diffuse-roodheidMet diffuse roodheid spreken we van een blijvende, eventueel vlekkerige roodheid van de huid, meestal rond de wangen en neus en de zijkanten van de hals. Er zijn veel mensen die last hebben van een rode huid, maar weten meestal niet waar het vandaan komt en wat zij er aan kunnen doen. We hopen dat u meer helderheid krijgt na het lezen van deze pagina.

Oorzaken diffuse roodheid

Sommige mensen hebben van nature een huid die snel rood wordt. Met name mensen met een licht huidtype en een dunne, reactieve huid. Zij verbranden ook snel door de zon. Meestal komt een rode huid voor in familiepatronen, dus spreken we van een erfelijke aanleg. Om meer oorzaken te benoemen moeten we onderscheid maken tussen vluchtige roodheid en blijvende roodheid:

Vluchtige roodheid

Een tijdelijk rood gezicht is onschuldig en trekt weer weg zodra de bloedvaten samentrekken. Roodheid in het gezicht kan vele oorzaken hebben, denk aan blozen, koorts, stress, vermoeidheid, allergieën, alcohol, een hoge bloeddruk of opvliegers. Een rood gezicht gaat dan vaak samen met warmte, een verhoogde doorbloeding door verwijding van bloedvaten of emoties. Meestal is er sprake van een samenspel van factoren.

Blijvende roodheid

Een rode huid wordt vaak gezien als onderdeel van couperose, rosacea, zonschade of andere onderliggende huidprobleem. In dat geval kunt u terecht bij de huidtherapeut voor behandeling.

Permanente roodheid kan ook gepaard gaan met een onderliggende huidziekte, zoals eczeem, psoriasis, zonverbranding, ulerythema ophryogenes, overgevoeligheid, een allergische reactie of infectieziekten. Hierbij kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts of dermatoloog.

Huidproblemen met diffuse roodheid

Er zijn veel verschillende huidproblemen waarbij diffuse roodheid op de voorgrond staat. Op de pagina’s van de huidproblemen leest u per indicatie welke behandelmogelijkheden er zijn.

Roodheid door couperose

couperoseWanneer de wangen, neus of kin roodgekleurd zijn, kan dat veroorzaakt worden door een fijn netwerk van verwijde rode bloedvaatjes in het gezicht. Wanneer deze verwijde bloedvaatjes in grotere aantallen voorkomen in het gezicht, spreken we over couperose.

Roodheid van de hals

De rode, roestbruine verkleuring van de zijkanten van de hals noemen we ‘zonnehals’ of Poikiloderma van Civatte. Deze vorm van roodheid komt veel voor bij zonaanbidders van middelbare leeftijd en dat zijn er in Nederland veel! Kenmerkend is dat het schaduwgebied in het midden van de hals niet verkleurd is.

Roodheid door rosacea

Rosacea is een ontstekingsaandoening van de huid, die zich tot verschillende stadia kan ontwikkelen. Meestal begint rosacea met diffuse roodheid door vaatverwijding en kleine gesprongen bloedvaatjes op de wangen en neus. Later kan dit gebied uitbreiden en ontsteken. Rosacea heeft een chronisch karakter, maar de symptomen kunnen verminderd worden, waardoor de huid een rustig beeld blijft vertonen. Het is belangrijk dat rosacea tijdig behandeld wordt. De huidtherapeut kan veel betekenen voor mensen met rosacea.

Roodheid bij een wijnvlek

Een wijnvlek (naevus flammeus) is een aangeboren rode vlek in de huid veroorzaakt door verwijde bloedvaatjes in de huid. Ook zijn er méér bloedvaatjes in de huid aanwezig. Bij Huidzorg Houten behandelen we wijnvlekken zeer succesvol.

Roodheid bij een ooievaarsbeet

De ooievaarsbeet (naevus van Unna) is een egaal rozerode vlek, vaak zichtbaar in de nek of het achterhoofd. De ooievaarsbeet trekt meestal binnen een jaar na geboorte spontaan weg, maar kan bij sommige mensen het hele leven zichtbaar blijven.

Roodheid bij een gevoelige huid

Roodheid kan ook een teken zijn dat de huid gevoelig reageert op irriterende stoffen, die de (droge) huid binnen dringen en irriteren. Kunstmatige toevoegingen zoals conserveringsmiddelen, alcohol, parfum en kleurstoffen zijn bekende stoffen die een reactie kunnen uitlokken. Er is onderscheid te maken tussen een allergische reactie (contactallergie) en een eenmalige huidirritatie door een prikkeling op de huid (reactie op cosmetica). Een reactie op cosmetica heeft niets te maken met het afweersysteem, het kan namelijk bij iedereen gebeuren.

Roodheid door dermatitis

De aanwezigheid van roodheid, blaasjes, jeuk en schilfers kunnen duiden op een ontstekingsreactie van de huid. We spreken dan over een vorm van ‘dermatitis’. Voorbeelden van huidklachten die onder deze categorie vallen zijn eczeem, contactallergie, luieruitslag en psoriasis. Deze klachten worden onderzocht en behandeld bij de dermatoloog.

Behandeling van diffuse roodheid

Bij Huidzorg Houten weten de huidtherapeuten goed raad met bovenstaande blijvende roodheid in het gezicht en op het lichaam. Afgelopen jaren hebben we al veel mensen blij gemaakt door diffuse roodheid in het gezicht te verminderen.

Het ontstaan van diffuse roodheid is vaak erfelijk bepaald en vorming van nieuwe roodheden en bloedvaatjes kunnen we niet uitsluiten. Nieuwvorming kunt u vertragen door andere oorzaken te vermijden zoals overmatig zonnen, alcoholgebruik en roken. Naast behandeling is het belangrijk uw huid regelmatig met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger in te smeren en de juiste huidproducten te gebruiken.

1. Lichtflitstherapie (IPL) bij diffuse roodheid

Voor de meeste indicaties komt lichtflitstherapie (IPL) het beste in aanmerking. Lichtflitstherapie is een effectieve methode om oppervlakkig gelegen bloedvaatjes en rode huidkleurverschillen op allerlei lichaamsdelen te verwijderen of te verminderen. Het IPL-handstuk geeft lichtpulsen met een hoge energie intensiteit van groen licht af. Deze energie wordt wel opgenomen door de rode kleur van de oppervlakkige vaatjes, maar niet door de omringende huid. Door de warmte gaan de bloedvaatjes kapot waarna het lichaam deze vervolgens zelf opruimt.
Meer over deze behandeling »

2. Peelings bij diffuse roodheid

Diffuse roodheid die uitgelokt wordt door een ontstekingsreactie van de huid, kan tevens behandeld worden door milde peelings op basis van natuurlijke zuren. Deze speciale peelings verbeteren de huidbarrière, verminderen de roodheid, stimuleren de genezing van de opperhuid en voorkomen toekomstige irritatie. Daarbij gebruikt de huidtherapeut producten met kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten.
Meer over deze behandeling »

3. Camouflagetherapie bij diffuse roodheid

Lycogel is een kleurcorrigerende camouflage die de huid laat ademen en daarmee het herstelproces na een behandeling versnelt. De producten van Lycogel zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor toepassing door artsen onmiddellijk na cosmetische behandelingen. Ook bij rosacea is Lycogel een uitkomst, aangezien Lycogel ontstekingen en roodheid vermindert en de gevoelige huid verzorgt en verzacht. Tevens beschermt Lycogel uw huid voor UV-straling met SPF 30.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over de behandeling van diffuse roodheid

De huidtherapeut bespreekt tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.