dermatosis-papulosa-nigraDermatosis papulosa nigra zijn kleine bruinzwarte bultjes op de gepigmenteerde huid. Dit zijn volledig goedaardige huidtumoren, ze komen veel voor op de wangen, slapen en voorhoofd, maar ook in de hals en op de borst. Dermatosis papulosa nigra zien we veel bij mensen met een donker huidtype en Aziatische mensen. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Dermatosis papulosa nigra is een variant van verrucae seborrhoicae (ouderdomswratten) en eveneens niet besmettelijk. De bultjes hebben een doorsnede van 1 tot 3 mm en zijn meestal licht verheven.

Oorzaak dermatosis papulosa nigra

De vorming van dermatosis papulosa nigra begint meestal vanaf het 40ste levensjaar en neemt toe bij het ouder worden. Het is niet bekend wat de oorzaak is van dermatosis papulosa nigra. Zon zou een uitlokkende factor kunnen zijn en meestal is er sprake van erfelijke aanleg. Er zijn geen manieren om de vorming van de bultjes te voorkomen.

Behandeling van dermatosis papulosa nigra

Indien de bruinzwarte bultjes in het gezicht of op het lichaam cosmetisch storend zijn, kunt u ze laten verwijderen door de huidtherapeut. In de meeste gevallen blijkt behandeling zeer succesvol. De huid zal hierdoor een gladder en egaler aanzien krijgen. De huidtherapeut gaat nauwkeurig te werk en verwijdert alleen de verheven huid, zodat het risico op littekens of pigmentverschuivingen zeer klein is.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de oorzaak en de uitgebreidheid van dermatosis papulosa nigra, maar meestal zijn één tot drie behandelingen voldoende. Het is mogelijk dat de verhevenheden in de toekomst terugkomen en onderhoud in de vorm van herhaalbehandelingen nodig is.

1. Spotaway bij dermatosis papulosa nigra

De SpotAway is een klein en handig apparaat dat op een veilige laagstroom werkt. Het is voorzien van een puntige elektrode, die net boven het bultje gehouden wordt en deze zal verschrompelen. De korstjes vallen na een week af en de huid herstelt zonder littekenvorming.
Meer over deze behandeling »

2. Elektrocoagulatie bij dermatosis papulosa nigra

Bij elektrocoagulatie gebruiken we een klein naaldje en een elektrisch stroompje die de bultjes heel secuur vanaf de oppervlakte van de huid verhitten. De verhevenheid wordt daarbij verweekt en zal daarna verschrompelen. De behandeling is nauwelijks voelbaar. Er ontstaat een klein oppervlakkig korstje. Deze valt meteen of na enkele dagen af.
Meer over deze behandeling »

3. Lichtflitstherapie bij dermatosis papulosa nigra

Er kan ook gekozen worden voor lichtflitstherapie (IPL) indien de dermatosis papulosa nigra niet verheven zijn. Lichtflitstherapie kan toegepast worden op het gezicht, handen, decolleté en alle grotere oppervlakken verspreid over het gehele lichaam. Alleen het bruinzwarte bultje wordt behandeld, niet de omliggende huid. Na enkele dagen schilferen de behandelde plekjes af.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over behandeling van dermatosis papulosa nigra

De huidtherapeut bespreekt met u tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.