Zwangerschap en huidklachten

24 juli 2015 | Auteur: Dana Dijs-Bom
zwangerschap-en-huidklachten

Dat je tijdens de zwangerschap niet alleen op een roze wolk zit wist je misschien al, want bijna iedere zwangere vrouw krijgt in meer of mindere mate te maken met zwangerschapskwaaltjes. De huid wordt beïnvloed door de zwangerschapshormonen. Hierdoor kunnen bepaalde huidklachten ontstaan of verergeren. In dit blog gaan we in op zwangerschap en huidklachten. We maken onderscheid in verschillende huidklachten.

Striae bij zwangerschap

Striae ofwel zwangerschapsstriemen is een bekend en vervelend bijverschijnsel tijdens de zwangerschap. Het ontstaat meestal in de zesde en zevende maand. Het zijn roze of paarsige strepen op de buik, borsten, dijen en soms in de liezen. Ze lopen in de splijtlijnen van de huid. Het is vaak familiair, dus als je moeder er ook last van had dan is de kans groter dat je het zelf ook ontwikkeld.

Striae is het gevolg van uitrekking (scheurtjes) van het onderhuids bindweefsel. Na de zwangerschap trekt de kleur weg uit de strepen en blijven er witte strepen over. Deze vallen een stuk minder op dan de roze/paarsige variant, maar worden vaak nog als storend ervaren.

Tips van de huidtherapeut bij striae door zwangerschap

Indien je je na de bevalling nog stoort aan striae op de buik, kan je ervoor kiezen deze te laten vervagen door de huidtherapeut. Dit kan met de EndyMed 3DEEP INTENSIF in combinatie met de EndyMed 3DEEP FSR of met fractionele laserbehandelingen. Met deze behandelingen stimuleren we de bindweefselcellen tot aanmaak van collageen en elastine. De huid zal na de behandeling herstellen en nieuw collageen aanmaken, waardoor de huid in de diepte weer sterker wordt.

Geloof niet te sterk in de werking van speciale crèmes voor striae. Scheurtjes in het bindweefsel bevinden zich in de diepere huidlagen, daar waar crèmes niet kunnen komen. Het is wel goed om de huid soepel en gehydrateerd te houden met olie of crème. De masserende bewegingen hierbij hebben ook zeker een positieve invloed op de huiddoorbloeding. Lees meer over striae en de behandeling van striae.

Acné bij zwangerschap

Denk je af te zijn van jeugdpuistjes, ontstaan ze in de zwangerschap opnieuw! Doordat talgklieren actiever worden tijdens de zwangerschap onder invloed van zwangerschapshormonen, kunnen klachten als acné verergeren of ontstaan. Dit komt meestal voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap. De talg op zich is ook dikker en daardoor is er meer kans dat dit in de huid blijft zitten en mee eters en puistjes veroorzaakt. Het gaat meestal vanzelf weer over na de zwangerschap, maar soms kan het maanden duren. Lees meer over acné bij volwassenen.

Tips van de huidtherapeut bij acne door zwangerschap

Om van de storende puistjes af te komen is een acnébehandeling tijdens de zwangerschap een optie. Bij de behandeling houdt de huidtherapeut rekening met de verhoogde gevoeligheid van de huid en passen we het productgebruik aan. Salicylzuur in hogere concentratie dan 2% en tretinoïne (of vitamine A-zuur) zijn stoffen die niet gebruikt mogen worden tijdens zwangerschap. Lage doseringen van benzoylperoxide (doodt de bacteriën) en glycolzuur of amandelzuur zijn wel veilig. Tijdens de behandelingen kijkt de huidtherapeut goed wat jouw huid nodig heeft en kan je persoonlijk adviseren.

Pigmentvlekken bij zwangerschap

Bepaalde zwangerschapshormonen als oestrogeen en progesteron kunnen pigmentcellen prikkelen en activeren. Bij (overmatige) blootstelling aan de zon kunnen er pigmentvlekken ontstaan. Dit noemen we melasma ofwel het ‘zwangerschapsmasker’. Dit zijn donkere pigmentvlekken in het gelaat, voornamelijk op het voorhoofd, de bovenlip en de wangen. In de zomer is hier meer kans op. Het gaat vaak vanzelf over na de bevalling, maar soms kan het ook langer zichtbaar blijven.

Tips van de huidtherapeut bij pigmentvlekken door zwangerschap

Uiteraard is het belangrijk om elke dag herhaaldelijk met antizonnebrandcrème met hoge SPF te gebruiken om pigmentvlekken te voorkomen. Mocht je toch last krijgen van huidvlekken, dan is het tijdens de zwangerschap veilig om producten op basis van o.a. Vitamine C (concentratie hoger dan 4%), Niacinamide en Koijic Acid te gebruiken, zoals ZO Skin Health 10% Vitamine C Serum en ZO Skin Health Brightalive.

Een huidtherapeutische behandeling tegen pigmentvlekken raden wij af tijdens de zwangerschap, omdat de pigmentcellen dan nog onvoorspelbaar reageren op prikkelingen.

Indien de pigmentatie aanhoudt na de zwangerschap, kun je de ME Line pigmentbehandeling ondergaan. Deze behandeling is gericht op het verminderen van het pigment, het stabiliseren van de pigmentcel en op het voorkomen van nieuwvorming van pigment.

Beharing bij zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van veranderde haargroei op verschillende plaatsen van het lichaam. Dit komt door verlenging van de groeifase van het haar, het valt dus minder uit dan normaal. Waar het haar op de hoofdhuid vaak mooier en dikker is tijdens de zwangerschap, komt vooral in het gezicht en in mindere mate op benen en armen meer beharing voor. De mooie bos haar op het hoofd wordt bij de meeste vrouwen na de bevalling weer dunner door haaruitval. Ook het gezichtshaar en het eventuele haar op armen en benen verdwijnt weer meestal binnen een half jaar na de bevalling.

Tips van de huidtherapeut bij overbeharing door zwangerschap

Indien na de zwangerschap de beharing niet vanzelf verdwijnt, kun je in aanmerking komen voor definitieve laserontharing bij donkere haren of elektrische epilatie bij lichte haren. Theoretisch zijn deze behandelingen veilig te ondergaan tijdens zwangerschap. Aangezien de huid tijdens zwangerschap erg gevoelig is en anders kan reageren, adviseren wij om te wachten tot na de zwangerschap en tot de hormoonhuishouding weer gestabiliseerd is.

Bloedvaten bij zwangerschap

Door de werking van zwangerschapshormonen wordt er meer bloed in het lichaam rond gepompt. Ook de bloedvaten worden soepeler en de druk op de vaten wordt groter. Hierdoor kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals: spider naevi en couperose, beenvaatjes, spataderen en vochtophoping (oedeem).

Gesprongen bloedvaatjes in het gezicht

Spider naevi, ofwel rode spinnetjes, ontstaat bij 2/3 deel van alle zwangeren en komt voornamelijk voor in het gezicht en de hals. Het ziet eruit als een rood puntje op de huid met allemaal fijne, rode uitlopertjes, het lijkt dus op een spinnetje. Het ontstaat meestal tussen de tweede en vijfde maand. Ze verdwijnen meestal binnen drie maanden na de bevalling, maar soms blijven ze zichtbaar.

Indien na de bevalling gesprongen rode adertjes nog zichtbaar in het gezicht zijn, is lichtflitstherapie (IPL) een goede oplossing. Doorgaans zijn er één tot drie behandelingen nodig om van couperose of storende gesprongen bloedvaatjes af te komen.

Blauwe en rode beenvaatjes na zwangerschap

Na één of meerdere zwangerschappen heeft een vrouw ook meer kans op het ontwikkelen van rode en blauwe adertjes op de benen. Dit zijn bezemrijsvarices. De adertjes hebben geen functie meer in de bloedsomloop en zijn meestal cosmetisch ontsierend.

Huidzorg Houten gebruikt de Long Pulsed Nd:YAG 1064 nm. Met deze laser kunnen we gesprongen bloedvaatjes en oppervlakkige beenvaatjes van 0.1 tot 4.0 mm doorsnede verwijderen. De laser geeft over de hele lengte van het bloedvat pulsen af. Deze laten zogenaamde ‘laspuntjes’ achter, die het bloed doen stollen. De kleur van het stilstaande bloed absorbeert het licht van de laserpulsen. Hierdoor raken ook de wanden van de vaatjes verhit en klappen ze dicht. Het omliggende weefsel van het gelaserde bloedvat wordt minimaal verwarmd, dus de huid zelf blijft intact. In de maanden na de behandeling ruimt het lichaam via het lymfevatenstelsel de restanten van de kapotte vaatjes op.

Vochtophopingen (oedeem) en spataderen bij zwangerschap

Dikke enkels, voeten en handen ontstaan doordat bloedplasma uit de bloedbaan treedt. Het kan pijnlijk en oncomfortabel zijn. Spataderen komen bij 40% van de vrouwen voor en zijn het gevolg van verhoogde druk en de aderen in de liezen en bekken. De dikke buik drukt op deze vaten. Spataderen kunnen ook in de schaamstreek voorkomen.

Om vochtophopingen en spataderen aan de benen te voorkomen, is het belangrijk om te blijven bewegen en lang zitten en stil staan te vermijden. Om de druk op de aderen te verminderen, kan je de benen omhoog leggen. Met het dragen van speciale elastische kousen zorg je dat de terugstroom van het bloed richting het hart makkelijker gaat. Twee paar kousen worden vanuit de basisverzekering vergoed door de verzekeraar (op verwijzing van de huisarts).

Stralend zwanger zijn!

Bovenstaande huidklachten zijn natuurlijk vervelend, maar troost je, bijna iedere zwangere krijgt er in meer of mindere mate mee te maken! Zoals je leest zijn er heel wat tips om de huidklachten te verminderen. Schamen voor deze klachten hoeft natuurlijk niet. Je lichaam is bezig met een topprestatie! Daarnaast ziet de buitenwereld jou als stralende zwangere vrouw.

De meeste huidklachten zijn tijdelijk. Probeer geduld te hebben en kijk er positief naar. Hoe vervelend het ook is, je krijgt er iets heel moois voor terug. En in de tussentijd ben je altijd welkom bij de huidtherapeut voor behandeling en advies. Wij nemen graag alle tijd voor je.

24 juli 2015 | Auteur: Dana Dijs-Bom