droge-huidVeel mensen hebben last van een droge huid. En droge huid komt voor in alle leeftijdscategorieën; van kinderen tot ouderen. Met name in de herfst- en wintermaanden neemt de kans op een droge huid toe. De huid is ruw, voelt trekkerig aan en kan jeuken. Op een gegeven moment gaat de huid schilferen, er verschijnen kloven en de huid kan rood kleuren. Soms is de huid zo droog, dat het open barst, dat kan erg pijnlijk zijn.

Ontstaan van een droge huid

Het bovenste laagje huid heeft een belangrijke barrièrefunctie. Het beschermt ons tegen allerlei indringers van buitenaf, zoals chemische stoffen, bacteriën en andere micro-organismen. Om de huidcellen heen ligt een vettig laagje bestaande uit een eiwit en een zogeheten ‘Natural Moisturizing Factor‘. De huidcellen worden onderling nog meer opgevuld met een vettig smeerseltje bestaande uit cholesterol, ceramides en triglyceriden. De huid produceert dus vanuit de onderliggende lagen een natuurlijk oliefilmpje. Hieruit wordt een unieke huidflora gevormd, met eigen huidbacteriën, die zich prima thuis voelen in dit olielaagje. Bij een droge huid is er sprake van vochtverlies in de huidlagen. De natuurlijke barrièrefunctie is aangetast door een tekort aan huidvetten.

Oorzaken van een droge huid

Naast erfelijke aanleg en het fysiologische verouderingsproces van de huid hebben onderstaande omgevingsfactoren invloed op het ontstaan van een droge huid.

1: Droge huid door de hedendaagse hygiëne

Tegenwoordig is het de normaalste zaak om dagelijks onder de douche te springen. We moeten er misschien niet aan denken om twee keer per week te douchen. We douchen daarbij ook graag lekker warm, vooral in de winter. Douchen is een soort remedie voor de stijve spieren geworden. Onze huid is niet ‘ingesteld’ op een dagelijkse, lange en warme douche. De vetten in onze huid, huidlipiden genoemd, verdampen hierdoor. Ook bij het afdrogen. De meeste douchegels die we gebruiken bevatten zeep. Zeep spoelt de beschermende huidlipiden weg. De huid heeft een aantal dagen nodig om weer te herstellen, maar krijgt die kans niet. Mensen die bijvoorbeeld voor hun werk dagelijks hun handen met zeep of andere reinigingsmiddelen moeten wassen merken dat goed.

2: Droge huid door consumptie van snelle suikers

Droogte ontstaat door hitte. Bij een droge huid is de verbranding in het lichaam te hoog. Ieder orgaan gebruikt een vuurtje om stoffen op te nemen en om te zetten in lichaamseigen stoffen. Ook de huid. Dit wordt katabolisme genoemd. Geraffineerde koolhydraten met snelle suikers hebben een hoge verbrandingsgraad en leveren een belangrijke bijdrage aan een droge huid. De afvalproducten belasten onze uitscheidingsorganen, zoals de lever en de nieren. Daarnaast hopen de afvalstoffen op in het bindweefsel en het vetweefsel, wat naast een droge huid ook een duidelijke relatie heeft met diverse huidklachten zoals acne, cellulitis en eczeem.

3: Droge huid als onderdeel van verouderingsproces

Droogheid van de huid is een verschijnsel van het verouderingsproces. Hormonale veranderingen, de mate van expositie aan zonlicht, voeding, roken en genetische aanleg bepalen hoe snel een huid verouderd. De hoornlaag wordt dunner en vlakker bij het ouder worden. De snelheid van de celdeling neemt af en de levende cellen (die water bevatten) zijn minder regelmatig verdeeld en minder ‘vol’ van vorm. Daardoor kunnen schadelijke stoffen beter de huid indringen. Daarnaast kan het water in de hoornlaag zich minder goed binden en neemt de productie van talg in de talgkliertjes af. Veel ouderen hebben last van jeuk; het is de meest voorkomende huidklacht bij patiënten boven de 65 jaar.

4: Droge huid door klimatologische omstandigheden

Bij de eerste koude dagen in de herfst, zodra de verwarming weer aan gaat, beginnen de eerste klachten over een droge huid. We krijgen gebarsten lippen en een trekkerig gevoel na het douchen. Vooral in de winter, bij vorst en een schrale oostenwind nemen de klachten toe, met kloven, schilfers, roodheden en jeuk. De droge lucht binnen én buiten zorgen dat het water in de huid makkelijker verdampt. In de zomer kan de zon natuurlijk ook flink uitdrogen, vooral in combinatie met chloor- en zeewater. Het is ook goed te merken aan een omgeving met airconditioning, bijvoorbeeld op het werk of bij (langere) vluchten in het vliegtuig.

De belangrijkste tips om een droge huid te voorkomen

Tip 1: Douche met mate

Het is beter om niet elke dag te douchen. Doet u dit liever niet, gebruik dan in ieder geval geen zeep, maar een doucheolie. En douche wat korter en minder warm. U zult het verschil meteen opmerken. Droog de huid niet te ruw af, maar dep de huid droog met een handdoek. Het is overigens beter om de huid in te smeren als de huid nog licht vochtig is, zo verdampt niet al het water uit de huid. Als u in bad gaat, voeg dan olie aan het water toe.

Tip 2: Invetten van de droge huid

Hoe droger de huid is, hoe vetter de zalf moet zijn. Het vette laagje trekt niet in, maar zorgt voor een beschermend schild, waardoor er niet nog meer water uit de huid kan onttrekken. Het krijgt zo even de tijd om extra huidvetten aan te maken. Crèmes met huideigen vetten, zoals fosfolipiden, ceramides en vetzuren kunnen de huidbarrière weer goed herstellen. Ook ureum staat bekend om vochtvasthoudende eigenschappen.
Het klinkt niet heel aantrekkelijk, maar plantaardige oliën (zoals zonnebloemolie of olijfolie) zijn de meest effectieve, veilige en goedkope middelen om een droge huid te verzorgen. We gebruiken doorgaans liever een bodylotion die ‘meteen intrekt en lekker ruikt’. Vochtinbrengende crèmes zijn populair, maar de huid is juist waterafstotend en kan helemaal geen vocht opnemen. De huid wordt zelfs droger van water. Kijk maar naar de handen bij een heerlijk lang bad; de vingertoppen verrimpelen. De watermoleculen van buitenaf trekken het water uit de huid.

Tip 3: Kijk een kritisch naar uw voedingspatroon

Wees matig met suikers en snelle koolhydraten, zoals witte suiker, witte meelproducten en zoete tussendoortjes. Krijgt u voldoende eiwitten en essentiële vetten binnen? Dit zijn bouwstoffen met een lage verbrandingsgraad. Vooral omega 3 en 6 en vitamine E zorgen voor sterke celwanden, zodat het water in de (levende) cel blijft. Eet voldoende noten, vis en avocado. Dit zijn de belangrijkste cosmetische ingrediënten voor een gezonde huid. Door te kiezen voor warme, zware maaltijden in plaats van koud, licht voedsel, hoeft het lichaam minder hard te verbranden en verliest de huid minder snel zijn vocht en vetten.

Tip 4: Probeer vroegtijdige huidveroudering te voorkomen

Verouderen is een natuurlijk proces, daar is geen kruid tegen opgewassen. Wel kunt u met een gezonde levensstijl vroegtijdige huidveroudering voorkomen. We weten het inmiddels allemaal: de beste manier om huidveroudering  tegen te gaan is gezond zongedrag en niet te roken. Door dagelijks een dagcrème te gebruiken met een zonnefilter, voorkomt u snellere uitdroging van de huid én vertraag u het verouderingsproces. Dit is keer op keer theoretisch bewezen.

Tip 5: Zorg voor een goed leefklimaat

Maak de kamertemperatuur binnen niet te hoog. Door vochtverdampers te plaatsten in uw huis of een bakje met water aan de centrale verwarming (bijvoorbeeld in de slaapkamer) te hangen, zorgt u dat de lucht binnenshuis niet te droog wordt. Gaat u naar buiten, kleed u dan goed tegen de schrale koude wind met sjaal en handschoenen. Smeer wat vette crème op de wangen voor de schrale wind.

Wanneer moet ik hulp inschakelen?

Meestal is een droge huid onschuldig en tijdelijk. Kijk eerst of u de oorzaken kan voorkomen door de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Mocht de droogte erg uitgebreid worden, langdurig aanhouden en met pijnlijke kloven of bloederige scheurtjes gepaard gaan, neem dan contact op met uw huisarts. Het kan zijn dat u allergisch bent voor bepaalde stoffen. Misschien is er sprake van een onderliggende huidklacht, zoals eczeem. De huidtherapeuten van Huidzorg Houten helpen u graag met voorlichting en een persoonlijk productadvies.