FibromenEen fibroom of steelwratje is een goedaardige tumor van bindweefsel. Het zijn zachte elastische aangroeisels op de huid, variërend van 2 tot 5 millimeter groot. De uitstulpingen zitten met een klein steeltje vast aan de huid. Ze komen voor in grote groepen, maar kunnen ook solitair voorkomen. Fibromen zijn huidkleurig of bruin van kleur. Voorkeursplekken zijn de hals, rond de oogleden, op de romp, onder de borsten, in de liezen en de oksels.

Oorzaak van fibromen

Deze goedaardige huidtumoren komen zeer veel voor, bij ongeveer 25% van de populatie. Met het ouder worden neemt het aantal toe. Bij mensen met overgewicht kunnen ze in grote getallen gezien worden. De schuring en wrijving van kleding, zoals de bh-rand en kettinkjes lokken de vorming van fibromen uit. Ook zou een verminderde glucosetolerantie mee kunnen spelen (bij uitgebreide vormen). Fibromen zijn niet besmettelijk.

Behandeling van fibromen

Fibromen kunnen vrij eenvoudig verwijderd worden, met vrijwel altijd een cosmetisch succesvol resultaat. Bij Huidzorg Houten kunnen we twee behandelmethoden inzetten: elektrocoagulatie en de SpotAway. De keuze van techniek en het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de grootte en uitgebreidheid van de fibromen.

1. Spotaway bij fibromen

De SpotAway is een klein en handig apparaat dat op een veilige laagstroom werkt. Het is voorzien van een puntige elektrode, die net boven de fibroom gehouden wordt. Er ontstaan kleine vonkjes tussen de elektrode en de fibroom. Deze zal hierdoor verschrompelen. Meestal kunnen de fibromen in slechts één of twee behandelingen verwijderd worden.
Meer over deze behandeling »

2. Elektrocoagulatie bij fibromen

Bij elektrocoagulatie gebruiken we een klein naaldje en een elektrisch stroompje die het oppervlakkige huiddeeltje heel secuur vanaf de oppervlakte van de huid verhit. De verhevenheid wordt daarbij los verweekt en zal daarna verschrompelen. De behandeling is nauwelijks voelbaar. Er ontstaat een klein oppervlakkig korstje. Deze valt meteen of na enkele dagen af.
Meer over deze behandeling »

Meer informatie over behandeling van fibromen

De huidtherapeut bespreekt met u tijdens het intakegesprek welke behandeling het meest geschikt is voor u. Indien u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel mag u altijd contact met ons opnemen.