couperoseIeder mens heeft duizenden bloedvaatjes, die ons lichaam van voeding voorzien en afvalstoffen afvoeren. Deze vaatjes zijn kwetsbaar en wanneer de vaatwanden verzwakt zijn, kunnen ze zichtbaar worden in het gezicht. De verwijde bloedvaatjes variëren van kleur, van lichtrood tot donkerpaars. De verwijde bloedvaatjes noemen we couperose als ze in grotere aantallen voorkomen als een netwerkje in het gezicht.

Oorzaken van couperose

Couperose ontstaat meestal op middelbare leeftijd. Met het ouder worden, verzwakken ook de vaatwandjes. Daarnaast wordt de huid dunner, waardoor de gesprongen bloedvaatjes meer zichtbaar kunnen worden. Couperose komt voor in familiepatronen, dus erfelijke aanleg speelt een rol. Daarnaast kan roken, overmatig zonnen, zwangerschap, sommige medicatie, zoals bloedverdunners couperose verergeren. Couperose kan ook een symptoom van onderliggende huidproblemen zijn, zoals rosacea.

Locaties couperose

Couperose komt meestal voor in het gezicht, namelijk op de konen, neus, neusvleugels, wangen, kin, zijkanten van de hals (zie ook: Poikyloderma van Civatte) en decolleté.

Behandeling van couperose

Couperose trekt niet meer vanzelf weg en kan ontsierend gevonden worden. De gesprongen bloedvaatjes spelen geen rol meer bij de aanvoer van zuurstof of afvoer van afvalstoffen in de huid. Daarom kunnen ze veilig verwijderd worden.

1. Lichtflitstherapie bij couperose

Couperose en andere roodheden behandelen we met lichtflitstherapie (IPL). Het Harmony handstuk geeft korte lichtimpulsen af van speciaal groen licht. Deze energie van het licht wordt opgenomen door de rode kleur van de oppervlakkige vaatjes en niet door de omringende huid. Door de warmte stolt het bloed en gaan de bloedvaatjes kapot, waarna het lichaam deze vervolgens zelf opruimt.
Meer over deze behandeling »

2. Elektrocoagulatie bij couperose

Door de komst van lichtflitstherapie wordt elektrocoagulatie zelden toegepast bij de behandeling van couperose, omdat deze techniek arbeidsintensiever en tijdrovender (dus minder effectief) is in vergelijking met lichtflitstherapie. Toch kan elektrocoagulatie een uitkomst bieden bij moeilijk bereikbare locaties, zoals de ooghoeken, of ter nabehandeling van lichtflitstherapie.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van couperose

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.