. Het wordt vooral ingezet voor het verminderen van acné en fijne rimpeltjes. Daarnaast zorgt het ook voor een versnelde deling van de huidcellen. Door dit afschilferende effect op de huid kan het ook ingezet worden voor het verminderen van oppervlakkig gelegen pigment. Dit ingrediënt kan echter ook irriterend op de huid werken (op recept verkrijgbaar).
  • Retinol: retinol is een afgeleide van vitamine A zuur, maar is wel vrij verkrijgbaar. Het brengt overactieve pigmentcellen tot rust en zorgt voor een versnelde celvernieuwing. Qua werking is 1% retinol te vergelijken met de werking van 0,1% vitamine A zuur. Het kan net als vitamine A zuur irriterend werken op de huid, daarom is begeleiding bij het gebruik ervan belangrijk.
  • Verschillende soorten (fruit)zuren, zoals amandelzuur, melkzuur en glycolzuur: door de afschilferende werking kunnen deze zuren pigmentvlekken verminderen. Deze zuren zitten bijvoorbeeld ook in een aantal van onze chemische peelings.

Wat moet je niet doen bij pigmentvlekken?

Op internet kun je van alles terugvinden over (natuurlijke) middeltjes die pigmentvlekken zouden kunnen verminderen, zoals citroensap of appelciderazijn. Pas hiermee op, want deze producten zijn niet bedoeld op om de huid te gebruiken en kunnen juist verergering van het pigment veroorzaken.

Welke producten moet ik gebruiken?

Bij Huidzorg Houten verkopen we producten van ME Line en ZO Skin Health voor de behandeling van pigment.

De brightening lijn ZO Skin Health bevat producten met én zonder retinol om hyperpigmentatie aan te pakken, de huid te verhelderen en de algehele huidstructuur te verbeteren.

Behandeling van pigmentvlekken

Hoe oppervlakkiger het pigment in de huid aanwezig is, hoe succesvoller de behandeling. De keuze van behandeling wordt afgestemd op het type pigmentvlek, de locatie, de uitgebreidheid en de diepte van het pigment. Soms adviseert de huidtherapeut meerdere behandelmethoden te combineren. Tijdens het intakegesprek adviseert zij welke behandelmogelijkheden er zijn voor uw huid.

Meer informatie over pigmentvlekken verminderen?

Wil je meer weten over de behandelingen en producten die geschikt zijn voor jouw huid? Bel of mail ons gerust om een vrijblijvend gesprek in te plannen met een van onze huidtherapeuten. We leggen je graag meer uit over de behandeling van pigment! Je kunt contact met ons opnemen via 030 63 42 561 of direct online een intakegesprek inplannen.

Andere blogberichten over pigmentvlekken

28 februari 2024 | Auteur: Dana Dijs-Bom